Δημοσκόπηση Σκόπια: Οι πολίτες λένε «ναι» στο δημοψήφισμα – ‘Ευχαριστίες’ Ζάεφ σε Τσίπρα (video)

video, Διεθνή 14 Sep 2018 - 2:16 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μείνει κλειστή για δεκαετίες, ίσως και για πάντα, αν η ευκαιρία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαθεί, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο ΜΙΑ ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Ο επίτροπος μεταβαίνει στα Σκόπια τη Δευτέρα, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες. Στην γειτονική πρωτεύουσα μεταβαίνει τη Δευτέρα και ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζιμ Μάτις για συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις υποψηφιότητες για διεθνείς οργανισμούς εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουες Μίτσελ που επισκέφθηκε τα Σκόπια.

Εξέφρασα την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία των Πρεσπών, το βλέπουμε ως ευκαιρία για να μπορέσουμε να καλωσορίσουμε το 30ο μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τελικά αυτοί είναι μία απόφαση που μόνον οι Μακεδόνες μπορούν να πάρουν αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια να υπάρξει σταθερότητα και ευημερία σε μια πολύ σημαντικά περιοχή.

Δύο εβδομάδες περίπου πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δημοσκόπηση δείχνει ότι θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψηφισάντων έτσι ώστε να είναι έγκυρο.

Το 63.6% απαντούν ότι θα πάνε στην κάλπη και το 67.3 % υποστηρίζουν ότι θα ψηφίσουν ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι μετά την συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι. (euronews)

Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα μας

«Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όπου αναγνωρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα» είπε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ζόραν Ζάεφ. «Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί στη χώρα μας καταπληκτική και δεν πρόκειται να την χάσουμε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Αλέξη Τσίπρα γιατί, όπως είπε, «τις παρανοήσεις που είχαμε με την ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέψαμε σε συνεργασία». «Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο καταφέραμε πάρα πολλά προς όφελος των κρατών παραμερίσαμε ένα εμπόδιο που βρισκόταν εκεί 25 χρόνια, βελτιώνουμε τη συνεργασία, την ασφάλεια και την οικονομία και προασπίζουμε τα στοιχεία που μας καθαρίζουν».

«Είναι μια συμβιβαστική συμφωνία για να φύγουμε απο το παρελθόν και να πάμε μπροστά με το μεγάλο βήμα» είπε για τη Συμφωνία των Πρέσπων

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του που βρέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας μου απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη γλώσσα του. Σε αυτόν τον χώρο που είναι το σπίτι όπου ανοίγουμε, το σπίτι της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Αναφερόμενος, δε, στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου είπε ότι «ο λαός της χώρας μου έχει ένα να αντιμετωπίσει ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχουμε λάβει μεγάλη ενθάρρυνση από εσάς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για αυτήν τη συμφωνία».

«Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές»

Σχετικά με το ζήτημα της μελλοντικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ενσωμάτωση των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα ενισχύσει και την περιοχή, αλλά και συνολικά την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια οικονομική ένωση. Η Ευρώπη είναι το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η ανοιχτή κοινωνία και ο σεβασμός στην κοινωνίας των πολιτών. Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μου επιθυμούν διακαώς την ένταξη στην Ένωση. Πάνω από το 75% του πληθυσμού υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ. Νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Ζάεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ιστορική αυτή ευκαιρία που δίνεται στη χώρα του αποτελεί το βήμα ώστε το όνειρο της ένταξης στην ΕΕ να γίνει πραγματικότητα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. (protothema)

BINTEO

Δείτε επίσης

Βρετανία-Brexit: «Έτοιμο» το Λονδίνο για μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων

Η Βρετανία δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι “έτοιμη” για μια αποτυχία των εμπορικών της διαπραγματεύσεων …