Ο Δήμος Ρόδου, οι υποψήφιοι και η Νέα Δημοκρατία – Σενάρια ενόψει εκλογών

Editorial, Άποψη 1 Jan 2018 - 3:10 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Η φετινή χρονιά, θα σηματοδοτήσει την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα πραγματοποιηθούν το 2019. 

Βεβαίως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διά του αρμόδιου υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη, αν και επιμένει να διαμυνήει προς πάσα κατεύθυνση ότι οθα περάσει η απλή αναλογική, οι αυτοδιοικητικοί είναι ακόμη επιφυαλακτικοί έως και εντελώς αρνητικοί.

Υπάρχουν και αρκετοί που συμφωνούν. Κι αυτό γιατί εάν περάσει αυτός ο νόμος, τους δίνει τη δυνατότητα να κατέβουν στις εκλογές με μικρότερες απαιτήσεις, λιγότερα άτομα στις παρατάξεις τους και πιο σύντομη προσπάθεια στην προεκλογική περίοδο.

Αυτό δεν θα είναι ίσως αρκετό, διότι εκ του αποτελέσματος θα μετρήσουν τι ακριβώς θα συμβεί εφόσον στην πράξη τα πράγματα δεν διαγράφονται εύκολα και για τους έμπειρους αυτοδιοικητικούς, αυτό θα αποτελέσει μία μεγάλη «ανωμαλία» που δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει καθόλου.

Οι υποψήφιοι στον Δήμο Ρόδου

Στον Δήμο Ρόδου, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. «Είναι πολύ νωρίς» λένε όλοι, ακόμη και ο κ. Στράτος Καρίκης, επικεφαλής της παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’ που ήταν ο πρώτος ο οποίος άνοιξε το προεκλογικό παιχνίδι, τον Μάρτιο του 2017 ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, στις εκλογές του 2019.

Από τις άλλες παρατάξεις, μόνον ο κ. Τάκης Πότσος ως επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ φαίνεται πιο σίγουρος, έχοντας την κομματική κατεύθυνση που ούτως ή άλλως, προσδιορίζει κάθε θέση και κίνηση σε όλα τα πολιτικά και συνδικαλιστικά επίπεδα.

Απομένουν κάποιοι ακόμη:

Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, που δείχνει να μην είναι διατεθειμένος να κατέβει ξανά. Ωστόσο, η παράταξή του δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ανενεργή. Θα λάβει μέρος στις εκλογές, ενδεχομένως με άλλον επικεφαλής. Μέχρι σήμερα πάντως, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου. Έχει ήδη απομακρυνθεί από τα κοινά. Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης τον αντικαθιστά στα δημοτικά συμβούλια, ενώ ουδείς εκ της παρατάξεως, ξεκαθαρίζει τι θα γίνει. Κάποιοι θα μείνουν ή θα συμμετέχουν σε άλλη παράταξη; Ακόμη δεν είναι τίποτε ξεκάθαρο όλοι τηρούν στάση αναμονής.

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Ο νυν δήμαρχος Ρόδου, έχει αποδείξει ότι «δεν το βάζει κάτω εύκολα». Μάλλον στα δύσκολα είναι καλύτερος. Είναι πολιτικός που έχει πάνω απ’ όλα στρατηγική και δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή. Δεν τον ενδιαφέρει το ‘style’ όσο τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός πως το 2018, βρίσκει την παράταξή του με απώλειες και με στελέχη που δηλώνουν είτε δυσαρέσκεια είτε απομακρύνθηκαν με δική τους θέληση, ο δήμαρχος δεν κλείνει την πόρτα σε κανέναν. Ακόμη κι αν το γνώρισμά του δεν είναι η διπλωματία, ξέρει το σωστό timing. Όλα δείχνουν ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος (το έχει δηλώσει και σε τοποθετήσεις του με διάφορες ‘σφήνες’) γνωρίζοντας ότι το παιχνίδι είναι ανοικτό και μέχρι να κλείσει η κάλπη, η μάχη είναι ανελέητη.

Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία;

Κι ερχόμαστε στη Νέα Δημοκρατία.

Οι χειρισμοί του κόμματος, στις προηγούμενες εκλογές, ήταν τραγικές. Είχαν ως αποτέλεσμα να «τριχοτομηθεί» η Νέα Δημοκρατία, να κατέβουν δύο υποψήφιοι (Καρίκης και Χατζηευθυμίου) συν αρκετούς που πήγαν με τον Φώτη Χατζηδιάκο.

Και οι δύο κ.κ. Καρίκης και Χατζηευθυμίου απομακρύνθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία -που θεωρεί ότι έχει την πολυτέλεια να διώχνει στελέχη, τα οποία δεν γυρίζουν πίσω εύκολα- ενώ οι άλλοι που ακολούθησαν τον κ. Χατζηδιάκο, δεν σκέφτονται να πάνε πουθενά.

Υπάρχει άραγε κάποια στρατηγική σε αυτό το κόμμα; Καμία.

Η Νέα Δημοκρατία έχασε γι ακόμη μια φορά τον Δήμο Ρόδου μέσα από τα χέρια της, όχι άθελά της, αλλά επειδή πίστεψε ότι ήταν πιο συνετό να κερδίσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Εάν στις επόμενες εκλογές, δεν καταφέρει να βρει έναν ικανό υποψήφιο να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, να συγκεντρώσει τους ΝεοΔημοκράτες ψηφοφόρους και να προσελκύσει –έστω- στελέχη σε μια δημοτική παράταξη, απέναντι στον Φώτη Χατζηδιάκο, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να σκεφτεί ότι ο Δήμος Ρόδου, θα αποτελέσει πολύ σύντομα ένα ολοκληρωτικά χαμένο ‘οχυρό’ γι αυτήν.

Παρά το γεγονός πως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και ικανά στελέχη που μπορούν να ηγηθούν μιας παρατάξεως, επικρατεί επιφύλαξη, σιγή ιχθύος, παρασκήνιο και καχυποψία.

Κι αυτό διότι όλοι γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την ικανότητα να «αυτοπυροβολείται» και να «αυτοκτονεί» στα δύσκολα.

Το 2018 είναι προεκλογική χρονιά. Και είναι η χρονιά αποφάσεων. Ή θα διεκδικήσει σοβαρά τον Δήμο Ρόδου, ή θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη των εξελίξεων στα δημοτικά πράγματα.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένα «οχυρό» που ικανοποιεί τη Νέα Δημοκρατία αλλά ο Δήμος Ρόδου, αποτέλεσε πάντα τον κρυφό…. «πόθο» της.

Ή θα σοβαρευτεί ή θα εξαφανιστεί. (theviewer)

 

Δείτε επίσης

Ιωάννης Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της αδράνειας

Αδράνεια και παθητικότητα είναι δύο λέξεις που είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αδράνεια, όπως …