Τι πρέπει να θυμάται η Ρόδος από την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Άποψη 4 Nov 2017 - 9:31 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Όταν παρακολουθήσαμε την κα Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, περιμέναμε την τοποθέτησή της. Και φυσικά, μας άφησε άφωνους. Η σοφία και το πνεύμα της, αλλά κυρίως η ταπεινοφροσύνη –η οποία είναι ένα προσόν το οποίο είναι τόσο εύκολο να απωλεσθεί.

Απευθυνόμενη στον δήμαρχο –που εξήρε στην ομιλία του το έργο της, είπε:

«….πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι οι υπερβολές είναι μόνο για Επικηδείους! Είμαι δασκάλα και μάνα και κάνω μόνο την δουλειά μου! Τίποτε παραπάνω!!! Η μάνα μου, μου έλεγε, παιδί μου να ξέρεις την τάξη σου, ούτε πιο πάνω, ούτε πιο κάτω! Σας θυμίζω ότι ενώ για την αρχαιότητα το πάν ήταν το μέτρον, για τους βυζαντινούς η μεγάλη αρετή ήταν η τάξις και η οικονομία (όχι των χρημάτων ή υλικών αγαθών) αλλά η Θεία Οικονομία.

Ένας φυσικός ρωτήθηκε ποια είναι τα μεγάλα πανεπιστήμια και τα σχολεία τα οποία του έμαθαν κάτι. Σκέφτηκε και απάντησε: ο παιδικός κήπος. Τον κοιτούν οι δημοσιογράφοι και είπε, μου έμαθαν να πλένω τα χέρια μου πριν το φαγητό, να μην παίρνω τα παιχνίδια των άλλων αλλά και να δίνω το χέρι μου στο άλλο παιδί για να περάσουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να δώσεις το χέρι σου σε κάποιον άλλον για να περάσεις απέναντι».

Είπε ακόμη ότι ο άλλοτε Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν προσπάθησε να κάνει το Μεσογειακό Ίδρυμα Πολιτισμού με έδρα την Ρόδο (!)

«Εάν είχε γίνει, θα ήταν σήμερα ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Δεν έγινε ποτέ, και δεν κατάλαβα γιατί αφού υπήρχαν τα χρήματα. Όταν ο Μακρόν στην Ελλάδα, θέλησε να εμφανιστεί στην Πνύκα. Για να τον ακούσει όλος ο κόσμος.

Στα σύμβολα πρέπει να σταθούμε και να μην τα ξεχνούμε. Είναι καιρός να πάψουμε να είμαστε αιχμάλωτοι και ραγιάδες! Η καρδιά η ελληνική είναι πάντοτε στην Πόλη, δηλαδή πάντοτε στο Βυζάντιο….» όπως είπε.

Αξίζει να διαβάσουμε και να μάθουμε από αυτά τα λόγια. Είναι σίγουρα πολύ καλύτερα ειπωμένα από τα λόγια κενού περιεχομένου που ακούμε σε καθημερινή βάση από όλους τους (αν)αρμόδιους αυτής της χώρας και κατ’ επέκταση αυτού του τόπου.

Δείτε επίσης

Στο κενό η απόπειρα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του Φοίβου Παρασκευόπουλου από τη Συμμαχία

Η περίπτωση του Φοίβου Παρασκευόπουλου ενός στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστική για τον τρόπο …