Breaking News

Μακρόν: Μείωση φόρων – αύξηση ορίου συνταξιοδότησης (video)

video, Διεθνή 26 Apr 2019 - 10:56 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις φόρων δεσμεύτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην απάντησή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πέντε μηνών του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διακυβέρνησή του, αφού μια πρώτη δέσμη μέτρων, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον περασμένο Δεκέμβριο δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται δύο χρόνια στον προεδρικό θώκο, επισήμανε πως θέλει μια «σημαντική» μείωση στον φόρο εισοδήματος για τη μεσαία τάξη, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την περιστολή των κυβερνητικών δαπανών και την κατάργηση ορισμένων επιστροφών φόρων για τις επιχειρήσεις, όμως οι Γάλλοι θα πρέπει, επίσης, να εργαστούν περισσότερο.

«Οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διότι ζουν περισσότερα χρόνια» τόνισε, προσθέτοντας πως θέλει να αυξήσει τον χρόνο που οι Γάλλοι καλούνται να συμβάλουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, προτού συνταξιοδοτηθούν.

Όπως σημείωσε, οι επιπλέον μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να ανέλθουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν και ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε μετά την κορύφωσή αυτών τον Νοέμβριο, το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία για 23ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η σημερινή απάντηση του Γάλλου προέδρου είναι καρπός του τρίμηνου εθνικού διαλόγου, που διεξήγαγε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησε θέματα όπως η υψηλή φορολογία έως η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Εντούτοις, σήμερα, επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη εφαρμόσει.

«Αναρωτιέμαι: Θα έπρεπε να σταματήσουμε όλα όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια; Άραγε πήραμε τον λάθος δρόμο; Πιστεύω (ότι έγινε) ακριβώς το αντίθετο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, την πρώτη της προεδρίας του στο Ελιζέ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σημείωσε πως θα ήθελε οι πολίτες να νιώθουν ότι εμπλέκονται σε μεγαλύτερο βαθμό στη δημοκρατική διαδικασία, μέσω της απλοποίησης των κανόνων για τα δημοψηφίσματα και της αποκέντρωσης περαιτέρω κυβερνητικών λειτουργιών.

Επίσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει τις χαμηλότερες συντάξεις με τον πληθωρισμό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως «λυπάται» καθώς ενδεχομένως έδωσε την «αίσθηση» πως ήταν «σκληρός» και «κάποιες φορές άδικος» προς τους Γάλλους.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Γαλλίας κράτησε κι ένα πιο σκληρό τόνο απέναντι στη μετανάστευση και το πολιτικό Ισλάμ.

«Στο τέλος, ένα έθνος κρατείται ενωμένο στη βάση των ορίων του, των συνόρων του» δήλωσε, προσθέτοντας ότι πιστεύει σθεναρά το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο, αλλά «για να υποδέχεσαι ανθρώπους, χρειάζεται να έχεις ένα σπίτι».

Παράλληλα, είπε ότι επιθυμεί μια ετήσια συζήτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο για τη μετανάστευση και υποσχέθηκε να δώσει μάχη στην Ευρώπη για καλύτερη συνεργασία στο θέμα αυτό και στον έλεγχο των συνόρων.

Αναφερόμενος στο πολιτικό Ισλάμ και στον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους, τόνισε ότι το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η εκκοσμίκευση, αλλά ένας σεχταρισμός που έχει παρεισφρήσει σε κάποιες περιοχές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

BINTEO

Δείτε επίσης

Hydroxychloroquine: Trump’s Covid-19 ‘cure’ increases deaths, global study finds (video)

Hydroxychloroquine, the anti-malarial drug Donald Trump is taking to prevent Covid-19, has increased deaths in …