Εμβόλιο Sputnik V: «Πάνε καλά οι κλινικές δοκιμές – Ξεκίνησε η ανοσοποίηση στη Ρωσία»

Διεθνή 12 Sep 2020 - 12:37 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Το υψηλό επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης που εξασφαλίζει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V, εξήρε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, Sputnik V, δείχνουν καλά αποτελέσματα και συνολικά πάνε καλά, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κιρίλ Ντμίτριεφ, προσθέτοντας ότι η ανοσοποίηση ήταν ήδη σε εξέλιξη.

«Η Ρωσία… είναι ο απόλυτος ηγέτης όσον αφορά το εμβόλιο κατά του νέου ιού. Αυτό είναι ένα πολύ ακριβές γεγονός. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται με το ότι εμβολιάζουμε ανθρώπους αυτή τη στιγμή. Οι κλινικές δοκιμές μας πάνε καλά. Η πλατφόρμα μας, ο ανθρώπινος αδενοϊός, είναι η πιο μελετημένη και η ασφαλέστερη πλατφόρμα» πρόσθεσε ο κ. Ντμίτριεφ κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

«Είναι η πιο μελετημένη προσέγγιση που έχει διεξαχθεί εδώ και δεκάδες χρόνια και έχει δείξει την ασφάλειά της» επισήμανε επίσης ο Ρώσος αξιωματούχος, ενώ συμπλήρωσε πως η ανοσοποίηση κατά της COVID-19 έχει ήδη ξεκινήσει στη Ρωσία.

Το Sputnik V κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της μόλυνσης
«Διεξάγουμε επίσης έρευνα με βάση 40.000 άτομα ενώ περισσότεροι από 36.000 έχουν ήδη εγγραφεί σε αυτές τις δοκιμές. Έτσι σε λιγότερο από μία εβδομάδα, δημιουργήσαμε μια ομάδα εθελοντών, η οποία περιλαμβάνει 40.000 άτομα… Περιμένουμε λοιπόν ότι μέχρι τον Οκτώβριο, θα έχουμε τα αποτελέσματα» διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Μάλιστα, οι κλινικές δοκιμές θα διεξαχθούν επίσης στη Μέση Ανατολή, τη Βραζιλία, την Ινδία, το Μεξικό και σε ορισμένες άλλες χώρες.

«Θα θέλαμε λοιπόν να συνεργαστούμε με τις αρχές σε κάθε μία από τις χώρες σας, έτσι ώστε το ρωσικό εμβόλιο να εγκριθεί. Θα είμαστε σε θέση να δείξουμε την αποτελεσματικότητά του σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, περισσότερα από 25.000-30.000 άτομα» κατέληξε ο κ. Ντμίτριεφ.

50εκατ. δόσεις στην Μπαΐα
Την ίδια ώρα, συμφωνία για παράδοση μέχρι και 50 εκατ. δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην πολιτεία της Βραζιλίας, Μπαΐα, υπεγράφη με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων.

Μέχρι και 50 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, Sputnik V, θα παραδοθούν στη Βραζιλία κατόπιν συμφωνίας που υπέγραψαν το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η υπηρεσία Υγείας της βραζιλιάνικης πολιτείας Μπαΐα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, το ρωσικό ταμείο.

«Η προμήθεια εμβολίων στη Βραζιλία αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2020, μετά από έγκριση από τις κυβερνητικές αρχές της Βραζιλίας, οι οποίες θα λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτης του εμβολίου κατόπιν της καταχώρισης. Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την αποστολή του εμβολίου σε ολόκληρη τη Βραζιλία στο μέλλον» ανακοίνωσε το ρωσικό ταμείο.

Η συμφωνία αναφέρει ότι πολλές χώρες αναγνωρίζουν τη σημασία της ύπαρξης ενός εμβολίου ανθρώπινου φορέα αδενοϊού, μεταξύ των εμβολίων για τον κορονοϊό, μια πλατφόρμα που έχει ερευνηθεί διεξοδικά και έχει αποδειχθεί ασφαλής ύστερα από μελέτες δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων 75 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πάνω από 250 κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με το ρωσικό ταμείο.

Ακόμη, ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κύριλ Ντμίτριεφ υπενθύμισε πως η Ρωσία είναι ηγέτιδα δύναμη στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού , ενώ μάλιστα χρησιμοποιεί ασφαλείς μεθόδους, που αποδεικνύονται με την πάροδο του χρόνου.

«Το Sputnik V βασίζεται σε μια αποδεδειγμένη πλατφόρμα ανθρώπινου αδενοϊού, ενώ άλλα εμβόλια κορωνοϊού χρησιμοποιούν νέες πλατφόρμες, συγκεκριμένα φορείς αδενοϊού πιθήκου ή mRNA. Οι υπογραφές συμφωνιών για την προμήθεια Sputnik V σε διεθνές επίπεδο καταδεικνύουν ότι πολλές χώρες αναγνωρίζουν ότι τα ανθρώπινα εμβόλια που βασίζονται στον αδενοϊό είναι απόλυτα απαραίτητα για το εθνικό τους χαρτοφυλάκιο, καθώς αυτή η πλατφόρμα έχει αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική εδώ και δεκαετίες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει δείξει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, με το Sputnik V να δημιουργεί υψηλό επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης στο 100% των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές.

«Αντίθετα, εμβόλια που βασίζονται σε νέες πλατφόρμες δεν έχουν ακόμη αποδείξει την ασφάλειά τους και επί του παρόντος δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με καρκινογένεση ή επιπτώσεις στη γονιμότητα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβάλλουμε σημαντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας μέσω της παροχής του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου Sputnik V στους εταίρους μας στη Βραζιλία», εξήγησε ο κ. Ντμίτριεφ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι αρχές της βραζιλιάνικης πολιτείας Μπαΐα, βάσει διμερούς συμφωνίας με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη δοκιμή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V τον Οκτώβριο σε 10.000 εθελοντές ιατρικούς εργαζόμενους. Η συμφωνία με το RDIF περιλαμβάνει, εκτός από την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, την παραγωγή και διανομή του φαρμάκου στη Βραζιλία.

Υπενθυμίζεται ότι το RDIF έχει ανακοινώσει συμφωνία με το Μεξικό για 32 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V και οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.

Το Sputnik V έγινε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό που καταχωρήθηκε στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ρωσικό εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές που ανέπτυξαν το Sputnik V είναι έτοιμοι να το διαθέσουν σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Για την πρόθεση της Ρωσίας σχετικά με τη διάθεση του «Sputnik V», του εμβολίου που έχει ήδη καταχωριστεί κατά της νόσου COVID-19, να διατεθεί σε κάθε χώρα χωρίς διάκριση έκανε λόγο, την Πέμπτη (10/09), ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ και άφησε αιχμές για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κιρίλ Ντμιτρίεφ, ξεκαθάρισε πως η Ρωσία θέλει το «Sputnik V», δηλαδή το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 που έχει ήδη καταχωριστεί, να διατεθεί σε κάθε χώρα χωρίς καμία διάκριση.

Συγκεκριμένα, ο Ντμιτρίεφ δήλωσε την Πέμπτη (10/09) το εξής:

«Μόνο σε συνεργασία με άλλες χώρες μπορούμε να κατασκευάσουμε το εμβόλιό μας και θέλουμε να το διαθέσουμε σε κάθε χώρα, χωρίς καμία διάκριση. Η Ρωσία έχει μια πολύ ανοιχτή θέση, μια θέση εταιρικής σχέσης και ετοιμότητα να συνεργαστεί με όλες τις διεθνείς εταιρείες. Κάνουμε σταθερές διαπραγματεύσεις με το GAVI και το CEPI, καθώς και τον ΠΟΥ και όλους τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς που παράγουν εμβόλια και συμμετέχουν στην έρευνα και στην ανάπτυξή τους».

Ο Ντμιτρίεφ υποστήριξε, επίσης, ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σιωπούν σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης πειραματικών προσεγγίσεων ως προς την ανάπτυξη εμβολίων, σαν και αυτές που βασίζονται στον αδενοϊό χιμπατζή.

Ειδικότερα, διευθύνων σύμβουλος του RDIF υπογράμμισε:

«Όταν μιλάμε για αυτό στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, βλέπουμε ότι η διαφορά σχετικά με τον αδενοϊό ανθρώπου και χιμπατζή εμποδίζεται από τα δυτικά μέσα». / πηγή sputniknews

Δείτε επίσης

«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και …