Breaking News

Μεταναστευτικό: Μία μίνι – διάσκεψη για ένα ζήτημα που δημιουργεί ‘υστερία’ τις χώρες της ΕΕ

Διεθνή 25 Jun 2018 - 8:44 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Δεν υπάρχουν υψηλοί τόνοι, αλλά δεν προχωρά και…. τίποτα, ουσιαστικά. Η μίνι – συνάντηση κορυφής για το μεταναστευτικό που ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οργανώθηκε βιαστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κυριακή 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, είχε έναν προφανή στόχο: να απαλλαγεί από μια συζήτηση που τώρα τείνει να μετατραπεί σε υστερία. 

Οι λαϊκιστές και η σκληρή ευρωπαϊκή δεξιά – ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini από τη Ρώμη, και ο Horst Seehofer, ομόλογός του στο Βερολίνο – έθεσαν το θέμα μιας μεγάλης πολιτικής κρίσης, ακόμη και όταν η άφιξη των οικονομικών μεταναστών έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 2014.

Ύστερα από μια συζήτηση τριών ωρών -αυτή είναι σύντομη όσον αφορά τα κριτήρια των Βρυξελλών- η Angela Merkel εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «καλή θέληση» και τις «κοινές θέσεις» που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή το βράδυ από τους δεκαπέντε ευρωπαίους εταίρους της, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Τα μέλη του ομίλου Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία) και τα τρία κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Jean-Claude Juncker, της Επιτροπής. Παρά την απουσία τους, δεν υπήρξε συναίνεση.

Στην έξοδο, ο πιο δημοφιλής χαρακτηρισμός για την συζήτηση ήταν “θετική”. Ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Emmanuel Macron, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνάντηση δεν “επικεντρώθηκε σε μια πτυχή” του μεταναστευτικού και επέτρεψε “την εξεύρεση λύσεων που δεν συμμορφώνονται με τις αξίες μας” -όπως ειπώθηκε. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στις αρχές Ιουνίου από τη Δανία και την Αυστρία, προβλέπουν τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» που αποσκοπούν στο κλείσιμο του ανεπιτυχούς ασύλου ή ακόμη και στο ναυάγιο που διασώθηκε στη Μεσόγειο, σε χώρες κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) – ιδίως εκείνων των Δυτικών Βαλκανίων. 

Ο κ. Juncker είπε επίσης ότι απέρριψε αυτή την πρόταση, παρόλο που ο Δανός πρωθυπουργός Lars Lokke Rasmussen ζήτησε διευκρινίσεις, ενώ ο αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz επέμεινε ότι η Frontex θα πρέπει να μπορεί να αποβιβάζει ανθρώπους εκτός των χωρών της ΕΕ. “Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν αυτό που προτείνουμε από το 2015, ότι οι άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα δεν πρέπει να εισέρχονται στην Ευρώπη αλλά σε χώρες εκτός της ΕΕ”, δήλωσε ο κ. Kurz σε δημοσιογράφους στην Αυστρία. 

Οι συμμετέχοντες δεν απέκλεισαν ωστόσο την ιδέα των «κλειστών κέντρων» για τους μετανάστες. Η Γαλλία υποστήριξε την κοινή της πρόταση με την Ισπανία για “κλειστά κέντρα” για προσγείωση σε λιμένες που θεωρούνται “ασφαλείς”, εντός ή εκτός της ΕΕ. Η φροντίδα των μεταναστών, η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου για όσους μπορούν να το διεκδικήσουν, η επιστροφή στις χώρες προέλευσης για άλλους θα διεκπεραιωθεί από την αρχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο -από το προσωπικό άλλων η ΕΕ.

Επίσης, στη λογική της μοναδικής πραγματικά συναινετικής ιδέας για την ελαχιστοποίηση των αφίξεων στις ευρωπαϊκές ακτές, το Παρίσι και το Βερολίνο επέμεινε στην ανάγκη για πιο «καυτά σημεία» σε Αφρική, στις χώρες καταγωγής ή αποβίβασης των μεταναστών, σύμφωνα με το πρότυπο που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια στη Νιγηρία.

Σε αυτή τη χώρα, οι υποψήφιοι για ένα ταξίδι στην Ευρώπη είτε αποθαρρύνονται είτε βοηθούνται στη διαδικασία ασύλου τους εάν υποβάλουν αίτηση. Τέλος, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη κορυφής συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών κανόνων για το άσυλο, προκειμένου να τις ενοποιήσουν. Ο δηλωμένος στόχος είναι να κερδίσει τη συναίνεση στο τέλος του Ιουλίου, με πέντε από τα επτά κείμενα υπό συζήτηση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια: ενίσχυση και μετατροπή της Frontex, η οποία θα γίνει μια πραγματική αστυνομία των συνόρων, δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Μετανάστευση,  εναρμόνιση διαδικασίες ασύλου.

Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση σε πολλά θέματα λόγω του βέτο, ειδικότερα, της ουγγρικής κυβέρνησης. Πρόκειται για το κείμενο που αφορά τις «δευτερεύουσες κινήσεις» των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ – που μετακινούνται σε άλλη χώρα από εκείνη που ασχολείται με την υπόθεσή τους – και άλλη οργανώνει τη διανομή προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ σε περίπτωση μεγάλης εισροής. (info: Le Monde)

Δείτε επίσης

Economist: «Βόρεια Μακεδονία» ή «Μακεδονία»; – Το βρετανικό περιοδικό επιστρατεύει τη διεθνή εμπειρία και διερωτάται

Η ΠΓΔΜ δεν είναι η μοναδική χώρα που προχώρησε στην αλλαγή του ονόματός της τα …