Breaking News

Νικολάι Ντανίλεβιτς: «Η Αυτοκεφαλία, ήταν λάθος – Ο πιστός λαός μας, υποφέρει…» (video)

video, Διεθνή 7 Aug 2019 - 2:38 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

ΚΙΕΒΟ – Την πεποίθηση ότι η υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας αποδείχθηκε λάθος, εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξή του ο πρωτοπρ. Νικόλαος Ντανίλεβιτς, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Με νωπές τις εντυπώσεις από την άνευ προηγουμένου συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πιστών στις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς του Αγίου Βλαδίμηρου στο Κίεβο (στις 27 Ιουλίου 2019), ο π.Νικόλαος μιλάει για την κατάσταση στην εκκλησία όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του κράτους, την υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας αλλά και την ανταπόκριση των πιστών, που τελικά, μέσα από τα εμπόδια, τις βιαιοπραγίες και τα προβλήματα, βγήκαν πιο ενωμένοι και έδωσαν κίνητρο στον κλήρο, να συνεχίσει την μάχη για την δικαίωση. 

Η συνέντευξη αναλυτικά:

Πατέρα Νικόλαε, να ξεκινήσουμε από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο κατά την παραμονή της γιορτής του Βαπτίσματος των Ρως και την ημέρα της εορτής του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου. Είστε ικανοποιημένοι από την συμμετοχή του κόσμου;

Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Δεν περιμέναμε τόσο κόσμο. Όμως κάθε χρόνο, φαίνεται ότι ο αριθμός αυξάνεται όλο και περισσότερο, ο αριθμός των πιστών που λαμβάνουν μέρος στους εορτασμούς και στην μεγάλη λιτανεία.

Περίπου 300.000 ήταν οι πιστοί που ακολούθησαν από τον λόφο του Αγίου Βλαδίμηρου έως την Λάβρα –σχεδόν 4χλμ πεζοπορία, που έγινε με προσευχές. Αυτό και μόνο έδωσε την αίσθηση μεγάλης πνευματικής χαράς και ευλογίας.

Ήταν ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός, πως φέτος ήρθαν στο Κίεβο και οι πιστοί από τις ενορίες που τους έχουν πάρει με την βία τους ναούς, και αναγκάζονται να προσεύχονται σε χωριατόσπιτα ή σε άλλους χώρους.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι πράγματι, νέοι ομολογητές της Πίστεως. Ένα χαρακτηριστικό της λιτανείας αυτής, ήταν πως όταν περνούσε από την Ουκρανική Βουλή ήταν τοποθετημένα μεγάλα πλακάτ με φωτογραφίες αυτών των ναών που έχουν καταληφθεί και των ενοριτών από αυτές τις κοινότητες.

Με αυτό τον τρόπο, ελπίζουμε να καταλάβει η νεοεκλεγείσα Βουλή, ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Κάποιοι λένε και διαδίδουν φήμες ότι αυτοί οι ενορίτες έχουν εξαφανιστεί.

Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν και αποτελούν, την πραγματική εκκλησία.

Πάντως, αρκετοί από τους ενορίτες των οποίων οι ναοί τελούν υπό κατάληψη και δέχτηκαν επιθέσεις παρανόμως, μιλώντας στους ξένους δημοσιογράφους, εξέφρασαν μια μεγάλη πίκρα για όσα έχουν γίνει, δηλώνοντας πως είναι πράγματι άδικο να μην εφαρμόζονται οι νόμοι.

Ο πιστός λαός μας, υποφέρει. Έχει τον πόνο που του προκάλεσε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πέτρο Ποροσένκο όσο και με την υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην λεγόμενη Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τις αντικανονικές ενέργειές του. Όλα αυτά, μας πικραίνουν.

Ωστόσο, παρά τον πόνο και την πίκρα, οι πιστοί μας έχουν και χαρά. Βρίσκουν την ευκαιρία και έρχονται πάντα για να συμμετέχουν σε αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις με σκοπό να δουν ο ένας τον άλλον –μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό τον τρόπο, οι ενορίτες που δοκιμάζονται, καταλαβαίνουν πως δεν είναι μόνοι.

Η Εκκλησία, τους βοηθάει και προσεύχεται γι αυτούς. Τελικά, με τόσες δοκιμασίες, η Εκκλησία και οι πιστοί έχουν συσπειρωθεί. Και η ίδια η Εκκλησία, έχει γίνει πιο δραστήρια. Οι ιερείς κάνουν πλέον κηρύγματα, κατηχητικά, κατασκηνώσει και πολλές δράσεις.

Όλα αυτά τα εμπόδια και οι διωγμοί, έδωσαν το κίνητρο για ακόμη καλύτερη μαρτυρία της Εκκλησίας μας.

Μετά από τόσο καιρό που υπογράφτηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας, εκτιμάτε ότι ήταν ένα «λάθος»;

Ήταν ένα λάθος. Ήταν ένα μεγάλο και τραγικό λάθος. Τα όρια μεταξύ Εκκλησίας και Σχίσματος, εξαφανίστηκαν. Αυτό εκφράστηκε και επίσημα, μέσα από την Ιερά Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πριν από λίγους μήνες όταν απεφάνθη ότι ‘δεν είναι αυτός ο δρόμος για την ενότητα’. Είναι λάθος αυτός ο δρόμος και όσοι συνέβαλαν σε αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους.

Είστε πιο αισιόδοξος με την νέα κυβέρνηση που εκλέχτηκε πρόσφατα; Το ζήτημα είναι κατ’ αρχήν πολιτικό και έλαβε τις εκκλησιαστικές διαστάσεις με τις συνέπειες που ακολούθησαν. Τελικά το Κράτος, στην δική σας περίπτωση, παρενέβη στην Εκκλησία με τα σημερινά αποτελέσματα. Εκτιμάτε ότι υπάρχει διάθεση για διάλογο από την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι;

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει κάτι για το ζήτημα. Εμείς, βλέποντας το πώς συμπεριφέρονται απέναντί μας και διαβάζοντας τις εξαγγελίες τους, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι στο ότι η νέα κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα αναμειχθεί με τα εκκλησιαστικά –αφού έχει πολλά άλλα κρατικά ζητήματα να κοιτάξει.

Εμείς ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αφού ο κ. Ζελένσκι δείχνει να παίρνει αποστάσεις από τα προβλήματα της Εκκλησίας. Άλλωστε έχει αποδειχθεί στην πράξη, πως όλα όσα έγιναν τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, ήταν ένα μεγάλο λάθος: και πολιτικό, και ιδεολογικό, και εκκλησιαστικό.

Από εδώ και στο εξής, ελπίζουμε να ξεκινήσει μια νέα περίοδος που θα διορθώσουμε αυτά τα λάθη.

Καταγράφτηκαν κάποιες κινήσεις, με παρεμβατικό χαρακτήρα ενώ η Αυτοκεφαλία δεν έχει τύχει αναγνώρισης από όλους. Συνεπώς, κατά την άποψή σας, υπάρχει περιθώριο για να βρεθεί μια λύση –με τους εκκλησιαστικούς όρους;

Είμαστε αισιόδοξοι ότι αργά ή γρήγορα, αυτό το «λάθος» θα διορθωθεί και θα αποκατασταθεί η εκκλησιαστική ειρήνη και ενότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Κι αυτό γιατί εμείς είμαστε η μεγαλύτερη και η κανονική εκκλησία. Κι εκείνοι, οι σχισματικοί πρέπει να γυρίσουν από όπου έχουν αποσχιστεί.

Αν θέλουν, ας προσεύχονται και στα Ουκρανικά –δεν έχουμε πρόβλημα. Είναι ένα κομμάτι το οποίο έφυγε και δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζουμε το κομμάτι ως όλον. Το Σώμα είμαστε εμείς. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν, είναι πως το πρόβλημα πλέον πρέπει να αντιμετωπιστεί πανορθοδόξως.

Επειδή αυτό που γίνεται στην Ουκρανία, απειλεί την ενότητα της Ορθοδοξίας –και την ορθόδοξη εκκλησιολογία, θα έλεγα. Επειδή οι εξελίξεις στα εκκλησιαστικά γίνονται με αργό τρόπο, εμείς προσευχόμαστε και ελπίζουμε να το δούμε να γίνεται πράξη.

Ίσως με την πάροδο του χρόνου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και τελικά, το εκκλησιαστικό ορθόδοξο φρόνημα να κερδίσει. / Πέγκυ Ντόκου / Rodos tv

ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε επίσης

Ο Μπραντ Πιτ διεκδικεί Emmy για ένα 3λεπτο σκετς για τον κορωνοϊό (video)

Ο Μπραντ Πιτ θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στη φετινή κατάκτηση του Όσκαρ αποσπώντας ένα …