Βάιος Καλοπήτας: Δεν θα γίνουμε Λωτοφάγοι…

Άποψη, Γνώμες 22 Aug 2018 - 7:57 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής ,  Βάιος Καλοπήτας στην προσωπική του σελίδα στο facebook σχετικά με το διάγγελμα του Πρωθυπουργού από την Ιθάκη για έξοδο από τα μνημόνια ανέφερε:

#μνημονια_τελος;

ΔΕΝ ΘΑ ΓΊΝΟΥΜΕ ΛΩΤΟΦΑΓΟΙ
Άκουσα το διάγγελμα του Πρωθυπουργού από την Ιθάκη. Θέλω να σταθώ στο “δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι δεν θα ξεχάσουμε ποιοι μας οδήγησαν εδώ” .

1. Βγήκαμε από τα μνημόνια;
Μνημόνιο είναι οι δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι των δανειστών εταίρων μας, που συνοδεύεται με επιτροπή ελέγχου των δεσμεύσεων και συνήθως από δανειακή σύμβαση. (Κοινώς μας δίνουν χρήματα.)
Σήμερα τελείωσε το Πρόγραμμα δανειακής σύμβασης, όμως η επιτροπεία παραμένει όπως και οι δεσμεύσεις. (Υψηλά Πρωτογενή Πλεονάσματα μέχρι το 2022 σε πρώτη φάση) .
Όχι λοιπόν δεν βγήκαμε από το μνημόνιο.

2.Θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα μας;
Εκτός ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο, πρακτικά όχι… Που είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά; έστω η άρση των Capital Controls;

3.Τι συνέβη λοιπόν σήμερα;
Είναι το πρώτο πρόγραμμα από τα τρία που ολοκληρώνεται με επιτυχία. Αυτό είναι μια αλήθεια, αλλά αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες ότι
Α.Η παρούσα κυβέρνηση εξασφάλισε ότι οι δανειστές θα πάρουν τα λεφτά τους δεσμεύοντας τον ελληνικό λαό αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις.
Β. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν δίστασε ούτε μια στιγμή να εφαρμόσει σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος της μεσαίας τάξης, σε βάρος του κοινωνικού κράτους, σε βάρος της νεολαίας μας.
Γ. Δεν υπήρχε Αντιπολίτευση που να ζητάει εκλογές με το αφήγημα της άλλης λύσης. Όπως έκανε η ΝΔ αρχικά και έπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ.

4.Ποιοι μας οδήγησαν εδώ;
Στα μνημόνια μπήκαμε λόγω του κρατισμού και του παρασιτισμού κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης με αποκορύφωμα την Διακυβέρνηση της ΝΔ 2004-2009 που εκτόξευσε τα ελλείμματα.
Σε καθεστώς μνημονίου μπήκανε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κυβέρνησαν με παρόμοιες παθογένειες στο παρελθόν.
Το θέμα είναι ότι αυτές βγήκανε.

8 χρόνια μνημονίου είναι πολλά και ευθύνες έχουν όλοι, κυρίως αυτοί που παραμύθιαζαν τον ελληνικό λαό για άλλες λύσεις. Πρώτα η ΝΔ και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είμαστε λωτοφάγοι,
Δεν ξεχνάμε λοιπόν ποιοι μας οδήγησαν εδώ.

Δείτε επίσης

Ιωάννης Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της αδράνειας

Αδράνεια και παθητικότητα είναι δύο λέξεις που είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αδράνεια, όπως …