Κωνσταντινούπολη: Νικητής ξανά ο Ιμάμογλου – Νέο χαστούκι για Ερντογάν!

Διεθνή 23 Jun 2019 - 8:09 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Νέα σαρωτική νίκη για τον Εκρέμ Ιμάμογλου και ήττα για τον εκλεκτό του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δείχνουν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Με καταμετρημένο το 98,55% των ψήφων, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει το 53,97% έναντι 45,13% του Γιλντιρίμ. Η νίκη αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, είναι ξεκάθαρη με την διαφορά ψήφων να ξεπερνά τις 700.000.

Ο μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου, που χρίστηκε για λίγο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, δήλωνε το μεσημέρι λίγο πριν ψηφίσει: «Ο λαός μας θα πάρει την καλύτερη απόφαση για την δημοκρατία μας, για την Κωνσταντινούπολη και για την εγκυρότητα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρας μας από εδώ και στο εξής».

Εχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός πως πέραν των δύο βασικών διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου, οι 19 επιπλέον υποψήφιοι στην Κωνσταντινούπολη συμπιέστηκαν σε ποσοστά κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Καθώς μπαίνουν τα αποτελέσματα φαίνεται πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου ενίσχυσε εντυπωσιακά τα ποσοστά του σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Κωνσταντινούπολης, ενώ αντίστοιχα ελαφρά υποχώρηση παρατηρείται στα ποσοστά του AKP και του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον για δεύτερη φορά νικητή των εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης πως η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

«Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να βοηθήσουμε τον Εκρέμ Ιμάμογλου σε οτιδήποτε θελήσει να κάνει για το καλό των Κωνσταντινοπολιτών» είπε επίσης ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναγνωρίζοντας την ήττα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ ψήφισαν επίσης για τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την κόρη τους Εσρά και τον γαμπρό τους Μπεράτ Αμπαϊράκ, που είναι παράλληλα και υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε αναλάβει προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, είχε δηλώσει πως θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

«Πιστεύω πως οι ψηφοφόροι θα πάρουν την καλύτερη απόφαση για την Κωνσταντινούπολη. Καλή τύχη» αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος. Μέσα στην εβδομάδα είχε απειλήσει τον νυν δήμαρχο με δικαστική διαμάχη, καθώς έβλεπε πως η εκλογική ήταν ήδη χαμένη.


«Αν χάσουμε την Κωνσταντινούπολη, χάνουμε την Τουρκία» αυτά ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο χρόνια, στους βουλευτές του κόμματός του.

Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι απλώς η πολιτική αφετηρία του Ερντογάν, όπου και εκλέχτηκε ως δήμαρχος πριν από δύο δεκαετίες.

Η τουρκική πόλη με την βαριά ιστορία είναι η βάση για περίπου το ένα τρίτο της συνολικής οικονομίας της Τουρκίας, ενώ εκτιμήσεις θέλουν την Πόλη να απορροφά το 25% των συνολικών δημοσίων δαπανών. / iefimerida

Τα ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία πάντως μετέδωσαν ότι ο Γιλντιρίμ παραδέχτηκε την ήττα του:

“Turkey: Binali Yıldırım (AKP-ECR), candidate of the government for the Istanbul mayoral election, admits defeat. AKP had convinced the electoral commission to set up a rerun after the opposition party CHP won in March by a margin of only 0.2 points”. (europe elects)

Δείτε επίσης

«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και …