Τα πρόσωπα που έκαναν την διαφορά το 2019: Εθελοντές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολιτικοί

Editorial, Άποψη 6 Jan 2020 - 11:10 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Προς το τέλος κάθε έτους, σκεφτόμαστε ποια πρόσωπα ήταν αυτά που έκαναν την διαφορά κατά την διάρκεια της χρονιάς που μας αφήνει και φυσικά, πόσο ρόλο διαδραμάτισαν στα τοπικά μας πράγματα.

Το 2019 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά αλλά στον δικό μας τόπο, κάποιοι έκαναν την διαφορά ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Στο σημερινό δημοσίευμα, προτάξαμε τους ανθρώπους «της διπλανής πόρτας» δηλαδή, τους συμπολίτες μας που με την εθελοντική τους προσφορά και αυταπάρνηση σε καθημερινή βάση, απέδειξαν πως υπάρχει ακόμη ελπίδα σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα –αν και δεν είναι όλα ορατά.

Επίσης, η λίστα περιλαμβάνει καλλιτέχνες που είναι «δικά μας παιδιά» αλλά πάντα, θυμούνται τον τόπο τους σε ό,τι κάνουν, όπου κι αν διακριθούν ενώ από την λίστα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και κάποια πολιτικά πρόσωπα, που πέρσι ήταν «η χρονιά» τους και με τις νίκες αλλά και τις επιλογές τους, έκαναν την διαφορά. 

Μαρία Κρητικού –Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Τα λόγια -πραγματικά- είναι περιττά για την Μαρία Κρητικού. Ένας άνθρωπος που με την προσφορά της, στηρίζει με κάθε τρόπο τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και παραμένει «αφανής ήρωας». Της αξίζουν συγχαρητήρια για το κουράγιο της και την δύναμη ψυχής που έχει να μεταδίδει αγάπη, πίστη και ελπίδα.

Ντίνος Μαντικός –Εθελοντής

Η αυταπάρνηση με την οποία εδώ και 4,5 περίπου χρόνια, ο Ντίνος Μαντικός «κρατάει» ανοιχτή την πρόχειρη δομή  φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα παλαιά σφαγεία, είναι -τουλάχιστον- παροιμιώδης. Το ευχαριστώ, είναι λίγο μπροστά σε αυτή την γενναιοδωρία που δίνει στους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ρόδο. Μαζί με τους άλλους εθελοντές όπως ο Παντελής Αντωνιάδης αλλά και οι γιατροί κ.κ. Σάββας Καραγιάννης και Ντίνα Μαχαιρίδη, απέδειξαν πως όπου δεν υπάρχουν οι δομές και το κράτος, υπάρχουν οι άνθρωποι. Άνθρωποι με το «Α» κεφαλαίο.

Γιώργος Κρητικός – Εθελοντής στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου

Όταν κάποιοι γυρίζουν την πλάτη στα ζώα και σφυρίζουν αδιάφορα για την κακοποίησή τους, για τους βασανισμούς τους, για την εγκατάλειψή τους και για την κατάστασή τους (που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα), ο Γιώργος Κρητικός είναι εκεί. Έχει αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά, περισυλλέγει τα ανυπεράσπιστα ζώα που κάποιοι «φροντίζουν» να πετάνε σαν σκουπίδια, αδιαφορώντας για το γεγονός πως είναι πλάσματα που έχουν ανάγκη ανθρώπινης φροντίδας. Το εύγε, σε τέτοια προσφορά, είναι λίγο…

Γαβριήλ Χαρίτος – Δικηγόρος, Διεθνολόγος

Ο δικηγόρος της πόλης μας, Γαβριήλ Χαρίτος, τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μία εντυπωσιακή πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο των διεθνών σχέσεων, έχοντας ενταχθεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο επιστημονικό δυναμικό του Ινστιτούτου Δαυίδ Μπεν-Γκουριόν, ενός από τα  παλαιότερα και σημαντικότερα ερευνητικά πανεπιστημιακά κέντρα του Ισραήλ, με κύριο αντικείμενο την αρχειακή ιστορική έρευνα. Δραστήριος και πολυγραφότατος, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην έρευνα.

Κωστής Σαββιδάκης –Ηθοποιός

Ο Κωστής Σαββιδάκης, παρά το πλούσιο βιογραφικό του ως ηθοποιός, το 2019 έκανε την διαφορά με την συμμετοχή του, στην πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες». Όχι μόνον ως ηθοποιός αλλά και ως ρόλος, αυτός του ιερέα (παπα-Γρηγόρης) είναι που ξεχωρίζει. Ίσως ο πιο πετυχημένος «παπάς – ηθοποιός» μετά τον Παντελή Ζερβό, στην ‘Μανταλένα’! (φωτο: Ρούλα Μονιάκη)

Σάββας Καραντζιάς –Συνθέτης

Ο Σάββας Καραντζιάς, ήρθε από μακριά και (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) θα πάει…. μακριά. Αναγνωρισμένος και βραβευμένος συνθέτης, κάνει ήδη καριέρα με παρουσιάσεις σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο ενώ ετοιμάζει το νέα του έργο, που θα παρουσιάσει στην Μόσχα. Δεν ξεχνάει την Ρόδο όπου μαζί με την ομάδα του, ετοιμάζουν το Φεστιβάλ ‘Ευρωπαϊκή Πολυφωνία’ που θα γίνει 14 – 16 Φεβρουαρίου και στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Ειρήνη Βαζούκου –ζωγράφος

Οι άνθρωποι της Τέχνης είναι πάντα ανήσυχοι. Αυτό ισχύει για την συμπολίτισσα μας, Ειρήνη Βαζούκου. Πολύ δραστήρια, είτε εκθέτει η ίδια, είτε λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις με άλλους εικαστικούς, δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει ευχάριστα! Πάντα προσηνής, αγαπάει την ζωγραφική, την Τέχνη και την δημιουργία κι έχει αφιερώσει την ζωή της σε αυτό. (φωτο: Kalliope Voutzali)

Αντώνης Καμπουράκης –Από ξενοδόχος, δήμαρχος Ρόδου

Αφήσαμε τους πολιτικούς, τελευταίους. Θα ήταν δύσκολο να γράψουμε για όλους, αλλά σίγουρα το 2019, ήταν η χρονιά για τον Αντώνη Καμπουράκη. Έπειτα από μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία στις τουριστικές επιχειρήσεις, αποφάσισε ότι ο ξενοδόχος πέθανε και ο δήμαρχος Ρόδου είναι εδώ (όπως είχε δηλώσει ο ίδιος προεκλογικά). Κέρδισε στις εκλογές τον Φώτη Χατζηδιάκο, εκλέχθηκε δήμαρχος και τώρα βάζει ρότα για να αλλάξει την Ρόδο. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία γιατί η Ρόδος, το χρειάζεται.

Γιώργος Χατζημάρκος – Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Ο Γιώργος Χατζημάρκος «μετράει μόνον νίκες» σε κάθε επίπεδο. Επανεκλέχθηκε άνετα με 54% στις εκλογές έχοντας ως παρακαταθήκη το έργο της προηγούμενης πενταετίας. Έβγαλε την πιο δύσκολη περιφέρεια της χώρας από την αφάνεια και την ανέδειξε σε πολλά επίπεδα.  Προχωράει μπροστά και βάζει τον πήχη για τα νησιά μας, πάρα πολύ ψηλά. Έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί. Νικητής σε όλα, του ευχόμαστε επίσης καλή επιτυχία, γιατί τα νησιά μας, το χρειάζονται!  / The Viewer / Π.Ντ.

Δείτε επίσης

Ιωάννης Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της αδράνειας

Αδράνεια και παθητικότητα είναι δύο λέξεις που είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αδράνεια, όπως …