Σε διακοπή συνεργασίας με την ALPHA BANK οδηγείται η Περιφέρεια – Επιστολή κ από το ΕΒΕΔ

Επικαιρότητα, Τοπικά 16 Aug 2018 - 11:44 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Στην διακοπή κάθε συνεργασίας με την ALPHA BANK οδηγείται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας να αναστείλει μερικώς, από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018, την λειτουργία των υποκαταστημάτων  της στα νησιά της Τήλου, των Λειψών και της Κάσου.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ευθύς μόλις ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, επέστρεψε στην Ρόδο,  από την Κάρπαθο όπου βρέθηκε, για την υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, στην Όλυμπο Καρπάθου.
Ταυτόχρονα, ο Περιφερειάρχης αποφάσισε να καλέσει σε συνάντηση όλους τους Περιφερειακούς Διευθυντές  Τραπεζών.

Η αιφνίδια απόφασή της ALPHA BANK, ενισχύει το αίσθημα της ανισότητας στους κατοίκους των τριών ακριτικών νησιών, από τους οποίους στερεί την παροχή στοιχειωδών τραπεζικών υπηρεσιών και τους αναγκάζει σε χρονοβόρες και δαπανηρές μετακινήσεις από νησί σε νησί. Φανερώνει δε πλήρη άγνοια των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του ευάλωτου και εθνικά ευαίσθητου νησιωτικού χώρου, τις οποίες αντιμετωπίζει αμιγώς με οικονομίστικα κριτήρια, αγνοώντας προκλητικά τον οφειλόμενο κοινωνικό χαρακτήρα της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όταν αυτά οφείλουν την ύπαρξή τους στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
Για την εξέλιξη αυτή, ο Περιφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες Β’ Κατηγορίας. Τα νησιά στηρίζουν την οικονομία της πατρίδας μας και το ελάχιστο που οφείλει η Πολιτεία σε αυτά είναι ίσες ευκαιρίες».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕΔ

Θέμα: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ALPHA BANK

Αγαπητοί  Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες και την δυσαρέσκεια των μελών μας, αλλά και απλών συμπολιτών μας, σχετικά με την αιφνίδια ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας των υποκαταστημάτων του Ιδρύματός σας στα νησιά της Κάσου, των Λειψών και της Τήλου.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με 70 χρόνια ενεργό ρόλο στην οικονομική ζωή της Δωδεκανήσου σήμερα αριθμεί περισσότερα από 25.000  ενεργά μέλη σε όλο τον Νομό και αξίζει να σημειωθεί ότι στα προαναφερθέντα νησιά δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα, στην Κάσο: 140, στους Λειψούς: 120, στην Τήλο: 130.

Στην πολιτική της εταιρείας σας και στην «ανάγνωση» των καθαρών αριθμών, οφείλετε να προσθέσετε και  εκείνους των εταιρειών με έδρα την Αττική  (ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ),  οι οποίες ενώ δραστηριοποιούνται στα νησιά αυτά, τα έσοδα  των συναλλαγών τους δεν καταγράφονται στα προαναφερθέντα υποκαταστήματα.

Είμαστε σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε  την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία των μελών μας για το μέλλον της οικονομίας των νησιών μας, των επιχειρήσεων αλλά και των κατοίκων που βιώνουν τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή κρίση και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Αντιλαμβάνεστε  επίσης ότι σε αυτά τα «μικρά» – για όλους εσάς –  νησιά της Δωδεκανήσου, οι λιγοστοί κάτοικοι και «θεματοφύλακες», είναι ταυτόχρονα και κάτοικοι και επιχειρηματίες. Είναι πολίτες ενεργοί, ισόνομοι και ακρίτες. Φορολογούνται, δρουν, ζουν, υπάρχουν, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, που με την απόφασή σας για αναστολή λειτουργίας, σ υμβάλλετε στην προβληματικότητα της ζωής τους και  στον απομονωτισμό και στην ερήμωση των νησιών μας.

Οι απόλυτοι αριθμοί είναι προφανές ότι δεν παρουσιάζουν την απόλυτη εικόνα και δεν μπορούν να οδηγούν σε απόλυτες αποφάσεις.

Ως εκ τούτου, επιθυμούμε την αναθεώρηση της απόφασής σας, σε διαφορετική περίπτωση  το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα βρεθεί στη δυσάρεστο θέση να ταχθεί εναντίον αυτής, με όποια μέσα δύναται.

 

Δείτε επίσης

Θέμα χρόνου η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, για τη Μεσ. Πόλη (video)

`Θέμα χρόνου είναι πλέον η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, για τη Μεσαιωνική Πόλη αφού το …