ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΜΠΙΖΑ ΣΤΟΝ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟ: «Ρεσιτάλ φαντασιοπληξίας του Χ. Κόκκινου, για λίγα λεπτά τζάμπα δημοσιότητας»

Επικαιρότητα, Τοπικά 20 Aug 2018 - 12:12 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

ΓΡΑΠΤΉ ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Χ. Κόκκινος, έδωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστας Μπιζάς, αναφορικά με το ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. 

Όπως αναφέρει:

Σταθερά φαντασιόπληκτος και  αδιάβαστος,  μονίμως διακατεχόμενος από το άγχος της τζάμπα δημοσιότητας, ο Χαράλαμπος Κόκκινος, με σημερινό Δελτίο Τύπου, ψευδώς ισχυρίζεται ότι  το ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούντο στις φυλακές της Τουρκίας  και η επίδοσή του στο Τουρκικό Προξενείο,  έμεινε στα συρτάρια της ηγεσίας της Περιφέρειας.

Ενημερώνω τον κ. Κόκκινο ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίασή του στις 21 Ιουλίου 2018, ουδέποτε έλαβε απόφαση επίδοσης στο Τουρκικό Προξενείο του ψηφίσματος συμπαράστασης  στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς το οποίο εξέδωσε και αποτύπωνε την πολιτική βούληση του σώματος, για την απελευθέρωση των δύο κρατουμένων και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες. Η πρόταση επίδοσης του ψηφίσματος απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο δεν αποτελεί όργανο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Όλα όσα ο Χαράλαμπος Κόκκινος ισχυρίζεται, βρίσκονται μόνο στο δικό του μυαλό και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Θλίβομαι που εξακολουθεί να περιφέρει την άγνοιά του, σε μια προσπάθεια να κερδίσει λίγα λεπτά ανέξοδης δημοσιότητας. Η διαρκής προσπάθειά του να εφευρίσκει τρόπους για να κρατηθεί στην επικαιρότητα, αγγίζει το κωμικοτραγικό.

Ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψω στον Χαράλαμπο Κόκκινο να διαστρεβλώνει ενσυνειδήτως  την αλήθεια και να διασύρει το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθοδηγούμενος από τα πολιτικά, υπαρξιακά του αδιέξοδα.

Για το λόγου το αληθές, επισυνάπτω το ακριβές κείμενο του ψηφίσματος, όπως περιλαμβάνεται στα Πρακτικά της συνεδρίασης της 21ης Ιουλίου 2018.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ  95/2018 ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 60  ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟ 21-7-2018 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Στη Ρόδο σήμερα την 21η Ιουλίου 2018, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:45 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων  του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία στεγάζεται στο Περιφερειακό Μέγαρο (Πλατεία Ελευθερίας- Ρόδος) συνήλθαν σε τακτική συνεδρίαση τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου  δυνάμει της με αριθμ. πρωτ. 93063/6611 (ΑΔΑ: 7Α237ΛΞ-ΘΕΣ) πρόσκλησης του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μπιζά που δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα, στον κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 167 παρ. 2 του Ν. 3852/2010.

ΘΕΜΑ 28ο : «Ψήφισμα συμπαράστασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στους παράνομα κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Κόκκινο Χαράλαμπο, ο οποίος εισηγήθηκε στο Σώμα τα εξής:

Δύο Έλληνες στρατιωτικοί (Άγγελος Μητρετώδης – ανθυπολοχαγός και Δημήτρης Κουκλατζής – λοχίας ΕΠ.ΟΠ.), εκτελώντας την καθημερινή τους υπηρεσία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες και οδηγήθηκαν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Μέχρι σήμερα δεν έχει απαγγελθεί κάποια σαφής κατηγορία που να δικαιολογεί την κράτησή τους στις τουρκικές φυλακές.

Αναφέρω στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και ζητώ να λάβει υπόψη τα παρακάτω:

– Το γεγονός ότι με τη σύλληψή τους την 1η Μαρτίου και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές οι δύο (2) Έλληνες στρατιώτες, «δήλωσαν ότι έχασαν το δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες».

– Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου / Μερίτς, είναι ένα μείζον σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρων και ότι οι εν λόγω υπολοχαγός και λοχίας εκτελούσαν τακτική περιπολία στο σύνορο.

– Τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη διάρκεια της Συνάντησης Ηγετών ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018 και σειρά άλλων παρεμβάσεων.

– Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών.

– Το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προβλέπει πως «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».

Επισημαίνω ακόμα:

– Στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο στην Ανδριανούπολη αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.

– Οι δύο (2) Έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκική φυλακή σχεδόν πέντε (5) μήνες χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους, ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται.

– Προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιώτες διευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών.

Ζητώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση – ψήφισμα, στο οποίο:

 1. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιώτες για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
 2. Καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες με τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
 3. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.
 4. Ζητά από τον πρόεδρο του Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου να προωθήσει αυτή την απόφαση στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου:

 • Συμπαραστέκεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τις οικογένειες αυτών.
 • Καταγγέλλει την παράνομη κράτησή τους από το καθεστώς Ερντογάν.
 • Απαιτεί από την ελληνική Κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για τη διεθνοποίηση του θέματος και την άμεση επιστροφή τους στην πατρίδα.

Οφείλει η Πολιτεία, σε καμία περίπτωση, να μην ξεχάσει την κράτηση των δύο στελεχών του Στρατού μας. Αυτό, είναι χρέος προς όλες τις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους να υπηρετήσουν την πατρίδα.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση κατά την οποία διατυπώθηκαν οι απόψεις των Περιφερειακών Συμβούλων, όπως αυτές εκτενώς αναφέρονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Εκδίδει το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 1. Συμπαραστέκεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τις οικογένειες αυτών.
 2. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιώτες για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
 3. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.
 4. Καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στα πλαίσια της αλληλεγγύης, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ –  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΙΖΑΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΡΑΚΑΣ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Χ.ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων περιφερειακών συμβούλων και συμπολιτών μας που παρακολουθούν τα δρώμενα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους ενημερώνω ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στις 21.7.2018 στη Ρόδο, είχα την τιμή να εισηγηθώ ψήφισμα συμπαράστασης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς κρατουμένους των Τούρκων.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ.

Με μεγάλη απορία και λύπη παρατήρησα ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα αφενός δεν κοινοποιήθηκε πουθενά (σε αντίθεση με άλλες ανακοινώσεις που επέλεξε να εκδώσει το γραφείο τύπου της Π.Ν.Αι.) και αφετέρου δεν επιδόθηκε στο Τουρκικό Προξενείο της Ρόδου όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Θα περίμενε κανείς, γι’ αυτό το σοβαρό εθνικό θέμα, να υπήρχε άμεση αντίδραση από την ηγεσία της Π.Ν.Αι. Πέρασαν 25 μέρες, η απόφαση δεν υλοποιήθηκε και ευτυχώς που οι στρατιώτες μας απελευθερώθηκαν. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχασε την ευκαιρία να βάλει το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια απελευθέρωσής τους, όπως έπραξαν άλλοι αυτοδιοικητικοί και συλλογικοί φορείς.

Με το α.π. 220/16.8.2018 που απέστειλα προς τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και κοινοποίησα στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) κ. Μπιζά, ζήτησα να με ενημερώσουν ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις του Π.Σ. της Π.Ν.Αι. Περιμένω να πάρω απάντηση που δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα το μεσημέρι που αποστέλλω το δελτίο τύπου.

Στέλνω συνημμένα α) το ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που ζητά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, β) το έγγραφο προς την ηγεσία της Π.Ν.Αι.

Υ.Γ.: Στην 6η συνεδρίαση του Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου 21.7.2018 είχα ζητήσει να εκδώσουμε ψήφισμα και για τη «συμφωνία Πρεσπών – Σκοπιανό». Το θέμα είχαν συζητήσει και άλλες αυτοδιοικητικές συλλογικότητες. Το αίτημά μου -επίκαιρο και εθνικό- δεν έγινε δεκτό στην ημερήσια διάταξη του Π.Σ. από την ηγεσία της Π.Ν.Αι., ενώ προ εξαμήνου περίπου είχαμε εκδώσει ψήφισμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας… Το ζήτημα ξέρουμε όλοι ότι είναι σοβαρό, μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει.

Χαράλαμπος Κόκκινος
Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

Ρόδος, 18.7.2018

 

Δείτε επίσης

Θέμα χρόνου η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, για τη Μεσ. Πόλη (video)

`Θέμα χρόνου είναι πλέον η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, για τη Μεσαιωνική Πόλη αφού το …