Breaking News

Δέκα ψέματα από τους πολέμιους του Γ. Χατζημάρκου και δέκα αλήθειες για τη θητεία του

Editorial, Άποψη 7 May 2019 - 6:51 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία διεξαγωγής των Περιφερειακών Εκλογών, οι αντίπαλοι του νυν Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου –προεξάρχουσας της παράταξης Μαχαιρίδη που εμφανίζεται ως παράταξη Μ. Γλυνού- αναζητούν επιχειρήματα με τα οποία επιδιώκουν να αποδομήσουν τόσο το προφίλ του Περιφερειάρχη όσο και να ισοπεδώσουν το έργο του.

Είναι πιο εύκολο, βέβαια, να αναπτύσσεις ρητορική μηδενισμού, κατηγορώντας τον ίδιο τον περιφερειάρχη για ό,τι συμβαίνει και για ό,τι δεν συμβαίνει,  για δήθεν «καθεστωτικές νοοτροπίες» στον τρόπο διακυβέρνησης του, ρίχνοντας λάσπη στους συνεργάτες του με προσωπικές και χυδαίες επιθέσεις.

Είναι πιο εύκολα όλα αυτά από το να βρεις πολιτικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα για να ασκήσεις αντιπολίτευση επί της ουσίας. Και ακόμα πιο δύσκολο είναι να καταθέσεις δική σου εναλλακτική πρόταση για όλα αυτά που κατηγορείς και μηδενίζεις. Μέχρι σήμερα, καμία εναλλακτική πρόταση από την (μεταλλαγμένη) παράταξη Μαχαιρίδη.

Μερικά από τα ψέματα που ακούγονται συστηματικά εναντίον του Γιώργου Χατζημάρκου και χρησιμοποιούνται κατά κόρον ως προϊόν αντιπολιτευτικής προεκλογικής καμπάνιας:

Ψέμα πρώτο: Δεν αύξησε ο Χατζημάρκος τον Τουρισμό. Αυξήθηκε συγκυριακά από… μόνος του

Αυτοί που αμφισβητούν ότι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή σχεδίασε και υλοποίησε το μεγαλύτερο στρατηγικό πλάνο τουριστικής προβολής όλων ανεξαιρέτως των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, δεν μας εξηγούν για ποιο λόγο ο… αυτόματος πιλότος οδήγησε στα νησιά μας το μεγαλύτερο ποσοστό του τουριστικού ρεύματος που ήρθε στη χώρα την τριετία 2016 – 2018 και δεν το πήγε σε άλλες Περιφέρειες.

Δεν μας λένε με ποιο μαγικό τρόπο το Νότιο Αιγαίο εκθρόνισε για πρώτη φορά την Κρήτη από την κορυφή της τουριστικής βιομηχανίας που παραδοσιακά βρισκόταν, μέχρι τώρα.  Το άγχος τους να μηδενίσουν το έργο της Περιφερειακής αρχής, τους κάνει να αμφισβητούν ακόμη και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα ρεκόρ διανυκτερεύσεων και εισπράξεων στο Νότιο Αιγαίο.

Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε τυχαία, αφού η Περιφερειακή Αρχή επένδυσε συστηματικά στον μοναδικό τομέα της οικονομίας που παράγει εισόδημα και θέσεις εργασίας. Κάποιοι μάλιστα, που δεν μπόρεσαν να κλείσουν τα μάτια στο προφανές,  έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι κακώς (!) η Περιφέρεια έφερε τόσο πολύ τουρισμό στα νησιά, ώστε να μην τους αντέχουν οι υποδομές. Ας διαλέξουν επιτέλους, ποια εκδοχή τους βολεύει πιο πολύ.

Ψέμα δεύτερο: Ο Χατζημάρκος διέλυσε τις επιτροπές όπως αυτή του τουρισμού

Όταν δεν έχεις να πεις τίποτα για τα συνεχή ρεκόρ που καταγράφει ο τουρισμός στο Νότιο Αιγαίο και θέλεις να πετάξεις το μπαλάκι της δημόσιας συζήτησης έξω από το γήπεδο, τότε το μόνο που σου μένει να επικαλεστείς είναι η κατάργηση μιας 21μελούς επιτροπής γνωμοδοτικού χαρακτήρα, που το μόνο που προσέφερε ήταν τεράστιος όγκος γραφειοκρατικής δουλειάς, σε μια ούτως ή άλλως υποστελεχωμένη Περιφέρεια.

Πολύ περισσότερο, όταν οι αρμοδιότητές της μεταφέρθηκαν σε ανώτατο αποφασιστικό όργανο, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πολύ «δάκρυ» για μια επιτροπή! Βέβαια, ούτε λέξη από όλους αυτούς για την εναλλακτική πρόταση τουριστικής στρατηγικής, που φυσικά, ΔΕΝ έχουν.

Ψέμα τρίτο: Ο Χατζημάρκος ξοδεύει τα χρήματα του ελληνικού λαού για να κάνει διαφήμιση του έργου του με συνεντεύξεις στο CNN κ.λπ.

O Περιφερειάρχης πήγε στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις εορτασμού της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας και για μια σειρά επαφών για το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς. Η επίσκεψη ήταν ιδιωτική και η Περιφέρεια δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ γι αυτό το ταξίδι. Αντιθέτως, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, αξιοποίησε την δυνατότητα που είχε και έδωσε συνέντευξη στο μεγαλύτερο παγκοσμίως τηλεοπτικό δίκτυο, το CNN (όταν άλλοι δεν τολμούν να περάσουν ούτε απέξω), για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εικόνα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, την περίοδο της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, όταν τα νησιά βρίσκονταν στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας και πολλοί είχαν προεξοφλήσει την κατάρρευση του τουρισμού.

Ακόμα κι αυτό το κατακρίνουν οι πολέμιοι του Χατζημάρκου. Αναμενόμενο από εκείνους που μόλις πριν από δύο μήνες ανακάλυψαν σε ποιο σημείο του χάρτη βρίσκονται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Ψέμα τέταρτο: Ο Χατζημάρκος προσπαθεί να κλείσει τον ΠΡΟΤΟΥΡ

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ έπνεε τα λοίσθια εδώ και χρόνια. Η αδυναμία να διαχειριστεί το πρόβλημα η δημοτική αρχή τα τελευταία πέντε χρόνια, η συσσώρευση οφειλών και η έλλειψη χρηματοδότησης όπως τις παλιές καλές εποχές των… παχιών αγελάδων, οδήγησαν με αριθμητική ακρίβεια στην κατάρρευση του οργανισμού.

Η περιφερειακή αρχή εξ αρχής φάνηκε ότι είχε την διάθεση και στήριξε εμπράκτως την προσπάθεια. Είναι εκείνη που πήρε πάνω της την προβολή της Ρόδου, ακριβώς για να μην φανεί το κενό της κατάρρευσης του ΠΡΟΤΟΥΡ. Συνεπώς, οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν αλλού και όσοι έχουν σχέση με το θέμα, γνωρίζουν καλά που θα πρέπει να τις αναζητήσουν. Σίγουρα όχι στην Περιφερειακή Αρχή.

Ψέμα πέμπτο: Ο Χατζημάρκος έχει μετατρέψει την Γαστρονομία σε «εταιρεία» μαζί με τους συνεργάτες του

Άλλο ένα ψέμα από εκείνους που αρνούνται να αναγνωρίσουν αυτό που έχει αναγνωρίσει όλη η Ελλάδα: ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διεκδίκησε και κέρδισε τον τίτλο  και αυτό, μόνο οφέλη μπορεί να έχει.  Η ΠΝΑΙ, επένδυσε εξ αρχής στην Γαστρονομία, έχει αναπτύξει πολλές δράσεις εξωστρέφειας τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» και έχει πετύχει όχι μόνον να προβάλει τα νησιά μας και την γαστρονομία τους, αλλά και τα τοπικά τους προϊόντα σε πολλές ξένες χώρες, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα και τους ντόπιους παραγωγούς.

Επιπλέον, το επιχείρημα «με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η Μπαρμπαρίγου» είναι εύκολο να απαντηθεί, καθώς έλκει την καταγωγή της από νησί των Κυκλάδων και η επιλογή της έγινε με κριτήρια αντικειμενικά και διαφανή. Σε τελευταία ανάλυση, γιατί δεν ρωτάνε τους ίδιους του παραγωγούς να τους πουν για τη σημασία να είναι το Νότιο Αιγαίο Γαστρονομική Περιφέρεια, αν οι ίδιοι δεν ξέρουν;

Ψέμα έκτο: Ο Χατζημάρκος έδωσε την διαχείριση του νερού σε επώνυμο μεγαλο-επιχειρηματία και η ΔΕΥΑΡ πληρώνει το «μάρμαρο»

Ο λαϊκισμός και η ψευδολογία στο μεγαλείο τους! Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια από την έναρξη λειτουργίας του Φράγματος Γαδουρά, το καλοκαίρι του 2016,   έδωσε δωρεάν το νερό στη ΔΕΥΑΡ. Η τιμή που το νερό φτάνει στον καταναλωτή, δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας, αλλά της ΔΕΥΑΡ. Η τιμολογιακή πολιτική του νερού, ανήκει στη ΔΕΥΑΡ. Το νερό, με βάση τη παραγωγή του Φράγματος κοστίζει μόλις 6 λεπτά το κυβικό. Είναι το κόστος παραγωγής.

Είναι ευθύνη της ΔΕΥΑΡ ότι δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να προετοιμάσει τις δεξαμενές ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Φράγματος και να πάρει περισσότερο νερό. Οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν μέχρι σήμερα το υπόλοιπο νησί, ΔΕΝ είναι αρμοδιότητά της Περιφέρειας. Είναι ευθύνη της ΔΕΥΑΡ, η οποία,  όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε την προετοιμασία για τη β΄φάση του έργου, δηλαδή τη διασύνδεση και των άλλων περιοχών με το Φράγμα.

Και σε αυτό το έργο, χωρίς να είναι αρμοδιότητα της, η Περιφέρεια θα συνδράμει, καθώς φροντίζει για τη σταδιακή κατασκευή των δικτύων για την ύδρευση των χωριών από το φράγμα Γαδουρά, αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης.

Ψέμα έβδομο: Ο Χατζημάρκος άφησε επίτηδες μια συγκεκριμένη εταιρία εκτός διαγωνισμού για την προμήθεια των λαμπτήρων LED

Μετά το Φράγμα Γαδουρά, το έργο που πολεμήθηκε από συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε το καλοκαίρι του 2016 η Ρόδος να μείνει χωρίς νερό, η εγκατάσταση λαμπτήρων LED στο οδικό δίκτυο της Ρόδου ήταν το δεύτερο μεγάλο έργο που πολεμήθηκε από την ίδια εταιρεία.  Το θέμα έφτασε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο και απεφάνθη με πανηγυρική δικαίωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Παρόλα αυτά οι αντίπαλοι του Γιώργου Χατζημάρκου συνεχίζουν την πολεμική τους και επιμένουν να αμφισβητούν και την ίδια την Δικαιοσύνη –προσπαθώντας να γίνουν οι ίδιοι ανώτατοι δικαστές. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Η σύμβαση υπογράφτηκε και το έργο ξεκίνησε.

Ψέμα όγδοο: Ο Χατζημάρκος δεν έφτιαξε την Γέφυρα Κρεμαστής

Αυτοί που κατηγορούν τον Γιώργο Χατζημάρκο για την Γέφυρα Κρεμαστής, προσπαθούν να δώσουν κάλυψη σε εκείνους που έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για τον θάνατο 4 ανθρώπων στις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2013.

Η Γέφυρα Κρεμαστής δημοπρατήθηκε εσπευσμένα χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και η σύμβαση με τον εργολάβο υπογράφθηκε τον Μάιο του 2014, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των Περιφερειακών εκλογών. Ήταν η απελπισμένη προσπάθεια του Γιάννη Μαχαιρίδη να σωθεί εκλογικά. Τελικά ο εργολάβος ουδέποτε εγκαταστάθηκε, αφού έλειπαν 6 συνολικά μελέτες, ως εκ τούτου το έργο δεν είχε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για να ξεκινήσει. Η εργολαβία λύθηκε το 2016.

Η Περιφερειακή Αρχή θέλησε να αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την εκπόνηση της μελέτης που θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα της Γέφυρας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δεν έκανε δεκτή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο έφερε νέα πρόταση ανάθεσης των μελετών στην κρατική εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Στη συνεδρίαση εκείνη,  αυτοί που ευθύνονται για την μη υλοποίηση του έργου και σήμερα κατηγορούν τον Χατζημάρκο αποχώρησαν!

Μετά από όλη αυτήν την περιπέτεια, η Περιφερειακή Αρχή περιμένει την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης, ενώ ταυτοχρόνως έχουν ξεκινήσει οι εδαφολογικές έρευνες στο σημείο της Γέφυρας.

Ψέμα ένατο: Ο Χατζημάρκος λειτουργεί με «καθεστωτική νοοτροπία» και έχει κακή συμπεριφορά

Όταν δεν διαθέτεις πολιτικά επιχειρήματα, το μόνο που σου απομένει είναι οι επιθέσεις επί προσωπικού. Αλλά τι σημαίνει «καθεστωτική νοοτροπία» του Χατζημάρκου; Μήπως το ότι επιμένει, το ότι είναι μαχητικός και αποτελεσματικός; Άσε που το να κατηγορούν τον Χατζημάρκο για καθεστωτική νοοτροπία οι εκφραστές του επί δεκαετίες τοπικού κατεστημένου, μοιάζει με ανέκδοτο. Το να στηρίζεις τα επιχειρήματά σου σε φήμες και σχόλια που  σκοπίμως διακινούνται για να αποδομήσουν το προφίλ του Περιφερειάρχη, δεν είναι πολιτικό επιχείρημα.

Οι άνθρωποι που ασκούν εξουσία έχουν τεράστιες ευθύνες διαχείρισης κρίσεων, καταστάσεων και δημοσίου χρήματος. Δεν είναι  δυνατόν να βρίσκονται σε νιρβάνα, ούτε να συμπεριφέρονται σαν… ασκητές σε απομακρυσμένο μοναστήρι.

Ψέμα δέκατο: Ο Χατζημάρκος τα «χάλασε» με τη Νέα Δημοκρατία

Η Ν.Δ. στήριξε τον Περιφερειάρχη και επίσημα –όντας και εκλεγμένος. Ο Γιώργος Χατζημάρκος δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του ταυτότητα. Όπως δεν έκρυψε και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την παράταξη Μαχαιρίδη – Γλυνού που προσπαθεί να εξαπατήσει πολιτικά τον κόσμο και  να κρύψει ότι στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Τα εσωκομματικά χτυπήματα «κάτω από την μέση» που δέχεται από κάποια στελέχη της Ν.Δ. ο Γιώργος Χατζημάρκος, είναι ένδειξη της γνωστής πια εσωστρέφειας του κόμματος που το ταλανίζει εδώ και χρόνια.

Τρανό παράδειγμα είναι η επί σειρά ετών εκλογή του Γιάννη Μαχαιρίδη σε καίριες θέσεις, με τη στήριξη στελεχών της Νέας Δημοκρατίάς καθώς και η απώλεια του Δήμου Ρόδου, λόγω της συνεχούς εσωκομματικής αντιπαράθεσης που υπάρχει. Οι ΝεοΔημοκράτες γνωρίζουν πως ποτέ δεν θα πάνε ενωμένοι σε καμία πολιτική μάχη. Και η ιστορία τους επαναλαμβάνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Πέγκυ Ντόκου

Δείτε επίσης

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ: Η διπλωματία είναι ζήτημα ευθύνης και σοβαρότητας

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, μία …