Breaking News

Άτακτη υποχώρηση του Νικητιάδη από την Περιφέρεια, αφού δεν ενέπνεε ασφάλεια στην «οικογένεια»

Editorial, Άποψη 9 Aug 2018 - 12:57 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Με την αναγκαστική αποχώρησή του, επιβεβαίωσε και ενίσχυσε περαιτέρω την ήδη ισχυρή δυναμική του σημερινού Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο παρασκηνιακών συζητήσεων και κινήσεων, η “πολυδιαφημισμένη” αλλά ουδέποτε δημοσίως ανακοινωθείσα από τον ίδιο,  υποψηφιότητα του Γιώργου Νικητιάδη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  καταρρέει.  Παρά τις προσπάθειες των φιλικά σε αυτόν προσκείμενων τοπικών ΜΜΕ, παρά το επικοινωνιακό “πανηγύρι” που στήθηκε για  να πέσει στα μαλακά η άτακτη υποχώρησή του, ο πολιτικός απόηχος είναι πολύ έντονος. Ακόμα και την επομένη της αποχώρησής του, συνεχιζόταν η μιντιακή επιχείρηση διάσωσης του γοήτρου του, παρότι, για περισσότερο από ένα χρόνο, σε όλες τις επαφές του “συστηνόταν” ως υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Η περίπτωση Νικητιάδη αξίζει ή μη η άλλο της προσοχής, ως κλασικό δείγμα πολιτικού που “καίγεται” μόνος του, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα των δικών του πολιτικών επιλογών, χωρίς αντικειμενική και ψύχραιμη ανάγνωση του πολιτικού τοπίου στην Περιφέρεια. Άθελά του, με την αναγκαστική αποχώρησή του, επιβεβαίωσε και ενίσχυσε την ήδη ισχυρή δυναμική του σημερινού Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.

Ο Γιώργος Νικητιάδης αποτελεί επίσης χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικού, που διακατέχεται από το άγχος της επαναφοράς του στο πολιτικό προσκήνιο, χωρίς να έχει σταθμίσει σωστά τις παραμέτρους μιας ήδη διαμορφωμένης πολιτικής κατάστασης στο Νότιο Αιγαίο, ωθούμενος μόνο από την προσωπική φιλοδοξία του και το κυριότερο,  χωρίς να εκφράζει συγκεκριμένη πολιτική πρόταση.

Η προσφιλής του φράση «με ενδιαφέρει μόνο να προσφέρω, δεν με ενδιαφέρει από ποια θέση» είναι ενδεικτική της ανυπαρξίας του στόχου και μαρτυρά έναν πολιτικό τυχοδιωκτισμό της λογικής «βλέποντας και κάνοντας».

Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Γιώργος Νικητιάδης, χωρίς να το δηλώσει ποτέ ανοιχτά (προφανώς για να μπορέσει να ελιχθεί  σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψει την ιδέα, όπως και έγινε τελικά), ετοιμαζόταν για να εμφανιστεί ως το αντίπαλον  δέος του σημερινού Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.  Όλο αυτό το διάστημα, κινήθηκε σε μια προσπάθεια ανεύρεσης υποψηφίων, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Η αδυναμία σχηματισμού παράταξης σε συνάρτηση με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δίνουν εντυπωσιακά ποσοστά σε αποδοχή και αποτελεσματικότητα στον σημερινό Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, ήταν οι βασικοί λόγοι που έτρεψαν τον Γιώργο Νικητιάδη σε άτακτη υποχώρηση, από την διεκδίκηση της Περιφέρειας .

Οι λόγοι που δεν «περπάτησε» η υποψηφιότητα Νικητιάδη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι πολλοί.

Βασικός λόγος η έλλειψη πολιτικού στίγματος, η απουσία πολιτικής πρότασης . Αντ΄ αυτών, ο Γιώργος Νικητιάδης έγινε ο πόλος γύρω από τον οποίον συσπειρώθηκαν όλοι εκείνοι που για τους δικούς  τους λόγους ο καθένας,  στρέφονται κατά του Γιώργου Χατζημάρκου. Δημιουργήθηκε, συνεπώς, γύρω του ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων πολιτικών και προσωπικών επιδιώξεων, με μοναδική “συγκολλητική ουσία” το μένος συγκεκριμένων προσώπων κατά του σημερινού Περιφερειάρχη.  Η φωτογραφία του, που προσφάτως διέρρευσε, να συντρώγει σε γνωστό εστιατόριο με τον Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Κόκκινο, ήταν αποκαλυπτική του παρασκηνίου και των στοχεύσεων που εξυπηρετούσε η υποψηφιότητα Νικητιάδη στην Περιφέρεια.  Λίγες μέρες αργότερα,  ο ίδιος έβλεπε τα σχέδια του να καταρρέουν, με την  άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Χαράλαμπου Κόκκινου, κατηγορούμενου  για εξακολουθητική απάτη.

Ακόμα κι αν ήλπιζε ότι θα “κληρονομήσει” την παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της, ούτε όμως και την αγωνία οικονομικών κύκλων να ελέγξουν “οικογενειακά” την πολιτική ζωή του τόπου, αφού ο Γιώργος Νικητιάδης δεν ενέπνεε ασφάλεια στην “οικογένεια”.

Μια ακόμη επισφαλής για τον Γιώργο Νκητιάδη “συμμαχία” ήταν αυτή με τον Δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο. Η  αρνητική, στα όρια της προσωπικής εμπάθειας,  στάση του δημάρχου απέναντι στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αιτιολογηθεί με όρους πολιτικούς, ακριβώς λόγω της οικονομικής, τεχνικής κλπ στήριξης που η Περιφερειακή Αρχή παρέχει  αφειδώς στον Δήμο Ρόδου, επιβεβαίωνε την εικόνα της υποψηφιότητας Νικητιάδη ως μια υποψηφιότητα που γύρω της συναθροίζονται όλοι οι πολέμιοι του Γιώργου Χατζημάρκου. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Το ξέσπασμα του Δημάρχου Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκου, προ ημερών στη συνεδρίαση του ΠΡΟΤΟΥΡ,  με το απίθανο και πρωτοφανές υβρεολόγιο κατά τοπικών φορέων, επειδή συνεργάζονται με την Περιφέρεια (!), είναι επίσης αποκαλυπτικό. Καθώς έγινε λίγα μόνο 24ωρα αφότου ο Γιώργος Νικητιάδης απέσυρε την υποψηφιότητά του για Περιφερειάρχης, η οργή του δημάρχου κάλλιστα μπορεί να ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα του εκνευρισμού του, αφού ίσως έτρεφε ελπίδες ότι θα μπορούσε να αλλάξει ό “ένοικος” του απέναντι κτιρίου.

Όλα τα παραπάνω, συνέθεσαν τον απόλυτα καταστροφικό συνδυασμό, που ανάγκασε τελικά τον Γιώργο Νικητιάδη να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ακόμη  και το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης  που επέλεξε ο Γιώργος Νικητιάδης, αυτό του τουρισμού,  δεν ήταν ιδιαίτερα προνομιακό για εκείνον, όσο ίσως θα περίμενε, με την ιδιότητα του τέως υφυπουργού Τουρισμού.  Οι προσπάθειές του μέσω δηλώσεων, άρθρων  κλπ να εμφανιστεί ως ο ειδήμων περί τα τουριστικά πράγματα, ασκώντας κριτική στον σημερινό Περιφερειάρχη, ήταν και αυτή καταδικασμένη να πέσει στο κενό.  Η εκρηκτική άνοδος του τουρισμού, τα ρεκόρ και οι πανελλαδικές πρωτιές του Νοτίου Αιγαίου,  σε συνάρτηση με την απόλυτα επιτυχημένη, από πλευράς της Περιφέρειας, διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, δεν του άφησαν περιθώρια πειστικού αντιπολιτευτικού λόγου, ούτε καν στο νησί της Κω.  Εκεί όπου υποτίθεται ότι έχει τα πιο ισχυρά ερείσματα, το ακροατήριό του ήταν μάλλον χλιαρό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόπειρα καθόδου του στην Περιφέρεια, θα οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια σε Βατερλώ.

Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ  που επικαλέστηκε για να αιτιολογήσει την οπισθοχώρησή του, μπορεί να  δίνει μια κάποια επικοινωνιακή  διέξοδο, δεν είναι ωστόσο καθόλου εύκολη υπόθεση, ούτε δεδομένη, αφού τελεί σε συνάρτηση με τις αποφάσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού. Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να ελπίζει μόνο σε μια βουλευτική έδρα στα Δωδεκάνησα, η οποία ανήκει στον Δημήτρη Κρεμαστινό, αν δεν μετακινηθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.

Εν κατακλείδι, λάθος εκτιμήσεις, λάθος επιλογές, απουσία πολιτικής πρότασης.  Κάπως έτσι , ο Γιώργος Νικητιάδης  “κάηκε” μόνος του.

Π.Ντ.

Δείτε επίσης

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σωσίβιο στην πανδημία, η συνεργασία και η αλληλεγγύη

Άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη …