Ευρείας κλίμακας ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας – Φίλης: οι επόμενες κινήσεις του Κιέβου

Διεθνή 6 Sep 2019 - 11:42 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Οι συνομιλίες για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται στην τελική φάση τους, είπε, στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως σημείωσε, η ανταλλαγή αυτή θα είναι ευρείας κλίμακας και θα αποτελέσει ένα καλό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στις προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θεωρεί αναπόφευκτη την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. «Νομίζω ότι από την άποψη της ιστορικής προοπτικής αυτό θα συμβεί αναπόφευκτα. Έχω υπ’ όψιν μου την πλήρη εξομάλυνση στις σχέσεις, επειδή είμαστε δύο τμήματα ενός και του αυτού λαού και σ’ αυτό έχω αναφερθεί επανειλημμένα» είπε.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα εξαρτηθούν «σε σημαντικό βαθμό από τη σημερινή ουκρανική ηγεσία».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ: ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνολόγου κ. Κωνσταντίνου Φίλη: «Όσον αφορά τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Η Ε.Ε. θα ήθελε την Ουκρανία να βρίσκεται σε ευρωπαϊκή τροχιά, ωστόσο το σενάριο πλήρους ένταξης της χώρας, αυτή την στιγμή είναι πάρα πολύ μακρινό.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την Ρωσία, είναι σε εξέλιξη η ανταλλαγή αιχμαλώτων -πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει μια κινητικότητα μεταξύ των δύο πλευρών.

Βλέπουμε ότι και η πλευρά της Ρωσίας ίσως να αντιλαμβάνεται τα επίχειρα της επιλογής προσάρτησης της Κριμαίας που είχε ως συνέπεια να στραφεί ένα μεγάλο μέρος του Ουκρανικού πληθυσμού να στραφεί εναντίον της και να θέλει να αμβλύνει τις ‘γωνίες’ στην στάση της.

Επίσης, παρατηρούμε τους Ευρωπαίους να επιχειρούν να βρεθεί ένας κοινός τόπος ανάμεσα στις δύο πλευρές, συνεπώς με τη νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, τα πράγματα είναι πιο ενθαρρυντικά και μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από ό,τι ήταν στο παρελθόν» όπως τόνισε./ Π.Ντ. / Πηγές: ΑΜΠΕ, TASS, Reuters, Ukrinform

Δείτε επίσης

«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και …