Δημήτρης Καιρίδης: Η πανδημία είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για την ανθρωπότητα

Άποψη, Γνώμες 9 Apr 2020 - 10:15 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Ο Μάρτιος του 2020 έφερε τα πάνω-κάτω. Η πανδημία του κορονοϊού έφτασε και στην πατρίδα μας. Η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός αλλά και η κοινωνία, σχεδόν στο σύνολό της, αντέδρασαν έγκαιρα, αποτελεσματικά και ώριμα.

Η Ελλάδα κατέστη διεθνώς παράδειγμα προς μίμηση (παρά προς αποφυγή, όπως στο πρόσφατο παρελθόν). Όμως, τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας αλλά μπροστά μας. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, η οικονομία δοκιμάζεται και το 2020 θα φέρει ύφεση και φτώχεια.

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τη διάσωση της ελληνικής παραγωγής, των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων. Έτσι, ώστε, το 2021 να πετύχουμε όσα ονειρευτήκαμε το 2019 και ακόμα περισσότερα.

Η πανδημία είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για την ανθρωπότητα.
Η πρωτοφανής κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός είναι μια προειδοποίηση για τους κινδύνους που διατρέχει συνολικά η ανθρωπότητα, αν συνεχίσει να αγνοεί την επιστήμη. Η σημερινή κρίση, όσο επώδυνη κι αν είναι, δεν είναι παρά μια ηχηρή προειδοποίηση του τι μπορεί να προκαλέσει, για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή, αν δεν δράσουμε συντονισμένα όλοι μαζί.

Σε αυτόν τον κόσμο είμαστε όλοι μαζί και κανείς και τίποτα δεν είναι τόσο μακριά μας όσο νομίζουμε. Η νυχτερίδα που πέρασε τον κορονοϊό στον άνθρωπο, κάπου στην κινεζική ενδοχώρα, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή ήδη και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Απέναντι στην παντοδύναμη φύση που εκδικείται για τις προηγούμενες καταχρήσεις μας, η μόνη λύση είναι η συνεργασία όλων στη βάση της πιο ισχυρής δύναμης του ανθρώπου: του ορθού λόγου.

Η σημερινή κρίση θα πρέπει να μας κάνει λιγότερο υπερόπτες (για την ανθρώπινη δύναμη) και πιο σοφούς (για τη διαχείριση των πεπερασμένων πόρων που μας δώρισε η φύση). Είναι μια προειδοποίηση που θα πρέπει να μας κινητοποιήσει για μια νέα παγκόσμια συνεργασία, για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και του ανθρώπινου είδους.

Τη θέση του εγωισμού και του βραχυπρόθεσμου θα πρέπει να πάρει η αλληλεγγύη και το μακροπρόθεσμο. Στο πλαίσιο αυτό το κορονο-ομόλογο είναι κρίσιμο. Αν δεν μπορούμε να πετύχουμε μία στοιχειώδη αλληλεγγύη και συνεργασία στην Ευρώπη, μετά από 70 χρόνια ενοποίησης, τί ελπίδα υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο;

Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης είναι βουλευτής της Ν.Δ. και υπεύθυνος Β1 Βόρειουου Τομέα Αθηνών

Δείτε επίσης

Η Ουκρανική αστυνομία αρνήθηκε να διώξει πιστούς από τους ναούς το Πάσχα

Όταν η ‘Ορθόδοξη’ Ελλάδα συλλαμβάνει Μητροπολίτες, ιερείς, δημοσιογράφους και πιστούς, η Αστυνομία στην ‘ομόδοξη’ Ουκρανία …