Υπόθεση ΔΗΦΟΔΩ: Πολύ αργά για δάκρυα και για την «ταμπακιέρα»…. τίποτα!

Editorial, Άποψη 11 Dec 2017 - 10:36 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Από τότε που χάθηκε ο ΔΗΦΟΔΩ (ο περιβόητος Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου) έχουμε συνηθίσει στα μνημόσυνα εδώ στην Ρόδο. 

Κλαίνε όλοι στον δήμο Ρόδου –πρώην και νυν- που χάσανε 10 εκ. ευρώ ετησίως (ε, δεν είναι και λίγο το ποσόν, να είμαστε δίκαιοι) κλαίνε και οι δήμαρχοι των πρώην Καποδιστριακών δήμων, κλαίνε οι υπηρεσίες που δεν έχουν πια έσοδα για να κάνουν τίποτα, κοντεύουμε να κλαίμε κι εμείς κάθε φορά από την συγκίνηση.

Ωστόσο, για την «ταμπακιέρα» δεν έχουμε ακούσει ακόμη τίποτα. Τόσα χρόνια δεν δόθηκαν ποτέ επίσημα στοιχεία για το ΠΟΥ πήγαινε αυτός ο ΔΗΦΟΔΩ τον οποίο πλήρωναν οι Ροδίτες και κυρίως ο επιχειρηματικός κόσμος.

Είχανε δίκιο να τον αμφισβητούν, διότι δεν είχαν δοθεί ποτέ ακριβή στοιχεία για το πώς τον διέθεταν όσοι τον διαχειρίζονταν.

Είχανε δίκιο ακόμη, διότι ο ΔΗΦΟΔΩ δεν είχε αποδειχθεί εάν ήταν ανταποδοτικός και με ποιον τρόπο (πλην του ΠΡΟΤΟΥΡ δηλαδή;)

Και όταν κάποτε (να τα θυμόμαστε αυτά) είχαν ζητηθεί επανειλημμένως τα στοιχεία από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Ρόδου (επί θητείας Χατζημάρκου και Πάππου στο ΕΒΕΔ) από τους τότε δημάρχους, δεν δόθηκαν ποτέ.

Συνεπώς, καλό το κλάμα, αλλά να μιλάμε και για την «ταμπακιέρα».

Μην ξεχνιόμαστε.

Ποτέ δεν μάθαμε με αριθμούς και ακριβή στοιχεία ΠΟΥ πήγαιναν τα έσοδα από τον ΔΗΦΟΔΩ και για ΠΟΙΟΥΣ σκοπούς χρησιμοποιήθηκε τόσα χρόνια.

Γι αυτό και όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός, τον Δεκέμβρη του 2014, σε συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί, ο κ. Πάππου είχε υπογραμμίσει ότι η επιβολή του ΔΗΦΟΔΩ έγινε με συναπόφαση της διοίκησης του επιμελητηρίου υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα από τις εισπράξεις θα διατίθεντο για δράσεις και ενέργειες αναπτυξιακού χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της περιοχής.

Με την πάροδο όμως των χρόνων, δυστυχώς τα χρήματα αυτά δε χρησιμοποιήθηκαν για τους παραπάνω σκοπούς όπως προέβλεπε και το καταστατικό αλλά για τη εξυπηρέτηση διαφόρων άλλων συμφερόντων.

«Ο ΔΗΦΟΔΩ δεν πήγε ποτέ για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για ατυχείς δηλώσεις (με σαφείς αιχμές προς τον κ. Χατζηδιάκο).

«Για μένα είναι μία μεγάλη προσωπική δικαίωση – Είμαι από εκείνους που σήκωσαν πολύ μεγάλο φορτίο πριν χρόνια για τον ΔΗΦΟΔΩ» δήλωσε από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος (διατελέσας πρόεδρος του ΕΒΕΔ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης επί θητείας Στάθη Κουσουρνά).

Και βέβαια, ακόμη περιμένουμε όλοι τα στοιχεία.

Αλλά δυστυχώς, όπως λένε…πολύ αργά για δάκρυα. (theviewer)

Δείτε επίσης

Ιωάννης Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της αδράνειας

Αδράνεια και παθητικότητα είναι δύο λέξεις που είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αδράνεια, όπως …