ΑΝΑΛΥΣΗ: «Παγώνουν» οι εξελίξεις με Β.Μακεδονία – Προωθείται συνταγή «Ουκρανικού» για την Εκκλησία

Editorial, Άποψη 26 Sep 2020 - 2:09 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Στο «πάγο» παραμένουν προς το παρόν τα δύο μνημόνια συνεργασίας και μία σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, που έχουν κατατεθεί στην Βουλή προς κύρωση.

Αυτό ανακοινώθηκε πρόσφατα παρά το γεγονός πως σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης εξαρχής ήταν να καταθέσει τα εν λόγω νομοσχέδια στη Βουλή κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, συμβολίζοντας τη σαφή πρόθεσή της να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσής τους, η οποία -όπως τονίστηκε-  «δεν επείγει».

Ωστόσο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, με προφανή στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση βουλευτές της ΝΔ που είχαν ταχθεί δυναμικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών -όταν είχε έρθει προς κύρωση στην Βουλή το 2018.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για προφανείς πολιτικούς λόγους αφού δεν είναι το κατάλληλο timing για τέτοιες κινήσεις και κυρίως λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές-που αποτελούν ούτως ή άλλως μια σοβαρή παράμετρο στις εξελίξεις.

Τα νομοσχέδια αφορούν οικονομική συνεργασία, επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων.

«Παγώνουν » και οι ενταξιακές συνομιλίες για την ευρωπαϊκή πορεία της Β.Μακεδονίας!

Οι Ευρωπαίοι, πάντως δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι την ενταξιακή πορεία της Β.Μακεδονίας. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός πως την υποστήριξε ο Γάλλος Προέδρος, Εμανουέλ Μακρόν,  κατά την τοποθέτησή του στη Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (μαζί με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας) η Κομισιόν, με έναν ελιγμό τελευταίας στιγμής, κατάφερε να το αποτρέψει. Οι λόγοι είναι καθαρά ηγετικοί ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ο Εμ.Μακρόν ετοιμάζεται για πιο δυναμικό ρόλο τόσο μέσα στην Ευρώπη, όσο και στην Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο -με ορίζοντα τις Προεδρικές Εκλογές του 2022 στην Γαλλία.

Όπως αναφέρει το Euractiv, ο όρος που έθεσε είναι η θετική έκθεση αξιολόγησης των χωρών (progress report) από την Κομισιόν, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται όμως, πως το γαλλικό βέτο του Οκτωβρίου στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ήταν αυτό που πάγωσε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Συνταγή… «Ουκρανικού» ζητήματος στην εκκλησία προωθούν κάποιοι κύκλοι

Την ίδια ώρα, κάποιοι ‘κύκλοι’ βιάστηκαν να ανοίξουν και εκκλησιαστικό μέτωπο -προφανώς επιχειρώντας να αξιοποιήσουν την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Β.Μακεδονία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μετά την επιστολή, πριν από μερικές ημέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία, του ζητούσε να ασκήσει την «έκκλητο προσφυγή» και να εξισώσει τους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς της Β.Μακεδονίας με τους άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο, το ίδιο έπραξε και ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του πρωθυπουργού της Β.Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία αυτός αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2020), κατά την οποία ζήτησε υποστήριξη και συνδρομή, προκειμένου η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική oρθόδοξη εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» να αναγνωρισθεί ως αυτοκέφαλη εκκλησία και να γίνει αποδεκτή από τις ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου.

«Σεβόμαστε όλα όσα αποτελούν μέρος των διεθνών συνθηκών και περιστάσεων. Ωστόσο, ζητούμε να είμαστε ελεύθεροι εκκλησιαστικώς εντός των συνόρων της χώρας μας και οι αρχιερείς μας να συλλειτουργούν μαζί με τους αρχιερείς όλων των άλλων ορθόδοξων εκκλησιών σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας στην επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο Ζόραν Ζάεφ, στην επιστολή του αυτή σημειώνει ότι ο ορθόδοξος λαός στη χώρα του αξίζει την ανεξαρτησία της εκκλησίας που ονειρεύεται επί έναν αιώνα και ότι «αναμένει να δει την Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας να αναγνωρίζεται ως αυτοκέφαλη, έχοντας την ευλογία και την γραπτή απόφαση από την πρώτο μεταξύ ίσων μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Η ορθόδοξη εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας αποσχίσθηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Το σερβικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει μία δεύτερη εκκλησία στη Β.Μακεδονία, την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, με επικεφαλής τον Ιωάννη, ως την κανονική εκκλησία στην Βόρεια Μακεδονία η οποία βρίσκεται υπό την δικαιοδοσία του. Το 2002 το Πατριαρχείο της Σερβίας στον διάλογο με την ορθόδοξη εκκλησία της Β.Μακεδονίας πρόσφερε ευρεία αυτονομία όχι όμως και αυτοκέφαλο ενώ η ονομασία θα παρέμενε Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Η πρόταση αυτή παραμένει ακόμη ανοιχτή και αποτελεί την επίσημη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας την επιστολή του Προέδρου της Β.Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με την οποία ζητάει να αναγνωριστεί το αυτοκέφαλο της μη κανονικής ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας του, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αίτημα αυτό δεν θα ικανοποιηθεί.

Ο Ντάτσιτς επισήμανε ότι στα εκκλησιαστικά θέματα υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται και τα θέματα να επιλύονται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Τα «αγνώμονα τέκνα» κατά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Σχίσμα στην Ορθοδοξία

Παρά το γεγονός πως το Σχίσμα που επέφερε στην Ορθοδοξία η απόφαση της χορήγησης της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας δεν επουλώνεται, το Φανάρι δείχνει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να το…. βαθύνει ακόμη περισσότερο.

Πρόσφατα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην αγνωμοσύνη των «βόρειων» παιδιών της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρήθηκε για «αγνώμονα παιδιά από τον Βορρά» -αναφέρει το Orthodox Times.

Καλωσορίζοντας τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων Δημήτριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσήμανε «είναι φυσικόν να αισθανώμεθα ιδιαιτέραν χαράν καθώς αγγέλλομεν εις υμάς επισήμως το ευάγγελον μήνυμα της επαξίας εκλογής σας ως Μητροπολίτου του πανιέρου Οικουμενικού Θρόνου, εις επιβράβευσιν της πολυετούς διακονίας σας υπό την σημαίαν αυτού, ιδιαιτέρως εν τη μεγάλη χώρα της Γερμανίας, μεταξύ των αποδήμων τέκνων της Μητρός Εκκλησίας, υπό τον διακεκριμένον ποιμενάρχην αυτής αδελφόν Αυγουστίνον».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πατριάρχης τόνισε: «Οφείλομεν τα πάντα εις το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον, την στοργικήν αυτήν Μητέρα, η οποία γεννά, εκτρέφει, διαπαιδαγωγεί τα τέκνα της εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, τα αναδεικνύει εις ποιμένας και διδασκάλους του λαού του Θεού, τα προάγει, τα καταξιώνει και καυχάται δι᾿ αυτά εν Κυρίω, ενίοτε δε πίνει και το ποτήριον της αγνωμοσύνης αυτών είτε ως μεμονωμένων ατόμων είτε ως εκκλησιαστικών οντοτήτων και ενοτήτων, ως συμβαίνει με τα εκ Βορρά τέκνα αυτής».

Σας υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα ο επικεφαλής του Φαναρίου ονόμασε το Πατριαρχείο της Μόσχας εχθρούς και «αγνώμονα τέκνα».

Οι «ρεβανσιστικές τάσεις απέναντι στην Μόσχα»

Η τακτική αυτή του Φαναρίου δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει. Δυστυχώς, έχει παγιωθεί και το μόνο που αποδεικνύει είναι διατηρεί ρεβανσιστικές τάσεις ως προς την Μόσχα.

Οι προσπάθειες και οι εκκλήσεις για διάλογο που έγιναν, δεν εισακούστηκαν μέχρι τώρα. Κι αν δεν ήταν η συγκυρία της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, σίγουρα ο Πατριάρχης θα είναι προχωρήσει και σε άλλα βήματα.

Ο διχασμός μέσα στην Ορθοδοξία όμως, δεν προοιωνίζει τίποτε θετικό. Βαδίζοντας για το 2021, η Ιστορία βρίσκει μια κατάσταση εντελώς απαράδεκτη στην Ορθοδοξία την ώρα που ο «εχθρός» έρχεται από αλλού: η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο τον Χριστιανικό κόσμο που δέχεται τα προκλητικά πυρά των φανατικών μουσουλμάνων ενώ καταφέρνει καίρια χτυπήματα κάτω από την μέση με την μετατροπή ναών σε τζαμιά.

Η περίπτωση της Αγιά-Σοφιάς δεν πτόησε τους φανατικούς μουσουλμάνους και το υποχείριό τους (τον Τούρκο Πρόεδρο) από το να προσβάλουν, να προκαλούν και να επιτίθενται στον χριστιανικό κόσμο και γενικότερα στην Ευρώπη.

Σε αυτή την συγκυρία, η Ορθοδοξία απαιτεί ΕΝΟΤΗΤΑ. Και όσοι θεωρούν πως με την δημιουργία διχασμού καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις «ρεβανσιστικές τάσεις» σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, πρέπει να γνωρίζουν πως κρίνονται από την Ιστορία.

ΔΙΟΤΙ η Ιστορία γράφεται τώρα.

Και κάποιοι, επιτέλους, ας το καταλάβουν και ας βάλουν ‘νερό στο κρασί τους’ –όχι για τον εαυτό τους και την υστεροφημία τους, αλλά για το μέλλον του χριστιανικού κόσμου. / Πέγκυ Ντόκου / theviewer

Δείτε επίσης

ΑΠΟΨΗ: Τσίπρας «παρών» – απών και… αδιόρθωτος!

Την συμφωνία με την Αίγυπτο, την επεδίωκε και θα την υπέγραφε και ο Αλέξης Τσίπρας. …