Μέι προς Βρυξέλλες: Ανοίξτε πάλι τη συμφωνία για το Βrexit

Διεθνή 29 Jan 2019 - 4:31 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

H Τερέζα Μέι κάνει πίσω από τη συμφωνία που η ίδια διαπραγματεύθηκε για το Brexit σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την ενότητα του κόμματός της και ενόψει δύο κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή απόψε, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές του Plan B. To μήνυμά της προς τους σκληρούς Brexiteers του κόμματος είναι πως έτοιμη να συμβιβαστεί. Και προς τις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την στρατηγική, σύμφωνα με την οποία η υφιστάμενη «δεν είναι απλώς η καλύτερη δυνατή, αλλά και η μόνη δυνατή». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέι επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε στους κορυφαίους υπουργούς της, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα, πως για να κερδίσει τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ένα συντεταγμένο Brexit απαιτούνται νομικές αλλαγές στις προβλέψεις για το ιρλανδικό backstop. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει πως πρέπει να ανοίξει σε επαναδιαπραγμάτευση η Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία κατέληξε με τους 27 της κοινότητας.

«Η πρωθπουργός τόνισε πως η ψήφιση της τροπολογίας Brady καθιστά σαφές πως η σημερινή φύση του backstop είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Βουλή δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία» είπε ο εκπρόσωπος.

Η Μέι θα στηρίξει τροπολογία η οποία ουσιαστικά της δίνει εντολή να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτευση, πιστεύοντας ότι αυτό αρκεί για να συστρατευτουν πίσω της οι Τόρις. Την ίδια ώρα το Εργατικό Κόμμα θα στηρίξει άλλη τροπολογία, η οποία επιτρέπει να καθυστερήσει η ημερομηνία της εξόδου από την κοινότητα.

Μέλη των Τόρις παράλληλα φέρονται να προωθούν έναν συμβιβασμό, σύμφωνα με τον οποίο θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του backstop, αλλά και θα επιμηκυνθεί η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Δείτε επίσης

«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και …