Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα ύστερα από πιέσεις (video)

video, Διεθνή 14 Feb 2018 - 9:52 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Πρετόρια – Ο Πρόεδρος Jacob Zuma ανακοίνωσε την παραίτησή του. Σε μια τηλεοπτική διεύθυνση 30 λεπτών από τα κτήρια της Ένωσης στην Πραιτόρια, ο 75χρονος Zuma δήλωσε ότι διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα του ANC (African National Congress) τον είχε σπρώξει προς πρόωρη έξοδο μετά την εκλογή του κυρίου Ραμάφωσα ως πρόεδρος του κόμματος τον Δεκέμβριο,  αλλά θα υπακούσει στις εντολές του.

“Έλαβα λοιπόν την απόφαση να παραιτηθώ από πρόεδρος της δημοκρατίας με άμεση αντίδραση”, δήλωσε ο Zuma.

“Αν και διαφωνώ με την απόφαση της ηγεσίας της οργάνωσής μου, είμαι πάντα πειθαρχημένο μέλος του ANC”, ανέφερε.

“Δεν πρέπει να χαθεί ζωή στο όνομά μου και επίσης να μην χωριστεί το ANC στο όνομά μου”.

Η δήλωση του Ζούμα έρχεται μετά το ANC που του έδωσε τελεσίγραφο να παραιτηθεί ή να ανακληθεί με επιστολή του γενικού γραμματέα του κόμματος Ace Magashule την Τρίτη.

Την Τετάρτη, η ANC ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές τους θα ψηφίσουν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να υποστηρίξουν μια πρόταση μη εμπιστοσύνης εναντίον της Zuma και ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου συμφώνησε να μετακινήσει την πρόταση, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η ANC έδωσε την Zuma μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης για να απαντήσει στην επιστολή υπενθύμισης, διαφορετικά η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης θα αρχίσει στις 14:00 την Πέμπτη όπως συμφωνήθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Πολύ προκλητικός, ο Zuma νωρίτερα την Τετάρτη μίλησε σε μια συνέντευξη στο SABC, λέγοντας ότι δεν έκανε τίποτα λάθος και δεν του είπαν ποτέ τους λόγους για την ανάκλησή του.

Δήλωσε ότι διαφώνησε με την απόφαση του ANC να τον υπενθυμίσει και προειδοποίησε ότι θα βυθίσει τη χώρα σε μια «κρίση».

Ο Ζούμα είπε ότι είχε καταστήσει σαφές στους εθνικούς αξιωματούχους του κόμματος ότι δεν ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει τα Κτίρια της Ένωσης χωρίς να τους πει τι λάθος είχε διαπράξει. Είπε ότι αισθάνθηκε θύμα. (info: iol.co.za)

BINTEO

Δείτε επίσης

Βρετανία-Brexit: «Έτοιμο» το Λονδίνο για μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων

Η Βρετανία δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι “έτοιμη” για μια αποτυχία των εμπορικών της διαπραγματεύσεων …