Ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι του Φώτη Χατζηδιάκου στις επόμενες εκλογές;

Editorial, Άποψη 18 Feb 2018 - 12:38 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Αν και η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ακόμη πολύ μακριά εφόσον και ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν προς το τέλος του 2019, οι ισορροπίες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου και στις δημοτικές παρατάξεις, τείνουν να αλλάξουν, σταδιακά.

Με δεδομένο ότι ο νυν Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ νέου τον Δημαρχιακό Θώκο της Ρόδου και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εσωπαραταξιακά, οι υποψήφιοι «μνηστήρες» έχουν ξεκινήσει να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και να κινούνται, άλλοι ανοιχτά και άλλοι στο παρασκήνιο.

Ο ίδιος, αν και έχει δημιουργήσει τριβές μέσα στην παράταξή του, δεν παύει να έχει εδραιώσει την θέση του σε πολλά επίπεδα και κυρίως, μέσα στον πολιτικό χώρο στον οποίο κινείται αλλά και στον αυτοδιοικητικό. Παρά τις γκρίνιες και τις δυσαρέσκειες, δείχνει να έχει ακόμη τον έλεγχο.

Ο μοναδικός που έχει εκδηλωθεί επίσημα είναι βέβαια, ο κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τη Νέα Δημοκρατία, ανήκει πλέον στους ΑΝΕΛ και διαθέτει ήδη μια δημοτική παράταξη –την «Ροδίων Όραμα». Από τους συμβούλους, δεν ξέρουμε ποιοι θα παραμείνουν και ποια θα είναι τα νέα πρόσωπα. Και ο ίδιος έχει δηλώσει πάντως, πως θέλει να εμπλουτίσει την παράταξη με νέο «αίμα» ενώ δεν έχει σταματήσει να κινείται και να κάνει επαφές τόσο για να συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα – πρόταση για να κατέβει στις εκλογές, όσο και για να συγκροτήσει παράταξη.

Τα ονόματα που ακούγονται

Είναι ένα δύσκολο…. «σταυρόλεξο»!

Όπως λένε οι δημοσιογραφικές πηγές, αυτή την περίοδο «ακούγονται» ονόματα, εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι, είναι σε εξέλιξη πολλές επαφές (και πολλά….μυστικά δείπνα), γίνονται «διαρροές» στον Τύπο.

Τίποτε, βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει καθώς είναι ακόμη νωρίς. Ακόμη και η συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, μπήκε στον «πάγο» -προς το παρόν. Και δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο πολύ τους ενδιαφερόμενους που θα το εξετάσουν, αργότερα.

Οι Νέο-Δημοκράτες

Από την Νέα Δημοκρατία επικρατεί η γνωστή στους νεοδημοκρατικούς κύκλους «σιγή ιχθύος» με ονόματα να ακούγονται ένθεν και ένθεν αν και επιθυμούν να βρουν έναν «καθαρό» Νέο-Δημοκράτη να ηγηθεί ενός πολυκομματικού ψηφοδελτίου που ίσως να καταφέρει να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους από Δήμο, Περιφέρεια αλλά και όσους απομακρύνθηκαν από το κόμμα.

Για μια περίοδο ακούστηκε το όνομα του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη. Κάποιοι κύκλοι διοχέτευσαν τεχνηέντως και το όνομα του πρώην βουλευτή κ. Βασίλη Υψηλάντη, ο οποίος όμως έχει ξεκαθαρίσει πως ενδιαφέρεται για την Βουλή.

Άλλα ονόματα είναι αυτό του κ. Κώστα Ταρασλιά (διετέλεσε στέλεχος της παράταξης του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και του Γιώργου Χατζημάρκου, αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολιτισμού, στέλεχος της Ν.Δ. κ.λπ.) ο οποίος όπως έχει δηλώσει ενδιαφέρεται σοβαρά και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με σταθερά βήματα, χωρίς βιασύνες.

Τελευταία ακούστηκε το όνομα του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, ο οποίος μετά την οριστική «ρήξη» με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, είναι δύσκολο να συγκροτήσει παράταξη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δεν αποκλείεται μαζί με τους έτερους περιφερειακούς συμβούλους που απομακρύνθηκαν κ.κ. Άγγελο Ανανία και Παναγιώτη Κουνάκη, να «κοιτάξουν» προς τον Δήμο Ρόδου.

Μόνον το όνομα του κ. Ηλία Ζωγραφίδη παραμένει ένας «γρίφος» αν κι επειδή προέρχεται από μια επώνυμη πολιτική οικογένεια, δεν θα θέλει να παραμείνει εκτός παιχνιδιού.

Το όνομα του κ. Γιάννη Ιατρίδη δεν σταμάτησε ποτέ να περιλαμβάνεται στα σενάρια για τον Δήμο Ρόδου ενώ η κα Μίκα Ιατρίδη, δείχνει ότι ενδιαφέρεται πάλι για την Βουλή.

Δεν αποκλείεται ωστόσο και παίξει και ο νυν πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης, ως επικεφαλής.

Η Ν.Δ. θεωρεί ότι τα «βαριά» χαρτιά της για να χτυπήσει δυνατά τον κ. Χατζηδιάκο είναι είτε ο νυν βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας είτε ο πρώην, κ. Βασίλης Υψηλάντης. Ο μεν έχει εδραιώσει όμως την θέση του ως βουλευτής και στέλεχος της Ν.Δ. (είναι και Τομεάρχης Τουρισμού), ο έτερος όπως προαναφέραμε έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του.

Άλλες παρατάξεις κ νέο πρόσωπο

Από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, είναι γνωστό ότι ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου έχει ήδη απομακρυνθεί από τα κοινά αλλά η παράταξή του ΡΟΔΗ δεν μπορεί να παραμείνει ανενεργή, ενώ ο κ. Γιώργος Υψηλάντης αν και δεν ξεκαθαρίζει τι θα κάνει, δηλώνει ότι και η δική του παράταξη ΡΟΠΟΑΝ θα είναι «παρούσα». Συνεπώς, όλοι θα ψάξουν είτε για «στέγη» είτε για συνεργασίες.

Σταθερή…αξία θα είναι και πάλι η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον κ. Τάκη Πότσο, που ούτως ή άλλως ακολουθεί τις επιταγές του κόμματος λόγω της πολιτικής γραμμής του ΚΚΕ.

Το πρόσωπο – εμβόλιμα που ακούγεται τελευταία έντονα και επιθυμεί διακαώς τον Δημαρχιακό Θώκο της Ρόδου, είναι γνωστό: Μιχάλης Κόκκινος. Προέρχεται από πολιτική οικογένεια, πατέρα πρώην Δήμαρχο Ρόδου, διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το όνομά του, φιγουράρει παντού. Άλλες πηγές θέλουν τον κ. Κόκκινο να κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές αλλά οι πληροφορίες, αναφέρουν ότι κάνει επαφές με πολλά πρόσωπα από την Ρόδο και τα χωριά –αν και δεν επισκέπτεται πολύ συχνά το νησί του.

Ο Δήμαρχος και οι «δυσαρεστημένοι»

Σε όλα τα προαναφερθέντα, βασικό ρόλο θα παίξουν οι «δυσαρεστημένοι». Και είναι αρκετοί. Από την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου εμφανίσθηκε πρώτος ο κ. Γιάννης Περδίκης (που διεγράφη) και ακολούθησαν ο κ. Στέργος Παρδαλός, ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου και ο κ. Δημήτρης Τσίκκης (ο οποίος όμως, επανήλθε ως Αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών, ΚΕΠ, Διαφάνειας και Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δ.Ε. Ιαλυσού και Πεταλούδων) κι έτσι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις του με τον Δήμαρχο.

Κάποιες άλλες φωνές…. «γκρίνιας» που ακούγονται είναι άγνωστο πώς θα μετουσιωθούν εν καιρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δυσαρεστημένοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επίσης κοιτάζουν το μέλλον τους. Όπως προαναφέραμε οι κ.κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, Άγγελος Ανανίας και Παναγιώτης Κουνάκης δεν αποκλείουν τίποτα.

Πολλοί λένε πάντως, πως οι δυσαρεστημένοι θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις στον Δήμο Ρόδου ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και νέα πρόσωπα που θα ενδιαφερθούν.

Το σίγουρο είναι ένα: όλα θα ξεκαθαρίσουν από την διενέργεια των εθνικών εκλογών. Ποιοι θα είναι πού, ποιοι θα εκλεγούν, θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και θα έχουν χρόνο για να αποφασίσουν για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέχρι τότε, βρισκόμαστε εν…αναμονή. Π.Ντ.

Δείτε επίσης

Ιωάννης Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της αδράνειας

Αδράνεια και παθητικότητα είναι δύο λέξεις που είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αδράνεια, όπως …