Breaking News

Πενς στη Βουλή του Ισραήλ: Νέα εποχή για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Διεθνή 22 Jan 2018 - 8:15 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που έγινε δεκτός με τιμές και ευγνωμοσύνη από το Ισραήλ, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής (Κνεσέτ) στην πιθανότητα μιας «νέας εποχής» στις προσπάθειες για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, παρά την οργή και το μποϊκοτάζ της επίσκεψής του από τους τελευταίους.

«Βρίσκομαι εδώ με την ελπίδα ότι είμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής όπου θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση που επηρεάζει την περιοχή εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο κ. Πένς, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μ. Πένς έφθασε το βράδυ της Κυριακής στο Ισραήλ για μια επίσκεψη μικρότερη των 48 ωρών σε υπόβαθρο ισραηλινής ευγνωμοσύνης και παλαιστινιακής οργής, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αποφάσισαν να σνομπάρουν τον δεύτερο τη τάξει πολίτη των ΗΠΑ, ο οποίος δεν πρόκειται να συναντήσει κανέναν από αυτούς στη διάρκεια αυτού του τελευταίου σταθμού της πρώτης περιοδείας του στην περιοχή. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Το Ισραήλ, που κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967, την προσάρτησε και διακηρύσσει ότι όλη η πόλη είναι η αδιαίρετη πρωτεύουσά του. Η προσάρτηση θεωρείται παράνομη για τον ΟΗΕ. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεν έχουν συνομιλήσει από το 2014 και ο ορίζοντας είναι περισσότερο από ποτέ σκοτεινός για την ειρήνη.

Ωστόσο ο Ντ. Τραμπ μίλησε στις 6 Δεκεμβρίου «πεπεισμένος (…) πως θα δημιουργήσουμε μία νέα ευκαιρία προώθησης στον δρόμο των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν με καλή πίστη», ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, είπε ο κ. Πενς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε ευγνωμοσύνη για αυτή την «ιστορική» διακήρυξη και αναφέρθηκε στον ρόλο του Μ. Πενς σε αυτήν.

Αν και έχει υποδεχθεί εκατοντάδες ξένους αξιωματούχους στην Ιερή Πόλη «είναι η πρώτη φορά που δύο ηγέτες λέμε αυτές τις τρεις λέξεις: Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένθερμος Ευαγγελικός προτεστάντης χριστιανός και θεωρείται ότι άσκησε την επιρροή του στον Ντ. Τραμπ προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, που ερμηνεύθηκε ευρέως ως παραχώρηση σε αυτό το εκλογικό ακροατήριο που είναι σημαντικό για τον πρόεδρο.

Εξάλλου, σε ομιλία του στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ θα ανοίξει στην Ιερουσαλήμ πριν από το τέλος του 2019.

Οι ΗΠΑ «ασκούν ισχυρή πίεση» στους Παλαιστίνιους ηγέτες προκειμένου να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ακόμη, αναφερόμενος στην απόφαση της παλαιστινιακής ηγεσίας να παγώσει τις επαφές με τους Αμερικανούς αξιωματούχους μετά την ανακοίνωση του Tραμπ για την Ιερουσαλήμ.

«Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε Ιστορία. Διόρθωσε μια αδικία 70 χρόνων, κράτησε την υπόσχεσή του προς τον αμερικανικό λαό ανακοινώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τελικά ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ», είπε.

Διαμαρτυρία από Αραβοϊσραηλινούς βουλευτές

Η ομιλία του διακόπηκε για λίγο όταν Άραβοϊσραηλινοί βουλευτές ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας στα αραβικά και αγγλικά που έγραφαν «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» προτού απομακρυνθούν από την αίθουσα.

Ο κ. Πενς αντέδρασε λέγοντας με χαμόγελο: «Με ταπεινόφροσύνη στέκομαι ενώπιον αυτής της παλλόμενης δημοκρατίας», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, είπε: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παίξουν ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να είναι δίκαιος μεσολαβητής και πρέπει να συμμορφώνονται με τα (διεθνή) ψηφίσματα».

«Μεσσιανική ομιλία»

Η «μεσσιανική» ομιλία του αντιπροέδρου Πενς στο ισραηλινό κοινοβούλιο είναι «ένα δώρο στους εξτρεμιστές», δήλωσε υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Αυτή η μεσσιανική ομιλία είναι η απόδειξη ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση», ανέφερε επίσης, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σάεμπ Ερεκάτ. (naftemporiki)

Δείτε επίσης

O Μακρόν καλεί σε διαβούλευση τους Γάλλους – «Ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα»

Η μεγάλη συζήτηση που ξεκινάει την Τρίτη δεν είναι «ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα», δηλώνει ο πρόεδρος …