ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΓΑΛΛΙΑ: «Ο Σουλτάνος που αψηφά την Ευρώπη» – Θέμα στα γαλλικά ΜΜΕ

Διεθνή 24 Sep 2020 - 1:20 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας επιδεινώθηκαν πρόσφατα. Επίμαχο ζήτημα: οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο όπου η Γαλλία εμπλέκεται υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της κρίσης της Λιβύης όπου η Τουρκία υποστηρίζει ένα από τα αντιμαχόμενα κόμματα και κατηγορείται από το Παρίσι ότι δεν σέβεται το διεθνές εμπάργκο όπλων.

Ο Εμμανουήλ Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το διεθνές δίκαιο, να αποφύγει οποιαδήποτε νέα μονομερή δράση που ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις και να συμμετάσχει σαφώς σε την κατασκευή ενός χώρου ειρήνης και συνεργασίας στη Μεσόγειο.

Από την πλευρά τoυ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως έχει γνωστοποιήσει ότι «αναμένει κοινή λογική και εποικοδομητική στάση από τη Γαλλία σε αυτή τη διαδικασία», ενώ η Τουρκία και η Ελλάδα δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Το Παρίσι υποστήριξε την Αθήνα σε αυτήν την κρίση.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης έναν παρόμοιο διάλογο με το ίδιο πνεύμα να γίνει αποδεκτός από την Τουρκία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ» ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ: »Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΠΟΥ ΑΨΗΦΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Την ίδια ώρα, στα γαλλικά τηλεοπτικά πάνελ ένα από τα κύρια θέματα είναι η αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά του Τ.Ερντογάν απέναντι στην Ευρώπη.

Στο μεγάλο γαλλικό δίκτυο France24 & Franceinfo, το πρωί της Πέμπτης είχαν πολύωρη συζήτηση για το θέμα που έχει προκύψει με σημείο αιχμής τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη.

«Le sultan qui défie l’Europe» («Ο Σουλτάνος που αψηφά την Ευρώπη») ήταν το θέμα της συζήτησης όπου στο πάνελ βρίσκονταν καθηγητές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τις εξελίξεις.

Σημείο αιχμής παραμένει ότι αφενός, η Ελλάδα έχει δίκαια αιτήματα για την επέκταση των συνόρων, ότι η συμπεριφορά του Τ.Ερντογάν δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δικαιολογήσει τις απειλές προς την Ευρώπη και κυρίως, τις προσβολές προς την Γαλλία και τον Γάλλο Πρόεδρο.

Στην συζήτηση κατέστη σαφές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απευθύνεται πλέον σε ένα κοινό «φανατικών μουσουλμάνων» (ή των γνωστών αδελφών μουσουλμάνων) κι επικαλούμενος την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την θρησκεία, προσπαθεί να εδραιώσει ένα υπερ-εθνικιστικό μέτωπο.

Στο τηλεοπτικό πάνελ η θέση για τα σύνορα ήταν ξεκάθαρη: Τα σύνορα που αμφισβητεί η Τουρκία και προκαλεί συνεχώς με τα πολεμικά της πλοία για να ‘τρομάξει την Ευρώπη’, δεν είναι μόνον της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης –όπως υπογραμμίστηκε- ενώ τονίστηκε και ο ρόλος της χώρας μας, ο οποίος «ενισχύθηκε λόγω της παρέμβασης της Γαλλίας και της δύναμής της στην Ευρώπη». / Π.Ντ. / theviewer / 20minutes

Δείτε επίσης

«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και …