Βρετανία: Στο Ανώτατο Δικαστήριο η απόφαση της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου

Διεθνή 17 Sep 2019 - 3:22 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Έντεκα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας θα ακούσουν σήμερα και για τρεις ημέρες συνολικά τα πολιτικά επιχειρήματα για την πολιτική κατηγορία εις βάρος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ότι σκοπίμως αιτήθηκε από τη βασίλισσα την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, προκειμένου να καταπνίξει τον διάλογο για την κρίση του Brexit.

Η απόφαση της περασμένης Παρασκευής να αυξηθεί ο αριθμός των ανώτατων δικαστών στη συγκεκριμένη υπόθεση σηματοδοτεί τη μείζονα συνταγματική σημασία της.

Είναι η δεύτερη φορά που σημειώνεται τέτοιου είδους δικαστική κινητοποίηση. Η ακρόαση θα μεταδοθεί ζωντάνά από την ιστοσελίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μία από τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δικαστές, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είναι να αποφανθούν λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετική νομοθεσία στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του δήλωσε ότι «αναμένει τι έχουν να πουν οι δικαστές», ενώ εξέφρασε τον «σεβασμό του στη δικαιοσύνη».

Η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου τέθηκε σε εφαρμογή πριν από μία εβδομάδα. Οι Βρετανοί βουλευτές θα επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα στις 14 Οκτωβρίου, λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου και πριν από τη διορία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την άποψη ότι οι Βρυξέλλες «έχουν κουραστεί» από τη διαδικασία, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κουραστεί από τις καθυστερήσεις και θέλουν να περάσουν στην επόμενη φάση των εμπορικών συνομιλιών.

Ενδεικτικό του «εφιάλτη», όπως χαρακτήρισε την προσέγγιση του Τζόνσον στο Brexit ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ, ήταν η εικόνα του κενού πόντιουμ χθες, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις «θορυβώδεις» διαδηλώσεις κατά του Brexit και δεν εμφανίστηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Κατά τ’ άλλα, οι διαπραγματεύσεις λμνάζουν στο ίδιο περίπου σημείο που βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή συνάντηση που είχε χθες ο Τζόνσον με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο.

Ο μεν Γιούνκερ ζήτησε ό,τι ζητεί η Ένωση μήνες τώρα – εφαρμόσιμες εναλλακτικές λύσεις για το ακανθώδες ζήτημα του backstop – ο δε Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θέλει και θα αποφύγει με κάθε τρόπο μία νέα αναβολή της εξόδου από την Ε.Ε. / naftemporiki.gr 

Δείτε επίσης

«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και …