Γαλλία: Ο Μακρόν κατήγγειλε την αντισημιτική επίθεση στο πλαίσιο διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» (video)

video, Διεθνή 19 Feb 2019 - 3:39 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τα αντισημιτικά σχόλια εναντίον του γνωστού ακαδημαϊκού Αλέν Φινκιελκρότ από μία μερίδα διαδηλωτών των «κίτρινων γιλέκων», στο περιθώριο μίας διαδήλωσης στο Παρίσι το Σάββατο. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ακαδημαϊκό, χαρακτήρισε το περιστατικό «απόλυτη άρνηση» προς οτιδήποτε έχει κάνει τη Γαλλία σπουδαία και τόνισε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές.

Ο διανοούμενος δέχθηκε μία βροχή ύβρεων και προσβολών με αντισημιτικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, σε σημείο μάλιστα που αναγκάστηκε να παρέμβει η αστυνομία, για να τον προστατέψει.

Παράλληλα, υπήρξε και νομική κινητοποίηση για το θέμα από πλευρά της εισαγγελία του Παρισιού, η οποία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι ένας ύποπτος, ο οποίος φέρεται να είναι ο «κύριος δράστης» της λεκτικής επίθεσης, έχει ταυτοποιηθεί από τις αρχές.

Η προκαταρκτική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη γίνεται για «δημόσια εξύβριση λόγω προέλευσης, εθνότητας, έθνους, φυλής ή θρησκείας, δια λόγου, γραπτού κειμένου, εικόνας ή ηλεκτρονικού μέσου επικοινωνίας», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η εισαγγελία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του 69χρονου Εβραίου ακαδημαϊκού στην εφημερίδα Le Parisien, άτομα από τη διαδήλωση άρχισαν να του φωνάζουν «βρωμερέ σιωνιστή» όταν τον εντόπισαν στον δρόμο, παρακινώντας τον μάλιστα να πέσει στον Σηκουάνα και να πνιγεί. Ο Φινκιελκρότ δήλωσε ακόμη ότι ένιωσε ένα «απόλυτο μίσος» προς το πρόσωπο του, καθώς και ότι θα φοβόταν για την ασφάλεια του αν δεν παρενέβαινε η αστυνομία.

Ο ίδιος παρότι έχει εκφραστεί θετικά για το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», έχει την ίδια στιγμή ασκήσει και έντονη κριτική προς αυτό. «Δεν απαρνούμαι τις θέσεις που έχω πάρει. Δεν υποστηρίζω πια τις διαδηλώσεις, το πράγμα γίνεται γκροτέσκο, είναι μια κίνηση που δεν ξέρει πια πώς να σταματήσει. Όμως υπήρξε μια αναλαμπή αξιοπρέπειας στους ανθρώπους που είχαμε ξεχάσει και ακόμη και περιφρονήσει (…) και οι οποίοι ζητούσαν να ζουν αξιοπρεπώς από την εργασία τους», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Φινκιελκρότ.

Ο αντισημιτισμός «εξαπλώνεται σαν δηλητήριο»

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται λίγο μετά από την προειδοποίηση που εξέφρασε δημόσια ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος δήλωσε ότι ο αντισημιτισμός «εξαπλώνεται σαν δηλητήριο» στη χώρα, αναφερόμενος σε μία σειρά αντισημιτικών περιστατικών στο κέντρο του Παρισιού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Πιο γενικά, τα αντισημιτικά εγκλήματα σημειώνουν μία γενικότερη αύξηση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, προειδοποιούν διάφορες εβραϊκές οργανώσεις. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία σχετικά με την εγκληματικότητα στη Γερμανία, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, τα αντισημιτικά αδικήματα σημείωσαν αύξηση 10% την περασμένη χρονιά, με 60% αύξηση στις βίαιες επιθέσεις. (kathimerini)

BINTEO

Δείτε επίσης

Βρετανία-Brexit: «Έτοιμο» το Λονδίνο για μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων

Η Βρετανία δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι “έτοιμη” για μια αποτυχία των εμπορικών της διαπραγματεύσεων …