Breaking News

ΓΑΛΛΙΑ: Πέθαναν πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό που έκαναν χρήση υδροξυχλωροκίνης

Διεθνή 30 Mar 2020 - 8:38 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Νέα εξέλιξη στην παγκόσμια διαμάχη γύρω από τη χλωροκίνη (που διατίθεται στο εμπόριο με την ονομασία nivaquine) και την υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil) για τη θεραπεία από τον κοροναϊό. 

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Point», ο φαρμακοποιός ενός μεγάλου γαλλικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου, προέβη στην εξής καταγγελία την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς των μολυσματικών ασθενειών:

«Υπάρχουν περιστατικά θετικών ασθενών με Covid-19 [επιβεβαιωμένα] όπου η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης που σχετίζεται ή όχι με αζιθρομυκίνη [αντιβιοτικό], προκάλεσε διαταραχές στην καρδιά, αρρυθμίες ή και καρδιακές ανακοπές σε κάποια νοσοκομεία της Γαλλίας. Ορισμένες από αυτές τις κρίσεις αποδείχθηκαν θανατηφόρες.

«Αυτές οι περιπτώσεις αξιολογούνται» όπως δήλωσε ενώ οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν γρήγορα από λοιμωξιολόγους, γιατρούς και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να σώσουν τα θύματα αυτής της άνευ προηγουμένου πανδημίας.

Αναφέρεται καρδιακή τοξικότητα

Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020, ο περιφερειακός οργανισμός υγείας της Nouvelle-Aquitaine έφερε επιπλέον στοιχεία:

«Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καρδιακής τοξικότητας στην περιοχή μετά από φαρμακευτική αγωγή με υδροξυχλωροκίνη για τα συμπτώματα από τον Covid-19. Σε μερικές περιπτώσεις απαιτήθηκε νοσηλεία στην εντατική».

Για περισσότερο από ένα μήνα, η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη έχουν αποτελέσει αντικείμενο παγκόσμιας δημοσιότητας. Ο καθηγητής Didier Raoult, διακηρύσσει το τέλος για την επιδημία του κορονοϊού χάρη σε αυτά τα ‘θαυμαστά’ μόρια –όπως λέει και μάίστα όταν η υδροξυχλωροκίνη που συνδυάζεται με την αζιθρομυκίνη.

Σύμφωνα με την γαλλική «Le Point», η χλωροκίνη είναι ανθελονοσιακό που κυκλοφορεί στην αγορά της Γαλλίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, η οποία σταδιακά έπεσε σε αχρησία λόγω του ότι γινόταν υπερβολικά μεγάλη χρήση. Η υδροξυχλωροκίνη, άλλο παλαιό ανθελονοσιακό, έχει πλέον εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή, ως προληπτικό μέτρο, για αλλεργίες στον ήλιο.

Και τα δύο αυτά φάρμακα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή. Τις τελευταίες ημέρες, κατάφεραν να δοκιμαστούν σε νοσοκομείο σε ασθενείς με Covid-19 στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, κατόπιν συλλογικών αποφάσεων από ιατρικές ομάδες.

Επίσης τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφτηκαν πολλές μαρτυρίες που πιστοποιούν την μεγάλη ​​χρήση του φαρμάκου από ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό και έψαχναν παλιά κουτιά ή ζητώντας από τον θεράποντα ιατρό τους, να τους δώσει ιατρική συνταγή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα περιφερειακά κέντρα φαρμακοεπαγρύπνησης (υπάρχουν στην Γαλλία) παρατήρησαν εδώ και ένα μήνα «αύξηση των παραγγελιών για τις θεραπείες  που βασίζονται στην χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη στην εθνική επικράτεια» ύστερα από την μεγάλη διάσταση που έλαβε το θέμα λόγω δημοσιότητας.

Επισημαίνουν πάντως ότι οι κίνδυνοι, πρώτον από την καρδιακή τοξικότητα κατά τη διάρκεια υπερδοσολογίας, αλλά και σε θεραπευτική δόση, που συνδέονται με τη χρήση χλωροκίνης και της ξαδέλφου αυτής υδροξυχλωροκίνη είναι πολύ γνωστές.

Τα προϊόντα αυτά δεν συνιστώνται (αυστηρά) σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, επιληψία, νόσο του Parkinson, διαταραχές του επιπέδου του καλίου ή του ασβεστίου στο αίμα, πορφυρία. Πρέπει επίσης, να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντενδείκνυνται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, μερικά από τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα όπως τα αντικαταθλιπτικά (Seropram, Seroplex κ.λπ.) ή αγχολυτική και αντιαλλεργική υδροξυζίνη που περιέχεται στο Atarax και σε άλλα όπως φάρμακα κατά της ναυτίας και του εμέτου.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες τους είναι πολυάριθμες: οφθαλμολογικές (διαταραχές εστίασης, θολή όραση, αμφιβληστροειδοπάθεια), καρδιακές διαταραχές (διαταραχές αγωγιμότητας και καρδιακού ρυθμού, καρδιομυοπάθεια), νευροψυχιατρικές (σπασμοί, αϋπνία, κατάθλιψη, ανησυχία, ψευδαίσθηση, επιθετικότητα), γαστρεντερικό, ηπατοχολικό, αιματολογικό και δερματολογικό. Επιπλέον, η αζιθρομυκίνη είναι η ίδια καρδιοτοξική.

Τα κέντρα φαρμακοεπαγρύπνησης καλούν το κοινό και τους επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης να ΜΗΝ  χρησιμοποιούν χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη κατά του κοροναϊού λόγω των αποδεδειγμένων κινδύνων.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Γαλλλικό Υπουργείο Υγείας. / theviewer / Le Point

Δείτε επίσης

ΡΩΣΙΑ: Η Εκκλησία οργάνωσε αιμοδοσία από άτομα που ανάρρωσαν από κορονοϊό

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετείχε στην αιμοδοσία ανθρώπων οι οποίοι ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο της …