Breaking News

Νικολάι Ντανίλεβιτς: «Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας, δημιούργησε ένα βαθύ Σχίσμα» – Η κατάσταση στην Ουκρανία

Διεθνή, Συνεντεύξεις 18 Dec 2019 - 4:15 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Την πεποίθηση ότι «Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας, δημιούργησε ένα βαθύ Σχίσμα» εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξή του, ο Πρωθιερέας Νικολάι Ντανίλεβιτς, αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, καθώς (τον επόμενο μήνα) κλείνει ένας χρόνος από την υπογραφή την οποία έβαλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως, το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα, στην Ουκρανία σημειώθηκε ένα κύμα ανεξέλεγκτης βίας με επιθέσεις από περίεργης προέλευσης ομάδες σε πιστούς και σε ναούς, ξυλοδαρμούς ενοριτών και ιερέων και αρπαγή εκκλησιών με την βία, όπου οι αρχές δεν παρενέβαιναν.

Την πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία και την περίοδο της προεδρίας του Πέτρο Ποροσένκο διαδέχτηκε μεν, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι με την απροσδόκητα μεγάλη νίκη του αλλά η ηρεμία και η κανονικότητα, δεν έχουν επέλθει ακόμη στην χώρα με αποτέλεσμα, αυτό να έχει άμεσες συνέπειες στα εκκλησιαστικά δρώμενα.

Αν και η υπογραφή του περίφημου ‘Τόμου’ έγινε με στόχο την επίτευξη της ηρεμίας και την θεραπεία ενός σχίσματος, αποδείχθηκε πως στην πράξη, δημιουργήθηκε ένα βαθύτερο Σχίσμα που δεν είναι καθόλου εύκολο να επουλωθεί.

Η συνέντευξη αναλυτικά: 

-Πατέρα Νικόλαε, περιγράψτε μας, πως εξελίσσεται η κατάσταση στην Ουκρανία, μέχρι σήμερα μετά την υπογραφή του Τόμο της Αυτοκεφαλίας; Τον επόμενο μήνα, θα κλείσει ένας χρόνος και από ό,τι διαπιστώνουμε δεν έχει βελτιωθεί ακόμη τίποτε. Η Ουκρανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ζελένσκι έχουν παρέμβει για την εξομάλυνση των εχθροπαξιών που ελάμβαναν χώρα συστηματικά κατά των πιστών;

Στο πρώτο μισό του 2019 ζήσαμε τρομερές καταστάσεις. Μας άρπαξαν πολλούς ιερούς ναούς με την βία, με ξυλοδαρμούς και επιθέσεις. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει χάσει περίπου 220 ναούς (από τις 12.500 που διαθέτει). Ωστόσο, οι περισσότεροι από το ποίμνιό μας, έχουν μείνει πιστοί στην Εκκλησία μας.

Μόλις ανέλαβε ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σταμάτησε για λίγο το μεγάλο κύμα της βίας. Επεισόδια σημειώνονται ακόμη, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό -μόνον σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, η κατάσταση ηρέμησε για λίγο αν και εξακολουθούμε να έχουμε ακόμη προβλήματα.

Κάνοντας έναν απολογισμό μέχρι τώρα, μπορούμε να πούμε ότι η υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας δεν επέφερε καμία βελτίωση, ούτε έλυσε προβλήματα. Αντιθέτως, δημιούργησε ένα βαθύτερο Σχίσμα. Οι μονομερείς ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, δημιούργησαν μια παράλληλη ιεραρχία και εξακολουθεί να χειροτονεί επισκόπους για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Παρά τις δηλώσεις περί ενότητας κ.λπ. δεν συμβαίνει τίποτε τέτοιο. Από την δική μας Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έφυγαν μόνον ένας Μητροπολίτης κι ένας επίσκοπος. Και φυσικά, για όλα αυτά την ευθύνη φέρει ακέραια το Οικουμενικό Πατριαρχείο που μετά την υπογραφή, δημιούργησε έναν «θρησκευτικό πόλεμο» μέσα στην Ουκρανία, αφού σημειώθηκε διχασμός και διαίρεση του ποιμνίου.-Σημειώνεται όμως κατάφωρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με όλα αυτά τα περιστατικά, τις επιθέσεις στους ναούς, τους ξυλοδαρμούς των ενοριτών και ιερέων και την βία. Το κράτος τι κάνει γι αυτά; Εσείς, από την πλευρά σας, έχετε προσφύγει στην Δικαιοσύνη;

Έχουμε κάνει 150 προσφυγές στα δικαστήρια, από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, καμία προσφυγή δεν έχει εξεταστεί ούτε και έχει βγει καμία απόφαση. Παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, καταφέραμε κάτι. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας με την απόφαση του 11 Δεκεμβρίου απαγόρευσε στο Υπουργείο Πολιτισμού να αλλάξει την ονομασία της Εκκλησίας μας.

Η προηγούμενη Βουλή της Ουκρανίας είχε ψηφίσει έναν νόμο που υποχρέωνε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (του Πατριαρχείου Μόσχας) να μετονομαστεί σε Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στις 23 Μαρτίου 2019 το Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου κίνησε διαδικασία, μετά από απαίτηση του Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας για ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία υποχρέωνε την Εκκλησία της Ουκρανίας να δηλώσει στην ονομασία της ότι ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Στις 22 Απριλίου 2019 το δικαστήριο με απόφασή του σταμάτησε την μετονομασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με το Υπουργείο Πολιτισμού να υποβάλει έφεση, η οποία με την σχετική απόφαση απορρίφθηκε. Για εμάς, αυτό είναι μια νίκη -αλλά… ενδιάμεση νίκη, όχι η τελική.

-Πώς είδατε την η έκκληση για Πανορθόδοξη συζήτηση για την ουκρανική εκκλησιαστική κρίση από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’ και την θέση που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος; Υπάρχουν ελπίδες να αλλάξει κάτι, κατά την άποψή σας;

Κατά την άποψή μας, είναι η μοναδική δυνατότητα επίλυσης του Ουκρανικού προβλήματος. Επειδή πάντοτε στην Εκκλησία, λύνονταν διά των Πανορθοδόξων ή Οικουμενικών Συνόδων. Γι αυτό, ευχαριστούμε τους Προκαθημένους των Ιεροσολύμων και της Αλβανίας για τις εκκλήσεις αυτές. Προσευχόμαστε κι ελπίζουμε να γίνει κάτι τέτοιο, ειδάλλως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτό που έχει δημιουργηθεί.

Πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος. Είναι θετικό το γεγονός πως έθεσαν το θέμα κάποιος που δεν έχει πάρει ακόμη θέση. Σύμφωνα με τα Δίπτυχα μπορεί να κάνει παρέμβαση ή ο Αντιοχείας ή ο Ιεροσολύμων, ο οποίος εκπροσωπεί την πνευματική και πραγματική Μητέρα Εκκλησία για όλους τους ορθοδόξους. Γι αυτό και η παρέμβαση του Ιεροσολύμων είναι συμβολική για εμάς –όπως και στο παρελθόν. / Πέγκυ Ντόκου 

Δείτε επίσης

ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Διεθνής κατακραυγή για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Αντιδράσεις διεθνώς έχει προκαλέσει η απόφαση της Αγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. …