Η Ουκρανική αστυνομία αρνήθηκε να διώξει πιστούς από τους ναούς το Πάσχα

Editorial, Άποψη 21 Apr 2020 - 9:32 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Όταν η ‘Ορθόδοξη’ Ελλάδα συλλαμβάνει Μητροπολίτες, ιερείς, δημοσιογράφους και πιστούς, η Αστυνομία στην ‘ομόδοξη’ Ουκρανία αρνήθηκε να προβεί σε τέτοιες πράξεις.

Ίσως να είναι και αστεϊσμός, αφού η επίσης ‘ομόδοξη’ Γεωργία δεν έκλεισε τους ναούς –απλά οι πιστοί τήρησαν τις αποστάσεις φορώντας μάσκες και γάντια έξω από τους μεγάλους ναούς ενώ στους μικρότερους ναούς, ήταν μόνον οι ιερείς και στην επίσης ομόδοξη’ Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ οι ναοί παρέμειναν κλειστοί δεν έτρεξεε η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις. Περιορίστηκαν στην επιβολή προστίμων.

Στην Ελλάδα όμως, άλλα έγιναν. Στην χώρα που επαίρεται μόνον για το αρχαίο παρελθόν της –παραλείποντας επισταμένως την ορθόδοξη ρίζα της- οι πιστοί έπεσαν και πάλι στην παγίδα: διχάστηκαν για τα μέτρα της κυβέρνησης και με τον πανικό που δημιουργήθηκε παγκοσμίως, το πρώτο που ζήτησαν ήταν «να κλείσουν οι εκκλησίες».

Τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν σωστά και κανείς δεν έχει αντίρρηση γι αυτό, καθώς βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα. Η διεθνής αναγνώριση, βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να επαίρεται ακόμη περισσότερο.

Οι πολίτες, παρασύρθηκαν. Κάποιοι δεν έδωσαν σημασία –δεν ενδιαφέρονται συστηματικά για την θρησκεία ή την ομολογία Πίστεως, είτε εκ πεποιθήσεως είτε από απλή συνήθεια.

Όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τα «μέτρα» που αφορούσαν συλλήψεις ιερέων και πιστών, ένα μεγάλο ποσοστό κατάλαβε τι έγινε. Ίσως το μεγαλύτερο. Στην πράξη, η Μεγάλη Σαρακοστή με τις λειτουργίες και την κορύφωση την Μεγάλη Εβδομάδα, ήταν μια εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία.

Η ελληνική κοινωνία δεν πικράθηκε επειδή δεν έψησε τον οβελία όπως κάθε χρόνο στον κήπο με ζουρνάδες και ταμπούρλα, ούτε επειδή δεν πήγε για 5 λεπτά στην εκκλησία να πάρει το Άγιο Φως, να ακούσει το Χριστός Ανέστη και να φύγει.

Οι πιστοί στην πλειονότητά τους, δεν μπόρεσαν να διανοηθούν ότι εισερχόμενοι σε έναν τόπο ιερό, αντιμετώπιζαν την σύλληψη και την παραπομπή στην Δικαιοσύνη.

Ίσως και κανένας από τους ομοδόξους δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί –μέχρι που έγινε.

Εάν ήσουν σε ένα ναό, σε περίμενε αυτόφωρο. Εάν πήγαινες στο σούπερ μάρκετ όπου συνωστίζονται καθημερινά οι καταναλωτές, χωρίς μάσκες και γάντια δεν ενοχλείς κανέναν.

Επικαλούμαι λοιπόν και παραθέτω, το συγκεκριμένο δημοσίευμα της συναδέλφου Ουκρανίδας που έχει τίτλο: «Ο επικεφαλής της Αστυνομίας Ίγκορ Κλιμένκο δήλωσε ότι δεν θα έμπαιναν ποτέ στους ναούς για να διώξουν τους πιστούς».

Χωρίς περαιτέρω σχόλια, διαβάστε τι δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας στην Ουκρανία και τα συμπεράσματα δικά σας.

Να σημειωθεί ότι στην Ουκρανία υπάρχει ακόμη το μεγάλο πρόβλημα του διχασμού με τους σχισματικούς -αλλά βρήκαν την λύση για να κάνουν… Πάσχα (!)

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

«Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα η αστυνομία δεν θα μπαίνει στους ναούς, να διώχνει πιστούς από εκεί. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας της Ουκρανίας Ιγκόρ Κλιμένκο σε συνέντευξη στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συναντήθηκε αρκετές φορές με εκπροσώπους του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων για να συζητήσουν τη βέλτιστη προσέγγιση των επερχόμενων εορτασμών στο πλαίσιο των περιορισμών απομόνωσης που εισήχθησαν λόγω του κορωνοϊού και στην Ουκρανία.

‘Προσπαθήσαμε να βρούμε τη χρυσή τομή στην προσέγγιση στους εορτασμούς’ – δήλωσε ο Κλιμένκο.

Τόσο η αστυνομία όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι θα πρέπει να τελεστούν οι ακολουθίες του Πάσχα. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τους ναούς και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα. Ως εκ τούτου, καταλήξαμε σε συμφωνία: οι εκκλησίες λειτουργούν αναμφισβήτητα, οι λειτουργίες τελούνται με την παρουσία όχι περισσότερων από 10 ατόμων.

Ο ιερέας που τελεί τη λειτουργία, μόνο αυτός, μπορεί να μη φοράει μάσκα, επειδή η παράδοση και οι τελετουργίες το απαιτούν. Μετά τη λειτουργία δύο άνθρωποι μπορούν να εισέλθουν στο ναό αν είναι μεγάλος και ένα άτομο αν είναι μικρός».

Ο επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας σημείωσε ότι κάθε Εκκλησία αποφασίζει τώρα πώς θα αγιάζει την προσφορά του Πάσχα, αλλά ‘σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία θα βοηθήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες να φέρουν πασχαλινά τσουρέκια σε κοινωνικά απροστάτευτους ανθρώπους, θα παρακολουθήσει τη διατήρηση της τάξης και θα εκτελεί αποκλειστικά επεξηγηματικές εργασίες, αποτρέποντας συνωστισμό σε μικρούς χώρους’.

‘Στο χωριό κάθε χωρικός μπορεί να βγάλει το καλάθι του με τσουρέκια κοντά στην αυλή του, ο ιερέας θα περάσει του δρόμου και θα το αγιάσει, – πρόσθεσε.

Όσο για την πόλη, είχαμε διαφωνίες σχετικά με το αν είναι δυνατή η διεξαγωγή τέτοιων τελετών κοντά στις εισόδους των σπιτιών. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν συνωστισμός, και δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το ποθούμενο, δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων.

Υπήρχαν προτάσεις για αγιαστούν τα πασχαλινά τσουρέκια στα κατάστημα ή στα αρτοποιεία, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή εδώ ανάμεσα στους εκπροσώπους των εκκλησιών – δεν γίνεται να πουλιούνται ήδη αγιασμένα τσουρέκια. Έτσι λοιπόν οι εκκλησίες αποφασίζουν τώρα για να βρουν την καλύτερη λύση σ’ αυτή την κατάσταση’.

Ο Κλίμενκο δήλωσε επίσης ότι στις πασχαλινές εορτές δίπλα στους ναούς θα λειτουργεί «η αστυνομία του διαλόγου, οι τοπικοί αστυνομικοί επιθεωρητές» και, κατά τη γνώμη του, «το 100% των αστυνομικών προληπτικών μέτρων θα βγουν έξω στους δρόμους στις 19 Απριλίου, επειδή υπάρχουν πολλές εκκλησίες και ενορίες, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ πολιτών, παρεξηγήσεις μεταξύ των πολιτών και της αστυνομίας». Σε περίπτωση κατάφωρης παραβίασης του νόμου, τόνισε, η αστυνομία θα απαντήσει σύμφωνα με τις εξουσίες της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιερείς θα ελέγξουν τον αριθμό των ανθρώπων στο ναό, και «η αστυνομία θα βρίσκεται κοντά».

Σε καμία περίπτωση δε θα μπαίνουμε στην εκκλησία και σίγουρα δε θα διώχνουμε από εκεί κανένα», – τόνισε, προσθέτοντας ότι κάθε ιερέας θα έχει αριθμούς τηλεφώνου της αστυνομίας, στην οποία θα μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια αν χρειαστεί.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας δήλωσε επίσης ότι την παραμονή των εορτών, οι ηγέτες των μονάδων συναντώνται με τους κληρικούς για να συντονίσουν τις ενέργειες.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, το Συμβούλιο των Εκκλησιών και των Θρησκευτικών Οργανισμών της Ουκρανίας πρότεινε στις αρχές τρόπους προστασίας των δικαιωμάτων των πιστών στις ημέρες καραντίνας» / info: Глава Национальной полиции Украины Игорь Клименко. Фото: LB.ua. / spzh / theviewer

Δείτε επίσης

Ιωάννης Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της αδράνειας

Αδράνεια και παθητικότητα είναι δύο λέξεις που είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αδράνεια, όπως …