Breaking News

Τσερνόμπιλ: Η καθηλωτική σειρά του HBO που σπάει κάθε ρεκόρ θετικών κριτικών (vid)

Arts and Culture, Cinema / TV Series, video 10 Jun 2019 - 10:31 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Το Τσερνόμπιλ του HBO, η δραματική σειρά για τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ανθρώπινη ιστορία, είναι επισήμως φαινόμενο καθώς έγινε το Νο1 στην τηλεοπτική κατάταξη όλων των εποχών του IMDb, λίγες μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωσή της. Η σειρά, η οποία αποτελείται από έξι επεισόδια, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, παίρνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία ακόμη και από το «Breaking Bad» (9,5) του AMC, το «Planet Earth II» του BBC (9,5), ακόμη και το «Game of Thrones» (9,3)

Ήταν 26 Απριλίου του 1986, όταν έγινε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού.

Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου έχει αναλάβει ο ηθοποιός Jared Harris, ο οποίος υποδύεται τον πυρηνικό επιστήμονα Valery Legasov, που ηγείται της ομάδας διάσωσης μετά την καταστροφή, ο Stellan Skarsgård βρίσκεται στο ρόλο του Boris Shcherbina και η Emily Watson συστήνεται ως Ulana Khomyuk, μία ερευνήτρια που προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς προκάλεσε το μοιραίο ατύχημα. Το cast συμπληρώνουν ακόμη οι Paul Ritter και Jessie Buckley.

Οι σκηνές της σειράς γυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, και στον πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2009 και διαθέτει ίδιους αντιδραστήρες με αυτούς του Τσερνόμπιλ. «Αυτή η ιστορία απαιτεί σεβασμό», τόνισε ο Κρεγκ Μέιζιν, δημιουργός αυτής της μίνι σειράς των πέντε επεισοδίων, «Και όλη αυτή η προσοχή στις λεπτομέρειες δίνεται για τον λόγο αυτό», ανέφερε, καθώς «διηγούμαστε την ιστορία μιας άλλης κουλτούρας». / εθνος

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Η ρωσική κρατική τηλεόραση πάντως, προετοιμάζει τη δική της εκδοχή του «Τσερνόμπιλ» η οποία όμως θα αποκλίνει από τη δημοφιλή σειρά του HBO, αλλά και από την ιστορική πραγματικότητα, καθώς θα υποστηρίζει ότι η CIA συμμετείχε στην πυρηνική καταστροφή.

Ο σκηνοθέτης Aleksey Muradov ισχυρίζεται ότι θα δείξει «τι πραγματικά συνέβη τότε». Σημειώνεται ότι το «Τσερνόμπιλ» του HBO έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία για τηλεοπτική σειρά στο IMdB.

Σε συνέντευξή του στην Komsomolskaya Pravda ο Muradov δήλωσε ότι η δική του εκδοχή προτείνει μια εναλλακτική θεωρία για την τραγωδία στο Πρίπιατ λέγοντας: «Υπάρχει μια θεωρία ότι οι Αμερικανοί διείσδυσαν στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ. Πολλοί ιστορικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι την ημέρα της έκρηξης ένας πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών του εχθρού εργάστηκε στον σταθμό».

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού θα συμβάλει στην παραγωγή της σειράς με σχεδόν 463.000 δολάρια.

Στη Ρωσία η σειρά έχει λάβει και θετικά σχόλια. Ειδικότερα, η εφημερίδα Izvestia αναφέρει ότι είναι μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση της εποχής από ό,τι πέτυχαν οι περισσότερες ρωσικές ταινίες, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στον τρόπο με τον οποίο η σειρά αποτύπωσε τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων.

Ωστόσο υπήρξε και ένα κρεσέντο κριτικής. Για παράδειγμα, ένας αρθρογράφος ανέφερε πως η σειρά στοχεύει να υπονομεύσει τη σημερινή πυρηνική δραστηριότητα της Ρωσίας ενώ άλλοι έκαναν λόγο για αμερικανική «προπαγάνδα», που αμαυρώνει την εικόνα της Σοβιετικής Ένωσης και υπερβάλλει ως προς τη σκληρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση.

Άλλοι πάντως σχολίασαν πως ο κύριος λόγος της αντίδρασης είναι πιθανότατα ένα αίσθημα ντροπής επειδή οι ΗΠΑ μιλούσαν για την ιστορία του Τσερνόμπιλ, κάτι που δεν έκανε η Ρωσία. Από την πλευρά του άλλος αρθρογράφος δήλωσε ότι «αν οι αγγλοσάξονες γυρίσουν ταινία για τους Ρώσους, σίγουρα δεν θα ανταποκρίνεται στην αλήθεια». Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει επειδή δεν τους συμπαθούν και δεν μπορούν να τους καταλάβουν.

Η Komsomolskaya Pravda δημοσίευσε αρκετά αρνητικά άρθρα σχετικά με τη σειρά, με ένα από αυτά να αναφέρεται σε μια θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία η σειρά έγινε από ανταγωνιστές της ρωσικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom, για να καταστρέψει τη φήμη της χώρας ως δύναμη πυρηνικής ενέργειας.

Όπως σημειώνει το BBC, ωστόσο, κριτικοί σε ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης επαίνεσαν τον συγγραφέα Graig Mazin για την προσοχή του στη λεπτομέρεια. «Ο σεβασμός και η σχολαστικότητα που έφεραν στη δουλειά τους οι δημιουργοί της σειράς είναι εκπληκτική», έγραψε ο Slava Malamud που μεγάλωσε στη Σοβιετική Ένωση εκεί που σήμερα βρίσκεται η Μολδαβία.

Για το Κρεμλίνο, πάντως, το θέμα της ιστορίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ειδικά για τη Σοβιετική Ένωση, καθώς μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να ενισχύσουν το αφήγημα για ένα πιο καθαρό και εξιδανικευμένο όραμα της ΕΣΣΔ και απεικονίζουν τον Πούτιν ως πνευματικό κληρονόμο του.

Αυτό καθιστά εύκολο να κατανοηθεί γιατί οποιαδήποτε κριτική του σοβιετικού παρελθόντος, εκλαμβάνεται ως επίθεση στην ιδεολογική βάση εξουσίας του Κρεμλίνου, εξηγεί το BBC και συνεχίζει: Μερικοί Ρώσοι αισθάνονται ότι η εκδοχή της πραγματικότητας που παρουσιάζουν τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ΜΜΕ δεν είναι εντελώς αντίθετη με τα ψέματα που είπε την περίοδο του Τσερνόμπιλ το σοβιετικό κράτος. Το αποτέλεσμα είναι μήπως η πιο επικίνδυνη ιδέα ήταν το βασικό ερώτημα που θέτει η σειρά, δηλαδή: «Πόσο κοστίζουν τα ψέμματα;».

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη τις 26 Απριλίου του 1986 στην ουκρανική πόλη Πρίπιατ. Μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές. / athens voice

ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε επίσης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η απόσταση με την Τουρκία μεγαλώνει» (video)

Ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε χθες με την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για …