ΤΣΙΠΡΑΣ: Tο κοστούμι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει ακόμη… στενό

Άποψη, Γνώμες 12 Aug 2019 - 12:33 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Tο κοστούμι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει ακόμη στενό στον Αλέξη Τσίπρα. Η συμπλήρωση ενός μήνα από την ανάδειξη της Ν.Δ ως Κυβέρνησης και της εγκατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενέχει ακόμη για τον πρόεδρό του κάμποσα στοιχεία αμηχανίας.

 Βηματισμός

Οι τελευταίες  παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα στην Βουλή υπό τον νέο του ρόλο, με αφορμή τα δύο νομοσχέδια που έφερε διαδοχικά προς ψήφιση η Κυβέρνηση ( επιτελικό κράτος- διυπουργικό), ανέδειξαν τον εκνευρισμό του μεν αλλά και την απόφασή του να κινηθεί εξαρχής σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους με πρόσημο, καταρχάς, ιδεολογικό.

Το ζήτημα της άρσης του ασύλου, ήταν κατεξοχήν πεδίο που ευνόησε τόσο την Ν.Δ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της σύγκρουσης των δυο μεταξύ των, διαφορετικών κόσμων.

Αντιπαράθεση η οποία δεν έφερε προδήλως σε καθόλου δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ούτως ή άλλως, έχει επιλέξει να βρεθεί απέναντι στην εν λόγω μεταρρύθμιση, ευελπιστώντας να περιχαρακώσει το “ηγεμονικό” της προφίλ στον χώρο της ευρύτερης “κεντροαριστεράς”.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, ενέδωσε στον πειρασμό να επιδοθεί σε προσωπικές επιθέσεις απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη , εν πολλοίς αθετώντας όσα υποστήριζε περί άσκησης αμιγώς  προγραμματικής αντιπολίτευσης .

Στην αναζήτηση αντιπολιτευτικού βηματισμού του ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει και τις φιλεπενδυτικές εν συνόλω πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση. Ένα πρώτο δείγμα “πολεμικής” δόθηκε στην Βουλή μετά την κατάθεση των τροπολογιών του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Βουλή, για να προκαλέσει “θόρυβο” και να τονιστεί η αντίδρασή του.

Στην αντιπολιτευτική “απόχη” του Αλέξη Τσίπρα  μπαίνει η προσπάθεια ανάδειξης των “φιλολαικών” μέτρων που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, κατά την Κουμουνδούρου, σε αντίστιξη με το “ξήλωμά” τους, όπως καταλογίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πεδίο για άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσίπρα , θα είναι από το Φθινόπωρο η Οικονομία. Και τούτο, γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί εδραία την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση θα βρει δυσκολίες στην κατάθεση του προσεχούς προυπολογισμού και θα αναγκαστεί να φέρει μέτρα λιτότητας.

Χωρίς να επεκταθεί άλλωστε, αυτό υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα από βήματος Βουλής.

Διμέτωπος

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό πάντως, ο αγώνας τους επόμενους μήνες είναι διμέτωπος. Το στοίχημά του καταρχάς είναι να μπορέσει να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναν δομημένο, αντιπολιτευτικό λόγο ο οποίος να μην έρχεται καταρχάς σε αντίφαση με τα κυβερνητικά του πεπραγμένα.

Όπερ σημαίνει ότι υπέρ-αριστερές “κορώνες” τις οποίες αξιοποίησε ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ του 2014 εξαερώθηκαν στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησής του και πλέον χώρος για …κινηματικές δράσεις , μάλλον δεν υπάρχει.

Ταυτόχρονα, το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι εσωτερικής φύσεως : Πρέπει να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ , μετασχηματίζοντάς τον, κατά πώς έχει ο ίδιος δεσμευτεί δημόσια, στην κατεύθυνση μιας ευρύτερης παράταξης που θα κινείται από τις παρυφές της αριστεράς έως και του “Δημοκρατικού Κέντρου”.

Στον ορισμό τούτο χωράει ερμηνεία πλατιά, ζητούνται πολιτικές συγκεκριμένες και διευρύνσεις ( σε νέα μέλη και στελέχη) κατά τρόπο που θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να φτιάξει το κόμμα που επιθυμεί “κυριαρχώντας” στον απέναντι της Ν.Δ πόλο αλλά χωρίς να “διαρρήξει” παραδοσιακές σχέσεις με τα νυν στελέχη και “ρεύματά” του.

Άσκηση ισορροπίας εξόχως δύσκολη για τον Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχουν ρίξει ήδη προειδοποιητικές βολές, κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκολλητική ουσία έως ότου εκκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ( τον Σεπτέμβριο η “πρεμιέρα” με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής) θα είναι το κοινό μέτωπο απέναντι στην Κυβέρνηση για συγκεκριμένες πολιτικές της επιλογές ( Εργασία και Ανάπτυξη). / Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ της 10ης Αυγούστου στο capital 

Δείτε επίσης

Ιωάννης Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της αδράνειας

Αδράνεια και παθητικότητα είναι δύο λέξεις που είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αδράνεια, όπως …