ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Θρησκευτικός τουρισμός – Ένα θέμα που ‘βαλτώνει’ εδώ και δεκαετίες

Editorial, Άποψη 20 Feb 2020 - 11:30 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Το έχουμε αναφέρει επανειλημμένως αλλά φαίνεται ότι δεν έχει ακόμη γίνει απολύτως κατανοητό. Το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Μόσχας, για τους χειρισμούς του πρώτου στο Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα (βλέπε σχετικά αποκλειστικά ρεπορτάζ στον ιστότοπό μας από το Κίεβο) έχουν οδηγήσει σε ένα ‘Σχίσμα’ το οποίο βιώνουν όχι μόνον οι εκκλησίες αλλά κυρίως οι πιστοί στην Ουκρανία. 

Το ζήτημα έχει επιφέρει μια άνευ προηγουμένου ρήξη ανάμεσα στα δύο πατριαρχεία ενώ ακολουθούν και άλλες εκκλησίες όπως η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία τάχθηκε με την θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, σε εκκλησιαστικό επίπεδο.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αφορούν τόσο τον διπλωματικό τομέα και τις σχέσεις των δύο χωρών όσο και τον τουριστικό.

Από την μία πλευρά, το Πατριαρχείο Μόσχας εξέδωσε σχετικό ‘απαγορευτικό’ με την οποίο δίνει οδηγίες στους Ρώσους, να ΜΗΝ επισκέπτονται συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας -μεταξύ αυτών και  τα Δωδεκάνησα, τα οποία όπως είναι γνωστό ανήκουν στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από την άλλη, η ανάπτυξη του θρησκευτικού – προσκηνυματικού τουρισμού αποτέλεσε επί σειρά πολλών ετών το ζητούμενο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, αργότερα του Γιώργου Παπανδρέου κ.ο.κ. χωρίς ωστόσο, ΚΑΜΙΑ απολύτως βελτίωση. Οι Ρώσοι τουρίστες, επέδειξαν ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού παραδοσιακά, αποτελεί γι αυτούς, ελκυστικό προορισμό.

Με την πάροδο του χρόνου όμως, και με το άνοιγμα άλλων, πιο φτηνών αγορών καθώς και με αφορμή άλλες, συνθήκες που έχουν σχέση με την εσωτερική πολιτική και τα προβλήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο αριθμός μειώθηκε. Και σύμφωνα με τα στοιχεία αλλά και τις εκτιμήσεις των αρμοδίων του τουρισμού, η… ‘Πτώση’ από την ρωσική αγορά θα συνεχιστεί.

Η Εκκλησία της Ελλάδας, έχει προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια σε ολοκληρωμένες και συντονισμένες κινήσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού – προσκηνυματικού τουρισμού -σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στα Δωδεκάνησα, όμως, η κατάσταση παρέμενε ‘στον… πάγο’ εδώ και δεκαετίες. Στις αρχές του έτους, είχε ανακοινωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου ότι σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας θα γινόταν ένα συνέδριο στην Ρόδο με αυτό το αντικείμενο.

Μετά το ‘Σχίσμα’ όμως, όλα (ξανά) πάγωσαν. Κι αφού διανύουμε την Εποχή των Παγετώνων με την Ομόδοξη Ρωσία, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Πώς ακριβώς θα προχωρήσετε σε αυτή την περιβόητη ανάπτυξη του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού;

Μιλώντας και εκφράζοντας την απορία και το ζήτημα που αφορά την περιοχή της Δωδεκανήσου (δεν αναφέρομαι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας) επιμένω να ερωτώ: Υπάρχει σχέδιο; Και για ποιον λόγο δεν εξηγείτε στους πιστούς και στους συναρμόδιους του τουρισμού ΠΟΙΟ είναι;

Θέλοντας να είμαστε πάντα αισιόδοξοι, περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις με χρονοδιαγράμματα, λεπτομέρειες και σχέδιο. Και φυσικά υπάρχουν και άλλες αγορές που θα ενδιαφερθούν για την Ελλάδα και την δική μας περιοχή, πέραν της ρωσικής ή των ρωσόφωνων. Δεκτό και κατανοητό.

Ειδάλλως… απλά η ‘ανάπτυξη του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού’ παραμένει ένα…. σύντομο ανέκδοτο.

Παραθέτουμε και το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Τουρισμού όπου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση για το θέμα, στην Αθήνα. / Πέγκυ Ντόκου / the viewer

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Συνεδρίασε για πρώτη φορά, σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας συνεννόησης, η κοινή επιτροπή Εκκλησίας και Υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού και επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση ώριμων έργων για τα οποία έχουν καταθέσει προτάσεις οι Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα αλλά και στις δράσεις προβολής και προώθησης του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού.

Από πλευράς της Εκκλησίας στην Ελλάδα συμμετείχαν ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, που είναι ο  Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολογιωτάτου  Αρχιμανδρίτου  κ. Σπυρίδωνος  Κατραμάδου, και του  κ. Παναγιώτη Πόγκα.

Συμμετείχαν  ο Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος Εκπρόσωπος της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και υπεύθυνος του Συνοδικού Γραφείου του Θρησκευτικού Τουρισμού  της Εκκλησίας της Κρήτης, ο  Μητροπολίτης Ρόδου κ Κύριλλος, ως εκπρόσωπος των Ι. Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, και ο π. Ευγένιος Παντζαρίδης υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφορικής και Διαχειρίσεως Έργων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού συμμετείχαν ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Λούλης, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα. Άντζελα Γκερέκου, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ.

Δείτε επίσης

Ιωάννης Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της αδράνειας

Αδράνεια και παθητικότητα είναι δύο λέξεις που είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αδράνεια, όπως …