Breaking News

Η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας – H αντίδραση της Μόσχας

Διεθνή 13 Oct 2019 - 12:32 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Η Εκκλησία της Ελλάδας, αναγνώρισε, τελικά την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το θέμα συζητήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, κατά την διάρκεια της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η αποκαλούμενη ‘Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας’ – μια μη κανονική δομή που δεν αναγνωρίστηκε από την παγκόσμια Ορθοδοξία – δημιουργήθηκε στα τέλη του 2018 με πρωτοβουλία των ουκρανικών αρχών και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με τη συγχώνευση των δύο σχισματικών εκκλησιών.

Έχοντας λάβει από τον «πατριάρχη Βαρθολομαίο» το Τόμο για την Αυτοκεφαλία, στην πραγματικότητα η ‘Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας’ αποδείχθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από την Κωνσταντινούπολη. Μέχρι σήμερα, ούτε μία τοπική εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει τη νέα δομή. Η μόνη κανονική εκκλησία στην Ουκρανία παραμένει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το λυπηρό είναι πως ουδείς εκ της Εκκλησίας στην Ελλάδα και στο Φανάρι, κάνει λόγο ούτε ενδιαφέρεται για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία της Ουκρανίας, όπου γίνεται καθημερινά κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές ενορίες -παρά τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν την πραγματικότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τις ευθύνες τις έχουν οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνήλθε σήμερα, Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, εκτάκτως, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Ακολούθως συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου, αποτελουμένη από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε την Εισήγησή του, με τίτλο: «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας».

Στον Πρόλογο της Εισηγήσεως, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε εντατικά σε αρκετές Συνεδρίες της με το θέμα αυτό, το οποίο και παρέπεμψε στις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Την 13η Αυγούστου ε.έ. οι εν λόγω Επιτροπές κατέθεσαν στην Αρχιγραμματεία το Κοινό Πόρισμα και το Εισηγητικό Σημείωμα υπό τον τίτλο: «Το ζήτημα της κανονικής δικαιοδοσίας στην Ιερά Μητρόπολη Κιέβου». Το Πόρισμα των Επιτροπών, κατόπιν αναφοράς πέντε βασικών θέσεων εξ επόψεως νομοκανονικής, κατέληξε στο εξής: «Κατόπιν των ανωτέρω θεωρήσαντες το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας εξ επόψεως κανονικής, ου μην αλλά και νομικής, ευσεβάστως εισηγούμεθα ότι ουδέν το κωλύον την αναγνώρισιν του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την απόλυτον εναρμόνισιν και συμπόρευσιν της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και την διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας. Σημείωσε δε ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό.

Τέλος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

Επηκολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και τοποθετήσεις πολλών Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και η Ιεραρχία απεφάσισε όπως αποδεχθεί την απόφαση της παρελθούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ήτοι αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθή περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», ενώ επτά Μητροπολίτες εζήτησαν την αναβολή λήψης Αποφάσεως.

Η Επιτροπή Τύπου

της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ‘Ρία’, σχολιάζοντας την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας ο πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, είπε μεταξύ άλλων:

«Παρά τις καλά τεκμηριωμένες προτάσεις αρκετών μητροπολιτών να μην λάβουν απόφαση επί του παρόντος, το Συμβούλιο των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα ότι η ουκρανική ‘αυτοκεφαλία’ θα μπορέσει να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των αυτοκέφαλων εκκλησιών της Μεγάλης Ρωσίας Ουκρανία’. Η εκτίμηση των συνεπειών της απόφασης αυτής για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας».

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ελλάδος, της οποίας η δικαιοδοσία δεν καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας, είναι πολυεθνική και δεν περιορίζεται σε ποιμενική φροντίδα σε πιστούς που ζουν στη Ρωσία.

«Ειδικότερα, δεκάδες εκατομμύρια των μελών της είναι πολίτες της Ουκρανίας και δεν ζήτησαν Αυτοκεφαλία» αναφέρει το πρακτορείο ‘Ρία’. / με πληροφορίες από Ria

Δείτε επίσης

ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Διεθνής κατακραυγή για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Αντιδράσεις διεθνώς έχει προκαλέσει η απόφαση της Αγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. …