Μπορεί η Ελλάδα και η οικονομία, να αντέξουν ένα δεύτερο lockdown;

Editorial, Άποψη 9 Jun 2020 - 7:51 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Μπορεί το «πείραμα» για το οποίο επαίρεται η ελληνική κυβέρνηση να πέτυχε με το lockdown και τα μέτρα προστασίας κατά την διάρκεια της καραντίνας, η κρίση όμως του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Και δεν θα τελειώσει μέχρι να είναι όλος ο πλανήτης ασφαλής από αυτό τον ιό –πράγμα, δύσκολο προς το παρόν.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση διά των φίλα προσκείμενων ΜΜΕ και των επιστημόνων με τους οποίους συνεργάζεται, συνεχίζει να τρομάζει τον κόσμο, απειλώντας με δεύτερο lockdown ενώ έχει αρθεί σταδιακά η καραντίνα.

Αυτή την περίοδο, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι τρόποι με τους οποίους θα «συνέλθει» η αγορά και ο τουρισμός. Αποφεύγουν όλοι την συζήτηση για δεύτερο lockdown.

Κι αυτό γιατί: αφενός τα «μέρα» ενίσχυσης της οικονομίας δεν μπορούν να συνεχίσουν για πάνω από ένα χρόνο με επιδοματικό χαρακτήρα και αφετέρου, η αγορά, κυριολεκτικά, καταρρέει.

Ο κόσμος είναι φοβισμένος, όμως βγήκε από το σπίτι του και προσπαθεί να εργαστεί, προβληματίζεται πώς θα επιβιώσει και πώς θα είναι το καλοκαίρι –το οποίο θα διαδεχτεί ένας δύσκολος χειμώνας.

Μετά από 10 χρόνια βαθιάς κρίσης και ύφεσης στην οικονομία και στην εργασία, η Ελλάδα προσπαθεί να συνέλθει. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ προχωράει (όπως δηλώνει) με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών, δεν φαίνεται να σκέφτεται ότι η συνεχής ‘τρομολολαγνεία’ δεν θα αποδώσει καρπούς.

Αντί λοιπόν να συνεχίζει τις απειλές προσπαθώντας να κρατήσει τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στις δημοσκοπήσεις, την εικόνα μας στο εξωτερικό λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού κ.λπ. θα έπρεπε να προσπαθήσει να συνεφέρει την αγορά: τα σχέδια που παρουσιάζει δεν αρκούν. Τα επιδόματα, δεν επαρκούν για να ζήσει η αγορά που καταρρέει από το lockdown ενώ ο τουρισμός, είναι ζήτημα αν θα σώσει την ‘παρτίδα’ φέτος.

Γνωρίζουμε όλοι ότι το ζήτημα είναι ότι η αβεβαιότητα θα παραμένει, όσο εξακολουθεί να μην υπάρχει φάρμακο, εμβόλιο κ.λπ.

Ακούμε για καλά και κακά σενάρια. Βλέπουμε μόνον εικόνες συνωστισμού σε κέντρα εστίασης ενώ η αγορά και ο τουρισμός παλεύουν να επανέλθουν.

Το κακό σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει δεύτερο κύμα μίας παγκόσμιας έξαρσης. Αυτό όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε δεύτερο lockdown.

Ποια οικονομία θα άντεχε ένα δεύτερο lockdown ή ακόμη χειρότερα, περισσότερα και αλλεπάλληλα lockdown; Καμία. Και σίγουρα, όχι η ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να προετοιμαστεί και να προετοιμάσει τον κόσμο για οποιοδήποτε καλό ή κακό σενάριο. Και να ανακοινώσει PLAN-B τόσο για το ένα όσο και για το άλλο. Εάν συνεχίσει με αυτό το ‘τροπάρι’ με την τρομολαγνεία στα ΜΜΕ και τους επιστήμονες να απειλούν συνεχώς αντί να προσπαθούν να δώσουν ψύχραιμες απαντήσεις, πηγαίνει ολοταχώς για κρίση.

Και οι κρίσεις, έχουν πολλούς τρόπους αντιμετώπισης.

Και στα σενάρια, συμπεριλαμβάνονται και οι ΕΚΛΟΓΕΣ.

Μόνο που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η χώρα, αντέξει εκλογές, το φθινόπωρο.

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και τα πήγε καλά. Τώρα πρέπει να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει και τον εαυτό της. / Π.Ντ. / theviewer

Δείτε επίσης

Ιωάννης Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της αδράνειας

Αδράνεια και παθητικότητα είναι δύο λέξεις που είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αδράνεια, όπως …