Breaking News

Ο Ζάεφ λέει όχι στον Μακρόν – Απογοήτευση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διεθνή 26 Oct 2019 - 8:17 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να εμφανίζεται πως έχει ένα plan B για τη Βόρεια Μακεδονία, αναφορικά με την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά η ιδέα αυτή κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν εκείνος που μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία, όσο και για την Αλβανία. Μάλιστα, ο Ζάεφ χαρακτήρισε προσωπικό πλήγμα την απόφαση αυτή, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Danas».

«Είναι μια ουλή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο πρόσωπο μου. Ξέρετε όμως ότι πολλές φορές τα σημάδια στο πρόσωπο μετά από μία μάχη δείχνουν πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό για το οποίο αγωνίζεστε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Τώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πρόταση για εναλλακτική λύση- σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ- η οποία θα προβλέπει ένα είδος εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Ζόραν Ζάεφ όμως απορρίπτει αυτό το σχέδιο που φέρεται να έχει ο Γάλλος πρόεδρος.

Ζάεφ: Δεν είναι βιώσιμη λύση
Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ζάεφ χαρακτήρισε αναποτελεσματική την ιδέα του Μακρόν να δοθεί καθεστώς προνομιακού εταίρου στις προς ένταξη χώρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες αναδιάρθρωσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί μόνο να συμβάλει στη μεταρρύθμιση αυτή. Καμία εταιρική σχέση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν νομίζω ότι είναι μια βιώσιμη σχέση και δεν θα παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα για κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων.

Ζάεφ: Κλείσαμε τα διμερή ζητήματα με τους γείτονες
Ακόμη, ο Ζόραν Ζάεφ υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τη διευθέτηση των προβλημάτων της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία.

«Με τις συμφωνίες με την Ελλάδα και την Βουλγαρία κλείσαμε όλα τα διμερή ζητήματα με τους γείτονες. Σήμερα όλοι οι γείτονες είναι οι μεγάλοι μας φίλοι.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ και σημείωσε ότι αυτές οι συμφωνίες έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, μέσω της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών και των ξένων επενδύσεων, που έφεραν μείωση της ανεργίας και αύξηση των κατώτατων μισθών.

Αναφερόμενος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου του 2020, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα ενισχύσουν την παράταξη της οποίας ηγείται και δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στην εξουσία των δυνάμεων που δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός, οι απειλές, ο εκβιασμός, οι φυλακίσεις, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η λογοκρισία, η διεθνής απομόνωση και η φτώχεια πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Αναμένω ότι οι πολίτες θα επιλέξουν να συνεχίσει η χώρα στο σωστό δρόμο, ότι θα επιλέξουν την πρόοδο», δήλωσε ο Ζάεφ.

ΕΚ: ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο τονίζει ότι οι δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη των συνομιλιών.

Το ΕΚ εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση για την αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας, ώστε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, κατά τη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Οκτωβρίου.

Οι βουλευτές καταδικάζουν το μπλοκάρισμα της απόφασης από τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία και δηλώνουν ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, μετά τις οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξή τους στην ΕΕ.

Επαινώντας τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας να διευθετήσει δύσκολα διμερή ζητήματα με τις γειτονικές της χώρες, τα μέλη του ΕΚ χαιρετίζουν επίσης τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος στην Αλβανία.

Στρατηγικό σφάλμα

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η «μη-απόφαση» των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ αποτελεί στρατηγικό σφάλμα, με καταστροφικές συνέπειες για την αξιοπιστία της ΕΕ και στέλνει αρνητικό μήνυμα σε πιθανές υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε άλλους ξένους παράγοντες, των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να μην είναι σύμφωνη με τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, να συνεργαστούν στενότερα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, μια πιθανή μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης δεν θα πρέπει να εμποδίζει τις χώρες που ήδη πληρούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και σημειώνει επιπλέον ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αξιολογούνται με βάση τα προσόντα τους βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και όχι παραγόντων που αφορούν τις εσωτερικές πολιτικές ατζέντες των άλλων κρατών μελών.

Ώρα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Οι βουλευτές παροτρύνουν τις χώρες της ΕΕ να δράσουν υπεύθυνα όσον αφορά την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και να πάρουν ομόφωνα την απαραίτητη θετική απόφαση στην επόμενη συνάντησή τους. Το Κοινοβούλιο με τη σειρά του θα πρέπει να εντείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές του για τη στήριξη της δημοκρατίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά κοινοβούλια στα Δυτικά Βαλκάνια θα διαδραματίσουν το ρόλο τους ως κινητήριες δυνάμεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση, προσθέτουν.

Το κείμενο υιοθετήθηκε με 412 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 30 αποχές.

Δείτε επίσης

Η ρωσική κυβέρνηση διαθέτει 1,4 δισ. δολάρια για να στηρίξει 56 περιφέρειες της χώρας

Οι ρωσικές περιφέρειες θα λάβουν 100 δισ. Ρούβλια (1,4 δισ. Δολάρια) ενίσχυση που θα διατεθεί …