«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες οι εκλογές! – Τα δεδομένα σε Δήμο Ρόδου και Περιφέρεια – Πάει σε «ανασχηματισμό» ο Χατζηδιάκος!

Editorial, Άποψη 2 Jun 2018 - 11:26 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Αν και για κάποιους η προεκλογική περίοδος είναι ακόμη μακριά αφού θα έχουμε εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο τέλος του 2019, οι ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες» κάνουν από τώρα τους υπολογισμούς τους –ακόμη και με την αλλαγή του εκλογικού νόμου να είναι ανοιχτή, προς το παρόν.

Στον Δήμο Ρόδου έχουν πάρει… «φωτιά» τα σενάρια, αφού πολλοί από την παράταξη του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου είτε είναι αποστασιοποιημένοι (Δώρος Κωσταντίνου, Στέργος Παρδαλός) είτε έχουν αποχωρήσει (Γιάννης Περδίκης) είτε εκφράζουν δυσαρέσκεια –αλλά… «ψιθυριστά» κάνοντας πολύ προσεκτικές δημόσιες τοποθετήσεις.

Οι μόνοι που έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο της Ρόδου, είναι μέχρι τώρα ο κ. Στράτος Καρίκης επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα», ο ίδιος ο κ. Χατζηδιάκος και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τάκης Πότσος. Όλα τα άλλα είναι… ρευστά.

Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης είναι αμφίβολο να κατέβει στον Δήμο Ρόδου καθώς κοιτάζει προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και πάλι, η παράταξή του δεν θα παραμείνει ανενεργή. Ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου έχει ήδη απομακρυνθεί από όλα –δεν συμμετέχει ούτε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου- αλλά η παράταξή του, δεν μπορεί να απομακρυνθεί τόσο εύκολα εκτός και αν οι σύμβουλοι όπως οι κ.κ. Γιάννης Γιαννακάκης, Αντώνης Γιαννικουρής και Μανώλης Καμπουρόπουλος, αποφασίσουν είτε να συμμετέχουν σε νέο σχήμα, είτε να κατέβουν ξανά με άλλον επικεφαλής.

Οι «μνηστήρες» πάντως είναι αρκετοί. Και αν ψηφιστεί ο νέος νόμος, θα εμφανιστεί πληθώρα ενδιαφερομένων με νέα δεδομένα που θα προέρχονται και από τις δημοτικές κοινότητες. Βεβαίως, αν και ακούγονται πολλά ονόματα, είναι δύσκολο να φτάσουν όλοι στο… νήμα.

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη, ενώ επιθυμεί διακαώς εδώ και δεκαετίες να κερδίσει τον Δήμο Ρόδου, δεν κάνει καμία ουσιαστική και στοχευμένη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αφήνει συνεχώς και «διαρρέουν» στον Τύπο είτε στο παρασκήνιο, διάφορα ονόματα χωρίς να κάνει κινήσεις.

Το όνομα του γνωστού επιχειρηματία – ξενοδόχου κ. Αντώνη Καμπουράκη «ακούγεται» συνεχώς, ενώ εμφανίσθηκε στον ορίζοντα και ο τέως βουλευτής κ. Ιωάννης Παππάς –ο οποίος, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ακόμη.

Από την άλλη, ακούστηκε το όνομα του κ. Κώστα Ταρασλιά ο οποίος σε δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις του δεν αρνήθηκε μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον του για τον δημαρχιακό θώκο, ενώ δεν αποκλείονται και άλλα ονόματα που κατά καιρούς έρχονται στην δημοσιότητα.

Όσο όμως η Ν.Δ. παίζει απλά το επικοινωνιακό παιχνίδι της και αναλώνεται σε σενάρια, φήμες, ονόματα και τερτίπια, ο μηχανισμός του κ. Χατζηδιάκου «δουλεύει». Και έχει αποδείξει ότι δουλεύει πολύ προσεκτικά.

Παρά τους δυσαρεστημένους, τους αποχωρήσαντες και τους αντιπολιτευόμενους, ο δήμαρχος προχωράει σταθερά. Και όσο πηγαίνει έτσι, μια μεγάλη μερίδα της Ν.Δ. θα τον στηρίξει και πάλι στις εκλογές –γεγονός που θα τον βοηθήσει πάρα πολύ. Άλλωστε δεν του κοστίζει να έχει αντιδημάρχους, εντεταλμένους ή προέδρους οργανισμών από τη Ν.Δ. και να παίξει έτσι το παιχνίδι το ισορροπιών μέσα κι έξω από την παράταξή του.

Μοναδικός αστάθμητος παράγοντας θα μπορούσε να είναι είτε ο κ. Καρίκης,  είτε ένα πολύ ισχυρό στέλεχος της Ν.Δ. όπως ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας ή ο τέως βουλευτής κ. Βασίλης Υψηλάντης –πράγμα σχεδόν αδύνατο, καθώς και οι δύο έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν την Βουλή.

Ανασχηματισμός… ante portas στον Δήμο Ρόδου;

Την ίδια ώρα, και ενώ βρισκόμαστε στον Ιούνιο, «φουντώνουν» τα σενάρια για έναν μίνι ανασχηματισμό στο σχήμα της δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο δήμαρχος ενώ ετοιμάζεται για την προεκλογική περίοδο –μετά τα Χριστούγεννα, φυσικά- εξετάζει με προσοχή ποιους θα κρατήσει και ποιους όχι, στο πλευρό του. Και φυσικά, ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός τοποθετείται μετά το καλοκαίρι όπου μάλλον, ο κ. Χατζηδιάκος θα προχωρήσει σε «ξεκαθαρίσματα» σχετικά με τους συνεργάτες και την παράταξή του, με ποιους θα προχωρήσει στην τελευταία χρονιά πριν τις εκλογές και με ποιους όχι. Γι αυτό και αρκετοί, βρίσκονται… υπ ατμόν, από τώρα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο νυν περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος παραμένει ισχυρό χαρτί. Σίγουρα δεν θέλει μόνον την στήριξη της Ν.Δ. αλλά προσδοκά και την ευρύτερη συναίνεση από άλλους χώρους.

Το όνομα του κ. Μπενέτου Σπύρου δεν παίζει πια καθόλου για τον Σύριζα ενώ τα άλλα «χαρτιά» που διαθέτει το κυβερνητικό κόμμα, όπως αυτό των κ.κ. Νεκτάριου Σαντορινού και Δημήτρη Γάκη, μάλλον δεν φαίνεται να παίξουν, καθώς και οι δύο ενδιαφέρονται για την Βουλή.

Όσον αφορά την παράταξη του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ακόμη. Άλλοι λένε ότι θα ξανακατέβει, ο ίδιος δηλώνει πότε ναι και πότε όχι (έχει ακολουθήσει στο παρελθόν αυτή την τακτική επανειλημμένα), ενώ ακούγεται συνεχώς το όνομα του κ. Γιώργου Νικητιάδη ο οποίος φροντίζει να κάνει επαφές αλλά όχι δηλώσεις, ούτε και πολλές παρουσίες.

Ενδεχομένως, να εξετάζει με προσοχή τις κινήσεις και τα βήματά του. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει την στήριξη του μπλοκ του κ. Γιώργου Καμίνη ενώ προσπαθεί να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους της Ν.Δ. και ίσως κάποιους από το Πασόκ που θα αποτελέσουν την «γέφυρα» με τον Σύριζα –όπως στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου κ.λπ. όχι όμως εκείνους που πρόσκεινται στην κα Φώφη Γεννηματά και στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Δηλαδή, εξετάζει όλους όσους μπορούν να… «κουμπώσουν» σε μια παράταξη η οποία θα κατέβει απέναντι στον νυν περιφερειάρχη.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα παρά την θεσινή ραστώνη, φαίνεται πως αρχίζουν να βρίσκουν τον δρόμο τους…. πολιτικά. Και σίγουρα μετά το καλοκαίρι όλα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν –εφόσον ξεκαθαρίσει και το τοπίο στις βουλευτικές εκλογές. (Π.Ντ.)

Δείτε επίσης

Ιωάννης Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της αδράνειας

Αδράνεια και παθητικότητα είναι δύο λέξεις που είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αδράνεια, όπως …