Breaking News

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι βιαιοπραγίες κατά πιστών και κληρικών (φωτος)

Διεθνή 17 Aug 2019 - 11:41 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ οι επιθέσεις με συστηματικό τρόπο και οι βιαιοπραγίες κατά πιστών και κληρικών σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, από εθνικιστές και αναρχικούς, καταπατώντας παράφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα. 

Είναι επίσης απορίας άξιον, γιατί τα αιματηρά αυτά επεισόδια ΔΕΝ έχουν λάβει την δέουσα δημοσιότητα και δεν έχουν καταδικαστεί ούτε από πολιτικούς κύκλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτε από εκκλησιαστικούς -πέραν ορισμένων περιπτώσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία με τον διχασμό ανάμεσα στις εκκλησίες και το ποίμνιο, είχαμε αποκαλύψει μαρτυρίες ενοριτών και κληρικών με ρεπορτάζ από το Κίεβο. Δυστυχώς, οι επιθέσεις συνεχίζονται και μάλιστα με οργανωμένο τρόπο, εξυπηρετώντας συμφέροντα που κάθε άλλο παρά νόμιμα είναι. 

Όπως αποκαλύπτουν ουκρανικά ΜΜΕ, τις τελευταίες ημέρες, αναρχικοί (με αμφιβόλου…. φύσεως ταυτότητα) και τρεις δήθεν «κληρικοί» της Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU, μη κανονική) προέβησαν σε ακόμη μία οργανωμένη επίθεση στον Ιερό Ναό της Αγίας Ζώνης που ανήκει στην UOC (κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας) στο χωριό Μπομπλί στο Βολίν.

Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 οι εκπρόσωποι της OCU, «ψάλλοντας προσευχές» των «ιερέων» τους μπήκαν παράνομα στον Ιερό Ναό της Αγίας Ζώνης της UOC στο χωριό Μπομπλί της Περιφέρεια Βολίν και προκάλεσαν επεισόδια μέσα στην εκκλησία, όπως ενημερώνει το Τμήμα Πληροφοριών και Εκπαίδευσης της UOC.

Όπως δήλωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Βιτάλι Ντούντα, υπεύθυνος της περιοχής Τούρι της Επισκοπής Βλαντίμιρ – Βολίνσκι, οι εκπρόσωποι της OCU γνώριζαν ότι ο ηγούμενος εκείνη την ημέρα λειτουργούσε σε άλλη εκκλησία και ότι η εκκλησία της Αγίας Ζώνης θα ήταν κλειστή.

«Τρεις ‘ιερείς’ της OCU έκοψαν την κλειδαριά στις πόρτες», δήλωσε ο πρωθιερέας. Έφεραν επίσης μαζί τους ξένους, ένας από τους οποίους ήταν με στολή, και άρχισαν να ανοίγουν τη δεύτερη πόρτα, η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν περίπου διακόσιων ετών.

Προσπάθησαν να ανοίξουν την κλειδαριά με αντικλείδι και, μην μπορώντας να το κάνουν, απλώς έσπασαν την κλειδαριά με βαριοπούλα. Στη συνέχεια μπήκαν μέσα και κλείστηκαν εκεί».

Στις εκκλήσεις του επικεφαλής της κοινότητας UOC να μην κάνουν καμιά πρόκληση και «να μη διαπράττουν αμαρτία», οι επιδρομείς συνέχισαν μόνο να σπάνε τις θύρες του ναού.

Όταν οι πιστοί της UOC άρχισαν να συγκεντρώνονται στην καταληφθείσα εκκλησία, ξεκίνησαν οι επιθέσεις στον ναό: «Μας έσπρωξαν στον τοίχο και μας κρατούσαν τα χέρια. Αν ήμασταν λίγο πιο αδύναμοι, θα μας έσπαγαν και τα χέρια», είπαν τραυματισμένοι ενορίτες.

«Οι πιστοί μας προσευχόντουσαν συνεχώς μέχρι το μεσημέρι στο κατώφλι του ναού τους», πρόσθεσε ο υπεύθυνος. «Και όταν έφτασα στη σκηνή μετά την λειτουργία, είδα αυτή την κατάσταση. Μίλησα με την αστυνομία και τις τοπικές αρχές, ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση και συμφωνήσαμε οι εκπρόσωποι της ΟCU θα βγουν από την εκκλησία.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου του χωριού, ο οποίος υποστηρίζει τη νεοσυσταθείσα δομή, έπρεπε να τους πείσει. Στο τέλος βγήκαν, και ο ναός κλείστηκε με δύο κλειδαριές – δική μας και δική τους».

Ως αποτέλεσμα της πρόκλησης, οι πιστοί της UOC υπέβαλαν δήλωση στην αστυνομία σχετικά με την παράνομη είσοδο στο κτίριο της εκκλησίας και τη σκόπιμη σωματική βλάβη.

Υπενθυμίζεται, αυτή δεν είναι η πρώτη πρόκληση εκ μέρους των εκπροσώπων της ΟCU στο Μπομπλί. Από τις αρχές της άνοιξης του τρέχοντος έτους η κοινότητα της UOC επανεγγράφτηκε παρανόμως στην ΟCU.

Την ίδια ώρα, όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Επισκοπής Βλαντίμιρ  – Βολίνσκι της UOC πρωτοπρεσβύτερος Βλαντίμιρ Ματσούρι, μόλις 25 άτομα ψήφισαν για τη μετάβαση στην ΟCU, ενώ στο χωριό ζουν 956 άνθρωποι και οι περισσότεροι από αυτούς είναι πραγματικοί ενορίτες του Ιερού Ναού της Αγίας Ζώνης, αποφάσισαν να παραμείνουν στην αγκαλιά της κανονικής Εκκλησίας.

Στις 4 Αυγούστου οι υποστηρικτές της ΟCU προσπάθησαν να καταλάβουν τον ναό, αλλά οι ενορίτες τον υπερασπίστηκαν.

Επιπλέον, οι υποστηρικτές της OCU, χωρίς να περιμένουν  την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου, μπήκαν και πάλι αυθαίρετα στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Πογκρεμπί.

Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 περίπου 30-40 υποστηρικτές της OCU προσπάθησαν να καταλάβουν τον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Πογκρεμπί της περιοχής Μπροβαρί της Περιφέρειας του Κιέβου, ο οποίος είναι κλειστός εδώ και αρκετούς μήνες λόγω θρησκευτικών συγκρούσεων στο χωριό.

Όπως ενημέρωσε σχετικά ο πρωτοπρεσβύτερος Αλεξέι Νοσένκο, επικεφαλής του Νομικού Τμήματος της Επισκοπής Μπορίσπιλ της UOC, αμέσως μετά τη διείσδυση των ακτιβιστών της ΟCU στο ναό, κλήθηκε ομάδα αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί τους έβγαλαν όλους έξω από την εκκλησία και τη σφράγισαν. Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη συγκρούσεως, η αστυνομία οργάνωσε βάρδιες φύλαξης του ναού.

Την Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Πογκρεμπί από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους προσπαθούν να μεταφέρουν με βίαιο τρόπο στην ΟCU, παρά την απόφαση της θρησκευτικής κοινότητας να παραμείνει στην αγκαλιά της κανονικής Εκκλησίας.

Στις 17 Μαρτίου οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας, οι οποίοι δεν είναι ενορίτες, ψήφισαν τη μεταφορά στην ΟCU και εισήλθαν στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Η αστυνομία που έφτασε στη σκηνή, έβγαλε όλους έξω από τον χώρο της εκκλησίας.

Μετά από μια σειρά συγκρούσεων με υποστηρικτές της νέας εκκλησιαστικής δομής, οι πιστοί της κανονικής Εκκλησίας αποφάσισαν να μην προσεύχονται στην εκκλησία, ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη στο χωριό και τελούν Θείες Λειτουργίες στην κλειστή πόρτα.

Στις 11 Ιουνίου οι ακτιβιστές της ΟCU κατέλαβαν τον ναό της θρησκευτικής κοινότητας του χωριού Πογκρεμπί, ψεκάζοντας δακρυγόνα.

Υπενθυμίζουμε, ότι το ζήτημα της θρησκευτικής υπαγωγής της κοινότητας του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εξετάζεται στο δικαστήριο και προς το παρόν οι εκπρόσωποι της ΟCU δεν έχουν κανένα δικαίωμα.

ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ, στην προσπάθεια κατάληψης ναού της UOC από τα χέρια των δεξιών αναρχικών της οργάνωσης «Φοίνιξ», μερικοί τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων ιερέα και αστυνομικών.

Στις 11 Αυγούστου 2019, στο χωριό Γκαλουζίντσι της Περιφέρειας Χμελνίτσκι, μια ομάδα αναρχικών επιτέθηκε στον ορθόδοξο ιερέα και εκπρόσωπους της τοπικής αστυνομίας προσπαθώντας να καταλάβει την εκκλησία.

Επιπλέον, στις 10 Αυγούστου, οι ορθόδοξοι πιστοί στο χωριό Γαλαζίντσι ενημερώθηκαν ότι οι ριζοσπάστες από το περιφερειακό κέντρο, καθώς και κάποιοι κάτοικοι του χωριού, ετοιμάζουν την κατάληψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ.

Ο επίσημος λόγος για την κατάληψη ήταν η παράνομη επανεγγραφή της εκκλησίας από την UOC στην ΟCU. Το θέμα είναι ότι στις 11 Φεβρουαρίου 2019 η συνέλευση της θρησκευτικής κοινότητας του ναού, ύψους 80 ανθρώπων, την οποία διοργάνωσε ο ηγούμενος Αλέξανδρος Γκοντσαρούκ, αποφάσισε να παραμείνει στην κανονική εκκλησία.

Ταυτόχρονα, η τοπική κοινότητα, η οποία πραγματοποίησε τις συναντήσεις της στη λέσχη στις 23 και 27 Φεβρουαρίου 2019, αποφάσισε να μεταβεί στην ΟCU. Η πηγή της ΕΟΔ ισχυρίζεται ότι οι κύριοι ηθικοί υποκινητές αυτής της «μετάβασης» ήταν δύο καθολικές γυναίκες που δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μία από αυτές είναι η Νταβίντοβα Μιρασλάβα του Βλαντισλάβ, εργάζεται ως αναπληρωτής επικεφαλής της τοπικής δημόσιας διοίκησης Derazhny, και η δεύτερη είναι η Σιβάκ Οξάνα του Βασίλι, εργάστηκε ως ο αναπληρωτής της Ουλιάνα Σουπρούν στο Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας.

Στη γιορτή της Υπαπαντής στις 15 Φεβρουαρίου 2019 οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας προσπάθησαν να διακόψουν την Θεία Λειτουργία και να καταλάβουν το ναό. Ωστόσο, οι πιστοί κατάφεραν να υπερασπιστούν την εκκλησία.

Αργότερα, η εκκλησιαστική κοινότητα αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της συνάντησης της τοπικής κοινότητας του χωριού σχετικά με τη μετάβαση στην ΟCU στο δικαστήριο. Ταυτόχρονα, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, αποφασίστηκε να σφραγιστεί ο ναός.

Όμως, όπως έγινε γνωστό αργότερα, η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ επανεγγράφτηκε παράνομα στην ΟCU, κάτι που ήταν η αιτία της απόπειρας κατάληψης της στις 11 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την πηγή της ΕΟΔ,  στις 7 το πρωί, οι Ορθόδοξοι πιστοί συγκεντρώθηκαν στο ναό για προσευχή. Κατά την ανάγνωση του Ακάθιστου, γύρω στις 9 το πρωί, άρχισαν να συγκεντρώνονται εκπρόσωποι της ΟCU κοντά στον ναό.

Αργότερα, έφτασαν πέντε άτομα από τη ριζοσπαστική οργάνωση «Φοίνιξ» από Χμελνίτσκι, οι οποίοι επιτέθηκαν στους πιστούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Φοίνιξ» είναι μια παραστρατιωτική, εθνικιστική οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται από συμφέροντα.

Οι αναρχικοί, οι οποίοι είχαν μαχαίρια, προσπάθησαν να σπάσουν τους εισβάλουν στο ναό με αλυσοπρίονα στα χέρια, αλλά σταμάτησαν από πιστές γυναίκες και κάποιους εκπροσώπους της Ορθόδοξης Αδελφότητας προς τιμήν των μοναχών Αντώνιου και Θεοδοσίου των Σπηλαίων του Κιέβου που έφθασαν για να στηρίξουν την κοινότητα.

Η επίθεση των επιδρομέων ήταν τόσο σκληρή ώστε ένας από τους αστυνομικούς τους προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσουν υπηρεσιακά όπλα.

Αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων στο Γαλαζίντσι δήλωσε ότι η αστυνομία προστάτευσε τους απλούς πιστούς εφαρμόζοντας το νόμο της Ουκρανίας.

Ο συνολικός αριθμός των πιστών της UOC ήταν αρχικά 20-25, ενώ εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ήταν περίπου εκατό και μόνο μετά τις 12 το μεσημέρι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί άρχισαν να φτάνουν από γειτονικά χωριά και ενορίες. Στο τέλος οι ριζοσπάστες υποχώρησαν και ο ναός υπερασπίστηκε. (με πληροφορίες: spzh) / Π.Ντ.

Ο επικεφαλής του «Φοίνιξ» Βίκτωρ Μπουρλίκ (στο κέντρο)

Δείτε επίσης

Σκληρή απάντηση της ρωσικής διπλωματίας στις δηλώσεις Ζελένσκι: «Εγκληματίας κ ανήθικος»

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζέλενσκι ότι η ΕΣΣΔ συνέδραμε στην έναρξη του …